Nowe Przepisy

środa, 26 lutego 2014

Domowe Bagietki na Zakwasie

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszne domowe bagietki tym razem na zakwasie , są bardzo pachnące , chrupiące i pyszne.

Będziemy potrzebować :
Z podanych proporcji wyjdzie 3 bagietki ( o wadze każda około 280 g )

230 g zakwasu dokarmionego ( użyłam pszennego )
450 g mąki pszennej (poznańskiej)
300 g wody letniej
1 1/2 łyżeczki soli


Link do filmu z przepisem : Bagietki domowy na zakwasie


Przygotowanie :

Link do wpisu z przykładowym zakwasem który można użyć do tych bagietek : 

Ciasto na bagietki można przygotować robotem lub ręcznie ja przygotuję ręcznie ale jeżeli używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sama.
  1. Do miski wlewam letnią wodę, dodaję zakwas i mieszam tak długo aż zakwas rozpuści się w wodzie.
  1. Do rozpuszczonego zakwasu dodaję mąkę i sól i dokładnie mieszam łyżką, po wstępnym połączeniu składników , ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i delikatnie wyrabiam dłonią około 2 minut – ciasto jest dość luźne.
  2. Tak wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką , miskę przykrywam folią spożywczą i odstawia w ciepłe miejsce na 1 godzinę

Po godzinie:
  1. Ciasto wyjmuję z miski na blat oprószony mąką i je składam
  2. Ciasto delikatnie rozciągam ( żeby się nie kleiło można oprószyć delikatnie mąką ) , jeden z brzegów łapię za rogi i składam do środka z drugiej strony robię tak samo żeby nałożyć je na łączenie poprzedniego złożenia.

  3. Boki ciasta składam też do środka tak żeby powstał pakuneczek ( składamy na kopertę :)
  4. złożone ciasto wkładam do miski łączeniami ciasta do dołu
  5. Miskę z ciastem nakrywam folia i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia

Po kolejnej godzinie
  1. Ponownie wyjmuję ciasto na blat podsypany mąką i je składam jak poprzednio
  2. tak złożone ciasto delikatnie rozciągam na boki aby łatwiej było je podzielić na 3 części
  3. Ciasto dzielę na 3 równe części i pozostawiam na blacie przez 15 minut żeby odpoczęło - ciasto nakrywam ściereczką.
  1. Po 15 minutach każdy kawałek ciasta delikatnie rozpłaszczam dłonią i zwijam w rulonik i tak zwinięte pozostawiam na blacie pod przykrycie na 45 minut
Po 45 minutach formowanie bagietek
  1. Każdy rulonik delikatnie rozciągam i rozpłaszczam dłońmi ( żeby ciasto się nie kleiło oprószam ciasto mąką ) i formuję bagietkę o długości blachy na której piekę ( około 35 cm ) ciasto zwijam od dłuższego boku w rulonik
  1. Tak uformowane bagietki układam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  2. Blachę z bagietkami nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę

Pieczenie bagietek
  1. Wyrośnięte bagietki nacinam wzdłuż żyletką
  2. i spryskuję wodą ( jeżeli nie mamy spryskiwacza to można pomalować pędzelkiem 
  3. Druga możliwość to wstawienie  do piekarnika naczynia z wodą - wlałam około 1 kubka wody ( w moim przypadku wstawiłam małe naczynie żaroodporne ) wtedy nie spryskuję bagietek wodą ani ich nie maluję tylko wystarczy naczynie z wodą w piekarniku . Polecam wstawić naczynie z wodą , wtedy bagietki są ładniejsze mąka pozostaje na nich i wydaje mi się że są delikatniejsze i bardziej chrupkie
  1. Blachę z bagietkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 230 stopni i piekę w tej temperaturze 5 minut
  2. Następnie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut
  3. 10 minut przed końcem pieczenia jeszcze raz spryskuję bagietki wodą ( jeżeli nie wstawiłam naczynia z wodą do piekarnika ) 
  4. W sumie piekę bagietki około 25 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu
Domowe bagietki są już gotowe, życzę smacznego i udanych wypieków .


Pozdrawiam Babcia Ewa  


Zakwas Pszenny z Jogurtem 16 dniowy

Witam Serdecznie
W tym wpisie pokażę jak przygotowuję zakwas pszenny, są różnego rodzaju zakwasy które prowadzi się od kilku do kilkunastu dni akurat ten jest 16 dniowy ale opiszę również kilku dniowe w innych wpisach .
Przygotowanie jak i pieczenie chleba na zakwasie nie jest wcale trudne , na początku trzeba poświęcić trochę czasu na przygotowanie zakwasu – czyli drożdży domowych - ale potem mamy smaczniejszy i zdrowszy chleb niż na tradycyjnych drożdżach . Chleb na zakwasie zachowuje dłużej świeżość i jest łatwiej przyswajalny przez organizm .

