Witam serdecznie
Sezon jagodowy w pe艂ni wi臋c
zaproponuj臋 przepis na jagodzianki. Jagodzianki s膮 przepyszne, puszyste i nie s膮 tak trudne w przygotowaniu jak by si臋 mog艂o wydawa膰. Polecam wypr贸bowa膰 przepis na jagodzianki je偶eli kto艣 jeszcze takich bu艂eczek nie piek艂.
Do przygotowania Jagodzianek b臋dziemy potrzebowa膰:
z podanych proporcji wyjdzie oko艂o 10
jagodzianek
na ciasto:
500 g m膮ki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
250 ml letniego mleka
60 g cukru kryszta艂
60 g roztopionego i przestudzonego mas艂a lub margaryny
30 g dro偶d偶y 艣wie偶ych
1 ca艂e jajko + 1 偶贸艂tko
szczypta soli
oraz:
oko艂o 300 g jag贸d
i oko艂o 4 艂y偶ki cukru kryszta艂u
na kruszonk臋 :
2-3 艂y偶ki m膮ki pszennej
1 艂y偶ka cukru kryszta艂u
1 艂y偶ka mas艂a dobrze sch艂odzonego
Link do filmu z przygotowania : Jagodzianki
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj臋 rozczyn:
Do miski rozkruszam
dro偶d偶e, dodaj臋 oko艂o jednej 艂y偶eczki cukru (przy艣pieszy
fermentacj臋), oko艂o 50 ml letniego mleka oraz jedn膮 du偶膮 艂y偶k臋
m膮ki.Najpierw przygotuj臋 rozczyn:
Wszystko razem mieszam, misk臋 nakrywam 艣ciereczk膮 i odstawiam w ciep艂e miejsce na 15 minut. Rozczyn powinien sta膰 si臋 puszysty jak pianka.
Je偶eli w kuchni jest ch艂odno to rozczyn mo偶emy wstawi膰 do lekko nagrzanego piekarnika do oko艂o 30 stopni (wy艂膮czy膰 grzanie ) i pozostawi膰 rozczyn do wyro艣ni臋cia.
Po 15 minutach:
Do rozczynu dodaj臋 pozosta艂e
sk艂adniki na ciasto, opr贸cz mas艂a i mieszam, gdy sk艂adniki wst臋pnie
si臋 po艂膮cz膮 dodaj臋 mas艂o i i jeszcze przez chwil臋 mieszam, tak
aby mas艂o po艂膮czy艂o si臋 z ciastem.
Nast臋pnie ciasto wyk艂adam na blat
podsypany m膮k膮 i wyrabiam przez kilka minut, tak 偶eby ciasto sta艂o
si臋 g艂adkie i l艣ni膮ce. Ciasta nie naciskam zbyt mocno podczas
wyrabiam, poniewa偶 jest do艣膰 delikatne. Ciasto mo偶emy r贸wnie偶
przygotowa膰 robotem.
Wyrobione ciasto wk艂adam do miski
opr贸szonej m膮k膮, nakrywam 艣ciereczk膮 i odstawiam w ciep艂e
miejsce na 30 minut.
Je偶eli w kuchni jest ch艂odno to ciasto mo偶emy
wstawi膰 do lekko nagrzanego piekarnika do oko艂o 30 stopni
(wy艂膮czy膰 grzanie ) i pozostawi膰 ciasto do wyro艣ni臋cia.
Po 30 minutach ciasto odpowietrzam:
Ciasto kilkakrotnie
przerabiam (ugniatam) w misce 偶eby je odpowietrzy膰, dzi臋ki temu
ciasto po upieczeniu b臋dzie delikatniejsze i smaczniejsze.Misk臋 z ciastem ponownie nakrywam 艣ciereczk膮 i odstawiam w ciep艂e miejsce jeszcze na 30 minut.
Wyro艣ni臋te ciasto wyk艂adam na blat
podsypany m膮k膮, formuj臋 wa艂ek i dziel臋 na dziesi臋膰 w miar臋
r贸wnych cz臋艣ci. Z ka偶dego kawa艂ka formuj臋 kulk臋, nakrywam
艣ciereczk膮 i pozostawiam na 10 minut aby ciasto odpocz臋艂o.
- Do dok艂adnie wyp艂ukanych i os膮czonych jag贸d dodaj臋 cukier i mieszam- jagody s膮 gotowe.
Uformowan膮 kulk臋 ciasta rozwa艂kowuj臋 na placuszek, nie za gruby i nie za cienki, je偶eli rozwa艂kujemy bardzo cienko to podczas pieczenia jagodzianka najprawdopodobniej delikatnie p臋knie od g贸ry i wyleje si臋 sok z jag贸d.
Na rozwa艂kowane ciasto nak艂adam oko艂o 2 艂y偶ek jag贸d (ilo艣膰 jag贸d zale偶y na jak du偶y placuszek rozwa艂kujemy ciasto) brzegi placuszka zbieram do siebie do g贸ry tak jak bym chcia艂a zrobi膰 sakiewk臋, mocno 艣ciskam i skr臋cam ( trzeba to zrobi膰 mocno 偶eby jagody nie wyp艂yn臋艂y podczas pieczenia).
Blach臋 z jagodziankami nakrywam 艣ciereczk膮 i odstawiam na oko艂o 15 minut do wyro艣ni臋cia.
Przygotowanie kruszonki:
Na blat wysypuj臋 m膮k臋, mas艂o
(dobrze sch艂odzone), cukier i pocieraj膮c d艂o艅mi 艂膮cze
sk艂adniki tak 偶eby powsta艂y grudki – kruszonka jest gotowa.
Pieczenie jagodzianek :
Przed wstawieniem blachy do piekarnika,
jagodzianki maluj臋 mlekiem i posypuj臋 kruszonk膮.Blach臋 wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 艣rodkow膮 p贸艂k臋.
Jagodzianki piek艂am oko艂o 23 minut w piekarniku ogrzewanym od g贸ry i do艂u bez u偶ywania termoobiegu.
D艂ugo艣膰 pieczenia mo偶e si臋 r贸偶ni膰
w zale偶no艣ci od piekarnika.
Jagodzianki mog膮 p臋kn膮膰 od g贸ry
lub od spodu, taki urok jagodzianek, wi臋c prosz臋 si臋 tym nie
przejmowa膰.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Zdj臋cia od czytelniczek i czytelnik贸w bloga, przes艂ane na facebook, za kt贸re bardzo serdecznie dzi臋kuj臋: