Nowe Przepisy

piątek, 28 marca 2014

Domowe Bułki Pszenne

Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszne bułki pszenne lekko słodkie. Idealnie nadają się na śniadanie na przykład z dżemem, miodem lub z kremem czekoladowym. Są lekko słodkie więc do wędlin nie pasują.

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie 12 bułek

500 g mąki pszennej ( poznańskiej )
250 ml letniego mleka
25 g świeżych drożdży
50 g cukru kryształ
50 g masła lub margaryny w pokojowej temperaturze
szczypta soli

do pomalowania bułek przed pieczeniem
kilka łyżek mleka
1 jajko


Link do filmu z przepisem : Domowe bułki pszenne 


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam drożdże, wsypuję około 1 łyżeczki cukru (przyśpieszy fermentację) dodaję około 1 dużej łyżki mąki i około 50 ml letniego mleka.
  2. Wszystko razem mieszam, miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Po 15 minutach:
  1. Do rozczynu dodaję pozostałą mąkę, sól , mleko i wszystko razem mieszam w misce łyżką do połączenia się składników.
  2. Gdy składniki się połączą dodaję masło (lub margarynę ) i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto.

  3. Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie dostawało od dłoni

  4. Wyrobione ciasto wkładam ponownie do miski lekko oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość - na około 40 minut
Po 40 minut – formowanie bułek:
  1. Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i przerabiam kilka razy.
  2. Z ciasta dłońmi formuję wałek o długości około 60 cm dzięki temu łatwiej będzie mi je podzielić na 12 w miarę równych kawałków z których uformuję bułeczki.
  3. Bułeczki formuję w dłoniach turlając kawałek ciasta aż zrobi się okrągły
  4. lub na blacie w ten sam sposób tylko że jedną dłonią turlając o blat ( dokładnie widać to na filmiku :) .

  5. Tak uformowane bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 cm , bo jeszcze wyrosną .
  6. Blachę z bułkami nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.

Po 30 minutach – pieczenie bułek pszennych:
  1. Wyrośnięte bułeczki przed wstawieniem do piekarnika maluję rozmąconym jajkiem z mlekiem
  2. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę
  3. po 5 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze około 10 minut
  4. W sumie piekłam bułki 15 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez termoobiegu.

Domowe bułki pszenne lekko słodkie :) są gotowe , życzę smacznego i udanych wypieków
Pozdrawiam Babcia Ewa 






wtorek, 25 marca 2014

Chleb Pszenny na Zakwasie

Chleb Pszenny na Zakwasie
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na prosty domowy chleb pszenny na zakwasie .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 800 g

500 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej )
260 ml letniej wody
250 g aktywnego dokarmionego zakwasu pszennego
15 g cukru
10 g soli
mąka do podsypania blatu

użyłam foremki o wymiarach : 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm
naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika


Link do filmu z przepisem : Chleb pszenny 


Przygotowanie :

Ciasto na chleb można przygotować robotem lub ręcznie, ja przygotuję ręcznie ale jeżeli używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sam.
  1. Do miski daję zakwas, wlewam letnią wodę i mieszam tak długo aż zakwas rozpuści się w wodzie.
  2. Do rozpuszczonego zakwasu dodaję pozostałe składniki chleba: mąkę, sól, cukier i mieszam łyżką aż składniki wstępnie się połączą.

  3. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ręką przez kilka minut (około 4 minut).
  4. Ciasto mam ładnie wyrobione nie klei się do dłoni teraz wkładam je do miski oprószonej mąką
  5. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak żeby podwoiło swoją objętość (moje ciasto wyrastało 2 godziny)
Po 2 godzinach – formowanie chlebka:
  1. Ciasto podwoiło swoją objętość wykładam je na blat podsypany mąką
  2. górę oprószam mąką (żeby nie kleiło się do dłoni) i delikatnie rozciągam na kształt prostokąta.
  3. Teraz ciasto zwijam w rulon o długości foremki w jakiej będę piekła chleb
  4. Ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, oprószam górę mąką i nakrywam ściereczką, chleb odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

po 1 godzinie – pieczenie chleba pszennego:
  1. Chleb przed wstawieniem do piekarnika nacinam w kilku miejscach żeby nie popękał podczas pieczenia (dzięki temu też ładniej wygląda po upieczeniu).

  2. Do piekarnika wstawiam naczynie z wodą na dolną półkę jeżeli nie wstawiam naczynia z wodą to maluję wodą górę chlebka przed wstawieniem do piekarnika

  3. Chleb piekę w temperaturze 190 stopni przez około 50 minut na drugiej od dołu półce, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.

  4. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb pszenny jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony
  5. lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.
Domowy chleb pszenny na zakwasie jest gotowy . Jest pachnący i ma chrupiącą skórkę :) Życzę udanych wypieków i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  








sobota, 22 marca 2014

Chleb Gryczany z Siemieniem Lnianym na Drożdżach

Chleb Gryczany
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszny domowy chleb gryczany z siemieniem lnianym. Chlebek jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie chlebek o wadze około 1100 g

200 g mąki gryczanej
200 g mąki pszennej razowej typ 1850
200 g pszennej ( poznańskiej )
350 ml letniego mleka
300 ml letniej wody
50 g sezamu
50 g siemienia lnianego
30 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
około 2 łyżek oleju

opcjonalnie naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika podczas pieczenia

foremka jakiej użyłam : 26 cm x 12 cm x 7 cm


Link do filmu z przygotowania : Chleb gryczany 


Przygotowanie :

Zaczynam od namoczenia mąki gryczanej z siemieniem lnianym i sezamem
  1. Do miseczki wsypuję mąkę gryczaną, siemię lniane i sezam zalewam całą letnią wodą, mieszam i odstawiam na czas przygotowania rozczynu.
W drugiej misce przygotuję rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam drożdże , wsypuję cukier ( przyśpieszy fermentacje ) dodaję około 1 dużej łyżki mąki pszennej ( poznańskiej ) i około 50 ml letniego mleka.
  2. Wszystko razem mieszam , miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Po 15 minutach – przygotowanie ciasta:
  1. Do miski z rozczynem dodaję pozostałe składniki, namoczoną mąkę gryczaną z sezamem i siemieniem, pozostałe mleko, sól, mąkę pszenną razową, pozostałą mąkę pszenną. I wszystko razem dokładnie mieszam za pomocą łyżki.

  2. Ciasta nie wykładam na blat bo jest bardzo luźne i można je dokładnie ''wyrobić'' ( wymieszać) w misce.
  3. Tak wyrobione ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.
Po około 1 godzinie:
  1. Foremkę wykładam papierem do pieczenia , papier smaruję olejem za pomocą pędzelka.
  2. Teraz do foremki wykładam wyrośnięte ciasto, foremkę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.
Po 30 minutach – pieczenie chleba gryczanego:
  1. Chlebek od góry maluję olejem.
  2. Foremkę z chlebkiem wstawiam do piekarnika na drugą od dołu półkę, na dolną półkę dodatkowo wstawiłam naczynie z wodą (jeżeli nie możemy wstawić naczynia z wodą to też chlebek będzie pyszny).

  3. Piekarnik mam nagrzany do 200 stopni po 10 minutach pieczenia temperaturę zmniejszam do 180 stopni i nadal piekę około 55 minut.

  4. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb gryczany jest upieczony to możemy wbić patyczek (od szaszłyka lub wykałaczkę) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.