Rozpoczęcie prowadzenia zakwasu należy rozpocząć o najbardziej odpowiadającej nam godzinie ponieważ dokarmianie jest co 24 godziny przez 14 kolejnych dni . Oczywiście nic się nie stanie jak dokarmimy godzinę wcześniej lub godzinę później ale starajmy się dokarmiać co 24h



Link do filmu z przygotowania zakwasu : Zakwas 16 dniowy



Dzień I i II – Stawianie zakwasu

Będziemy potrzebować :
250 g maki pszennej ( użyłam chlebowej typ 650 )
250 g jogurtu naturalnego
słoik lub miska ( użyłam słoika 1,5L )

Przygotowanie :
  1. Do miski wsypuję mąkę dodaję jogurt i łączę składniki dłonią, gdy wstępnie połączę składniki, masę wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam na jednolitą masę (jeżeli możemy dobrze wyrobić masę w misce to wtedy nie trzeba wykładać zakwasu na blat).
  1. Tak wyrobioną masę wkładam do słoika i nacinam na krzyż żeby łatwiej dostawało się powietrze .

  2. Słoik nakrywam folią spożywczą i obwiązuję gumką recepturką żeby nie spadła. W foli robię kilka otworów wykałaczką aby dostawało się do środka powietrze .
  3. Słoik odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 25 stopni na 48h do wstępnej fermentacji

Dzień III – pierwsze dokarmianie zakwasu

Będziemy potrzebować :
200 g zakwasu
200 g mąki pszennej ( typ 650 )
100 g letniej wody ( o temperaturze pokojowej )
Słoik

Przygotowanie :
  1. Zakwas zaczął już pracować , teraz z góry zdejmuję skórkę która się utworzyła (wyrzucam ) i odważam 200 g zakwasu z samego środka najbardziej aktywną część ( resztę wyrzucam )
  2. Zakwas jest dość klejący więc jak nakładam ręką (można łyżką ) to dłoń będzie mocno oklejona więc odważam 190 g plus to co mam na dłoni  ( jak odważymy trochę więcej zakwasu to nic się nie stanie )
  1. Do odważonego zakwasu dodaję mąkę i wodę i wyrabiam w misce dłonią aż składniki się połączą
  2. następnie wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam na jednolitą masę (około 2 minut)
  1. Zakwas ponownie wkładam do czystego słoika , przykrywam folią spożywczą z dziurkami obwiązuję gumką żeby folia nie spadła i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 25 stopni na 24h

Dzień IV – drugie dokarmianie

Będziemy potrzebować:
200 g zakwasu
200 g mąki pszennej
100 g letniej wody
słoik

Przygotowanie :

Postępuję tak samo jak przy pierwszym dokarmianiu ( patrz - dzień trzeci) i ponownie odstawiam na 24h .

Zakwas dokarmiam co 24h przez 14 kolejnych dni w taki sam sposób jak podczas pierwszego dokarmiania ( patrz dzień III – pierwsze dokarmianie ) . W sumie zakwas prowadzę przez 16 dni
2 dni wstępna fermentacja i 14 dni dokarmianie ( 14 razy ) .Po ostatnim dokarmieniu również odstawiam zakwas na 24h

Do dokarmiania w każdym dniu używam : 200g zakwasu , 200 g mąki i 100 g wody ( tak jak za pierwszym razem )

Przechowywanie zakwasu :

Zakwas mam już gotowy teraz trzeba go w odpowiedni sposób przechowywać.
Jeżeli zakwas używam często codziennie lub co dwa dni to nie przechowuję go w lodówce tylko normalnie w kuchni na blacie i dokarmiam go przed pieczeniem i używam tyle ile trzeba do danego wypieku . Resztę przekładam z powrotem do słoika nakrywam folia i odstawiam .

Jeżeli zakwas używam rzadko to przechowuję go w lodówce i dokarmiam raz w tygodniu aby był aktywny a kultury bakterii zawarte w nim w dobrej kondycji :)


Dokarmianie zakwasu :

Zakwas który przechowuję w lodówce dokarmiam raz w tygodniu . Zakwas wyjmuje z lodówki i odstawiam na około 3 – 4 godziny żeby się zagrzał w temperaturze pokojowej . Następnie dodaję tyle samo mąki ile mam zakwasu i 1/2 wody w stosunku do mąki .

na przykład – 200 g zakwasu – 200 g mąki – 100 g wody lub 150 g zakwasu – 150 g mąki 75 g wody
  1. Do zakwasu dodaję mąkę i ciepłą wodę i wyrabiam dłonią aż składniki się połączą , następnie wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam jak ciasto około 2 minut ( jeżeli możemy dokładnie wyrobić w misce to nie trzeba wykładać zakwasu na blat ).
  2. Tak dokarmiony zakwas wkładam do słoika nakrywam folia spożywczą i odstawiam na około 6 godzin w tym czasie powinien potroić swoją objętość .
  3. Następnie odbieram z niego na przykład 200 g i ponownie wkładam do słoika szczelnie nakrywam folią ( wieczkiem ) i odstawiam do lodówki na tydzień do kolejnego dokarmienia
  4. Pozostały zakwas który pozostał po dokarmieniu używam do wypieku chleba lub wyrzucam
Używanie zakwasu :

Przed użyciem zakwasu do wypieku chleba postępuję tak samo jak przy odświeżaniu , słoik z zakwasem wystawiam z lodówki i w temperaturze pokojowej pozostawiam na około 3-4h żeby zakwas się obudził . Dokarmiam i odstawiam na około 6h żeby potroił swoją objętość . Z tak dokarmionego zakwasu piekę chleb a resztę do słoika i lodówki na kolejny raz pieczenia lub pozostawiam w temperaturze pokojowej jeżeli na drugi dzień będę go używała :)

Jeżeli chcemy to możemy przechowywać tylko 50 g zakwasu w lodówce i dokarmić go na przykład 200 g mąki i 100 g wody , tylko że wtedy słoik z dokarmionym zakwasem odstawiamy nie na 6h tylko na około 12h .

Pozdrawiam Babcia Ewa



czwartek, 6 lutego 2014

Chleb Farmerski na Drożdżach

Chleb Farmerski na Drożdżach
Witam Serdecznie
Propozycja na kolejny pyszny domowy chlebek tym razem niemiecki zwany farmerskim , wykonanie jest bardzo proste i nie wymagające dużo czasu .
Przepis na chleb pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” z małymi moimi modyfikacjami . Zachęcam do domowego wypieku chleba.

Będziemy potrzebować :
Z podanych proporcji upieczemy chleb o wadze około 700 g

400 g mąki pszennej typ 650
60 g mąki żytniej typ 720
320 g wody letniej
8 g soli
30 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru
2 g drożdży instant

mąka do podsypania
folia spożywcza

foremka jakiej użyłam : 26 cm x 12 cm x 7 cm


Link do filmu z przepisem:   Chleb farmerski  



Przygotowanie :

Ciasto na chleb tym razem przygotuję ręcznie ale jeżeli chcemy to można użyć robota . W jednym jak i drugim przypadku kolejność przygotowania ciasta na chleb jest taka sama.
  1. Do miski wsypuję wszystkie składniki : mąkę pszenną , żytnią , sól , wodę , jogurt, cukier i drożdże i wyrabiam łyżką w misce.
  2. Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne i trudno by było je wyrabiać na blacie bez podsypania dużej ilości mąki .

  3. Ciasto wyrabiam w misce około 8 minut – jeżeli używamy robota to wyrabiamy ciasto na wolnych obrotach, wyrobione ciasto jest dość luźne.

  4. Teraz miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam na 1 godzinę w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni.

po 60 minutach - składanie ciasta
  1. Ciasto wykładam na blat podsypany mąką, ciasto delikatnie rozciągam ( żeby się nie kleiło można oprószyć delikatnie mąką ) , jeden z brzegów łapię za rogi i składam do środka z drugiej strony robię tak samo żeby nałożyć je na łączenie poprzedniego złożenia.
  1. Boki ciasta składam też do środka tak żeby powstał pakuneczek ( składamy na kopertę ), złożone ciasto wkładam do miski łączeniami ciasta do dołu.
  1. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni tym razem na 2 godziny
Po 120 minutach
  1. Ciasto ponownie wykładam na blat i składam tak samo jak za pierwszym razem.
  2. Po złożeniu, ciasto zostawiam na blacie na 10 minut żeby odpoczęło, ciasto nakrywam ściereczką

Po 10 minutach – formowanie chlebka
  1. Ciasto na chleb odpoczęło teraz formuję je na wielkość foremki
  2. ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia nakrywam folią i ściereczką ( użyłam foremki dość wysokiej więc wiedziałam że ciasto nie wyrośnie tak wysoko żeby przykleić się do foli ale jeżeli używam niskiej foremki to najpierw nakrywam foremkę ściereczką a na nią kładę folię – robię tak dla tego ponieważ ciasto po wyrośnięciu przykleja się do foli i jest trudno ją zdjąć )
  1. Foremkę z ciastem na chleb odstawiam na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy
Pieczenie chleba
  1. Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut.
  2. Po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 30 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu.