  5. W sumie piekłam chleb około 65 minut – 10 minut w temperaturze 200 stopni i około 55 minut w temperaturze 180 stopni , piekarnik miałam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu
Chleb gryczany z siemieniem lnianym jest gotowy Życzę smacznego oraz udanych wypieków.
Pozdrawiam Babcia Ewa









czwartek, 13 marca 2014

Domowe Bagietki na drożdżach

Domowe Bagietki na drożdżach
Witam serdecznie
Robiłam już bagietki na zakwasie pszennym to tym razem upiekłam bagietki na drożdżach. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają tak naprawdę dużo pracy aby cieszyć się domowymi pysznymi bagietkami.

Będziemy potrzebować :
przepis na 3 bagietki o wadze każda około 230 g

500 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej )
350 ml letniej wody
5 g drożdży instant
2 płaskie łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru

jeżeli mamy to foremka ( rynienka ) do wypieku bagietek
naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika podczas pieczenia


Link do filmu z przygotowaniem : Domowych bagietek na drożdżach 


Przygotowanie :
Ciasto na bagietki można przygotować robotem, mikserem lub ręcznie, Ja przygotuję ręcznie. W każdym przypadku kolejność przygotowania ciasta jest taka sama.
  1. Do miski wsypuję drożdże , cukier i wlewam wodę, mieszam i dostawiam miskę na 5 minut.
  2. Po 5 minutach dodaję pozostałe składniki mąkę i sól i za pomocą łyżki mieszam aby składniki się połączyły.
Wyrabianie ciasta:
  1. Ciasto wyrabiam łyżką około 5 minut.
  2. Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne i musiała bym użyć dużo mąki do podsypania aby dało się wyrobić ręką (przez co ciasto straciło by na swojej pulchności było by bardziej sztywne), dlatego cały proces wyrabiania przeprowadzam w misce za pomocą łyżki.
  3. Wyrobione ciasto jest luźne ale nie klei się do dłoni.

  4. Teraz miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam od 1,5 do 2 godzin aby wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Po około 2 godzinach – formowanie bagietek:
  1. Ciasto ładnie wyrosło, podwoiło swoją objętość, wykładam je na blat podsypany mąką, delikatnie spłaszczam rozciągając na kształt prostokąta (żeby się nie kleiło od góry oprószam je odrobiną mąki).

  2. Ciasto zwijam w rulonik, tak złożone dzielę na trzy w miarę równe części, każdy kawałek ponownie spłaszczam i rozciągam na kształt prostokąta zwijam w rulonik i formuję bagietkę.

  3. Bagietkę formuję dłońmi turlając kawałek ciasta na blacie rozwałkowując na coraz to dłuższy wałek o długości blachy na której będę je piekła.

  4. Tak uformowaną bagietkę układam na blasze wyłożonej papierem
  5. z pozostałymi kawałkami robię tak samo – bagietki na blasze układam w kilku centymetrowych odstępach ponieważ jeszcze wyrosną.
  6. Na blasze oprószam bagietki mąką , przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Pieczenie:
  1. Do piekarnika wstawiam naczynie z wodą - wlałam około 1 kubka wody (w moim przypadku wstawiłam małe naczynie żaroodporne 
  2. Jeżeli nie możemy wstawić naczynia do piekarnika to bagietki przed pieczeniem malujemy wodą lub spryskujemy spryskiwaczem i po około 10 – 15 minutach pieczenia powtarzamy ten proces spryskując bagietki wodą. 
  3. Bagietki przed pieczeniem od góry nacinam żyletką (można ostrym nożem) w 3 – 4 miejscach ale nacinać możemy według uznania.

  4. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na środkową półkę
  5. po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 200 stopni i pikę jeszcze około 20 minut.

  6. W sumie piekłam około 30 minut - 10 minut w temperaturze 220 stopni i 20 minut w temperaturze 200 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu.
Domowe bagietki są gotowe pięknie pachną są delikatne , pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują, czy wspominałam że skórka jest chrupiąca, jeżeli nie to jest bardzo chrupka
Życzę smacznego i udanych wypieków.

Pozdrawiam Babcia Ewa 








 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.