  3. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony, a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos.

  4. W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni i 30 minut w temperaturze 200 stopni

  5. Jeżeli gór zbyt ściemnieje można wyłączyć grzanie od góry i piec tylko na dolnym ogrzewaniu
Chleb domowy farmerski jest gotowy życzę udanego wypieku chleba .
Pozdrawiam Babcia Ewa














poniedziałek, 3 lutego 2014

Domowy Chleb Pszenny Razowy na Zaczynie Pate

Chleb Pszenny Razowy
Witam Serdecznie
Propozycja na kolejny domowy chlebek tym razem pszenny razowy na zaczynie pate.
Przepis na chleb pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” z małymi moimi modyfikacjami . Zachęcam do domowego wypieku chleba.

Będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji upieczemy chleb o wadze około 700 g

na zaczyn pate fermentee:
120 g mąki pszenna typ 650
80 g wody ciepłej
5 g soli
1 g drożdży instant

na ciasto :
230 g mąki razowej typ 1850
120 g mąki pszennej typ 650
230 g wody ciepłej
5 g soli
2 g drożdży instant
15 g miodu
plus zaczyn pate

mąka do podsypania około 3 łyżek
folia spożywcza lub woreczek do nakrycia naczynia z ciastem

Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm



Link do filmu z przepisem: Chleb pszenny razowy

Przygotowanie :

Do przygotowania chleba użyłam robota ale można go przygotować ręcznie . Kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama .

Najpierw przygotuję zaczyn:
  1. Do miski wlewam wodę dodaję drożdże i je rozpuszczam.
  2. Do rozpuszczonych drożdży dodaję mąkę , sól i mieszam łyżką aż powstanie jednolity gładki zaczyn (można zagnieść ręką ). Tak przygotowany zaczyn odstawiam w miejsce o temperaturze około 21 stopni.

  3. Zaczyn powinien stać nie krócej jak 12 godzin ale nie dłużej niż 16 godzin. Miskę z zaczynem nakrywam folią spożywczą ( można nakryć woreczkiem ) i ściereczką i odstawiam

Przygotowanie ciasta ( po 12 -16 godzinach )
  1. Teraz w drugiej misce ( w moim przypadku w misce od robota ) mieszam składniki na ciasto : oba rodzaje mąki , sól , drożdże , miód , wodę .
  2. Na najwolniejszych obrotach aż składniki się połączą. Następnie dodaję porcjami zaczyn pate ( na dwa razy po połowie ) i wyrabiam na 2 prędkości robota aż się połączy zaczyn z ciastem i dodaję kolejną porcję zaczynu. Całość wyrabiam około 5 minut

  3. Jeżeli wyrabiamy ręcznie to postępujemy tak samo i wyrabiamy w misce lub na blacie

  4. Teraz miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą lub woreczkiem i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni na 60 minut

Po 60 minutach – pierwsze składanie ciasta
  1. Ciasto wykładam na blat podsypany mąką. Ciasto delikatnie rozciągam ( żeby się nie kleiło można oprószyć delikatnie mąką ), jeden z brzegów łapię za rogi i składam do środka z drugiej strony robię tak samo żeby nałożyć je na łączenie poprzedniego złożenia, boki ciasta składam też do środka tak żeby powstał pakuneczek ( składamy na kopertę).
  1. Złożone ciasto wkładam do miski łączeniami ciasta do dołu

  2. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni na 60 minut


Po 60 minutach – drugie składanie ciasta
  1. Składam w ten sam sposób jak podczas pierwszego składania.
  2. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni na 10 minut.

Po 10 minutach – formowanie chlebka
  1. Ciasto wykładam na blat oprószony mąką i formuję na kształt foremki w której będę piekła chleb.
  2. Ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia nakrywam ściereczką i folią dodatkowo folie nakrywam ściereczką żeby przylegała do foremki ( nie nakrywam bezpośrednio foremki folią ponieważ gdy chlebek wyrośnie przykleja się do foli i ciężko jest ją potem zdjąć ale jeżeli mamy głęboką foremkę to ciasto nie powinno dostać do folii i możemy najpierw położyć folię a na nią ściereczkę  i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni do wyrośnięcia na czas nie krótszy od 60 minut ale nie dłuższy od 90 minut.

  3. Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy
  4. Mój chlebek był wyrośnięty już po 70 minutach

Pieczenie chleba
  1. Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut.
  2. Po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu.

  3. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony, a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos.

  4. W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni i 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Chleb domowy pszenny razowy na zaczynie pate jest gotowy, życzę udanego wypieku chleba i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

sobota, 1 lutego 2014

Chleb Domowy Z Płatkami Owsianymi i Miodem

chleb Płatkami Owsianymi i Miodem
Witam Serdecznie
Kolejny chleb domowy w moim wykonaniu :) tym razem z płatkami owsianymi i miodem.
Przepis na chleb pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” z małymi moimi modyfikacjami. Zachęcam do domowego wypieku chleba :)

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 700 g

340 g mąka pszenna typ 650
114 g mąka pszenna razowa typ 1850
75 g płatki owsiane błyskawiczne
280 g wody ciepłej
50 g mleka
34 g miodu
34 g oleju
10 g soli
3 g drożdży instant

mąka do podsypania około 3 łyżek
folia spożywcza lub woreczek do nakrycia naczynia z ciastem

Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm


Link do filmu z przygotowaniem: Chleba domowego z płatkami owsianymi i miodem 


Przygotowanie :

Do przygotowania chleba użyłam robota ale można go przygotować ręcznie . Kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama.
  1. Do miski wsypuję płatki owsiane, zalewam je ciepłą wodą i mieszam żeby wszystkie były zamoczone w wodzie, miskę odstawiam na 20 minut żeby płatki zmiękły.
  1. W czasie gdy płatki się moczą rozpuszczę miód w mleku, do rondelka wlewam mleko dodaję miód i podgrzewam rondelek na kuchence , mieszając rozpuszczam miód.
Po 20 minutach
  1. Teraz do miski dodaję pozostałe składniki chleba : oba rodzaje mąki , sól , drożdże , olej i mleko z rozpuszczonym miodem
  2. I włączam robota ( mam założony hak do mieszania ciasta ) najpierw przez 3 minuty na najwolniejszych obrotach a następnie przez około 3 minut na szybszych obrotach ( na 2 )
  3. Jeżeli wyrabiamy ręcznie to też należy wyrabiać ciasto przez około 6 minut
  4. Teraz miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą lub woreczkiem i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni na 60 minut

Po 60 minutach – pierwsze składanie ciasta
  1. Ciasto wykładam na blat obsypany mąką
  2. Ciasto delikatnie rozciągam ( żeby się nie kleiło można oprószyć delikatnie mąką ) , jeden z brzegów łapię za rogi i składam do środka z drugiej strony robię tak samo żeby nałożyć je na łączenie poprzedniego złożenia, boki ciasta składam też do środka tak żeby powstał pakuneczek ( składamy na kopertę), złożone ciasto wkładam do miski łączeniami ciasta do dołu.
  3. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni na 60 minut
Po 60 minutach – drugie składanie ciasta
  1. Składam w ten sam sposób jak podczas pierwszego składania
  2. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni na 10 minut

Po 10 minutach – formowanie chlebka
  1. ciasto wykładam na blat oprószony mąką i formuję na kształt blaszki w której będę piekła chleb
  2. ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia nakrywam ściereczką i folią dodatkowo folie nakrywam ściereczką żeby przylegała do foremki ( nie nakrywam bezpośrednio foremki folią ponieważ gdy chlebek wyrośnie przykleja się do foli i ciężko jest ją potem zdjąć ale jeżeli mamy głęboką foremkę to ciasto nie powinno dostać do folii i możemy najpierw położyć folię a na nią ściereczkę :) i odstawiam do wyrośnięcia na czas nie krótszy od 70 minut ale nie dłuższy od 90 minut
  3. Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy

Pieczenie chleba
  1. foremkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut
  2. po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu
  3. jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony
  4. a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :)
  5. W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni i 20 minut w temperaturze 200 stopni
Chleb domowy z płatkami owsianymi i miodem jest gotowy , życzę udanego wypieku chleba i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.