Nowe Przepisy

艣roda, 25 czerwca 2014

Jagodzianki dro偶d偶owe

jagodzianki

Witam serdecznie
Sezon jagodowy w pe艂ni wi臋c zaproponuj臋 przepis na jagodzianki. Jagodzianki s膮 przepyszne, puszyste i nie s膮 tak trudne w przygotowaniu jak by si臋 mog艂o wydawa膰. Polecam wypr贸bowa膰 przepis na jagodzianki je偶eli kto艣 jeszcze takich bu艂eczek nie piek艂.

Do przygotowania Jagodzianek b臋dziemy potrzebowa膰:
z podanych proporcji wyjdzie oko艂o 10 jagodzianek

na ciasto:
500 g m膮ki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
250 ml letniego mleka
60 g cukru kryszta艂
60 g roztopionego i przestudzonego mas艂a lub margaryny
30 g dro偶d偶y 艣wie偶ych
1 ca艂e jajko + 1 偶贸艂tko
szczypta soli

oraz:
oko艂o 300 g jag贸d
i oko艂o 4 艂y偶ki cukru kryszta艂u

na kruszonk臋 :
2-3 艂y偶ki m膮ki pszennej
1 艂y偶ka cukru kryszta艂u
1 艂y偶ka mas艂a dobrze sch艂odzonego


Link do filmu z przygotowania : Jagodzianki 


Przygotowanie:
Najpierw przygotuj臋 rozczyn:
Do miski rozkruszam dro偶d偶e, dodaj臋 oko艂o jednej 艂y偶eczki cukru (przy艣pieszy fermentacj臋), oko艂o 50 ml letniego mleka oraz jedn膮 du偶膮 艂y偶k臋 m膮ki.

Wszystko razem mieszam, misk臋 nakrywam 艣ciereczk膮 i odstawiam w ciep艂e miejsce na 15 minut. Rozczyn powinien sta膰 si臋 puszysty jak pianka.

Je偶eli w kuchni jest ch艂odno to rozczyn mo偶emy wstawi膰 do lekko nagrzanego piekarnika do oko艂o 30 stopni (wy艂膮czy膰 grzanie ) i pozostawi膰 rozczyn do wyro艣ni臋cia.



Po 15 minutach:
Do rozczynu dodaj臋 pozosta艂e sk艂adniki na ciasto, opr贸cz mas艂a i mieszam, gdy sk艂adniki wst臋pnie si臋 po艂膮cz膮 dodaj臋 mas艂o i i jeszcze przez chwil臋 mieszam, tak aby mas艂o po艂膮czy艂o si臋 z ciastem.

Nast臋pnie ciasto wyk艂adam na blat podsypany m膮k膮 i wyrabiam przez kilka minut, tak 偶eby ciasto sta艂o si臋 g艂adkie i l艣ni膮ce. Ciasta nie naciskam zbyt mocno podczas wyrabiam, poniewa偶 jest do艣膰 delikatne. Ciasto mo偶emy r贸wnie偶 przygotowa膰 robotem.


Wyrobione ciasto wk艂adam do miski opr贸szonej m膮k膮, nakrywam 艣ciereczk膮 i odstawiam w ciep艂e miejsce na 30 minut.

Je偶eli w kuchni jest ch艂odno to ciasto mo偶emy wstawi膰 do lekko nagrzanego piekarnika do oko艂o 30 stopni (wy艂膮czy膰 grzanie ) i pozostawi膰 ciasto do wyro艣ni臋cia.

Po 30 minutach ciasto odpowietrzam:
Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce 偶eby je odpowietrzy膰, dzi臋ki temu ciasto po upieczeniu b臋dzie delikatniejsze i smaczniejsze.
Misk臋 z ciastem ponownie nakrywam 艣ciereczk膮 i odstawiam w ciep艂e miejsce jeszcze na 30 minut.

Po 30 minutach:
Wyro艣ni臋te ciasto wyk艂adam na blat podsypany m膮k膮, formuj臋 wa艂ek i dziel臋 na dziesi臋膰 w miar臋 r贸wnych cz臋艣ci. Z ka偶dego kawa艂ka formuj臋 kulk臋, nakrywam 艣ciereczk膮 i pozostawiam na 10 minut aby ciasto odpocz臋艂o.


Gdy ciasto mam podzielone przygotuj臋 jagody :
  1. Do dok艂adnie wyp艂ukanych i os膮czonych jag贸d dodaj臋 cukier i mieszam- jagody s膮 gotowe.
Ko艅cowe przygotowanie jagodzianek :
Uformowan膮 kulk臋 ciasta rozwa艂kowuj臋 na placuszek, nie za gruby i nie za cienki, je偶eli rozwa艂kujemy bardzo cienko to podczas pieczenia jagodzianka najprawdopodobniej delikatnie p臋knie od g贸ry i wyleje si臋 sok z jag贸d.

Na rozwa艂kowane ciasto nak艂adam oko艂o 2 艂y偶ek jag贸d (ilo艣膰 jag贸d zale偶y na jak du偶y placuszek rozwa艂kujemy ciasto) brzegi placuszka zbieram do siebie do g贸ry tak jak bym chcia艂a zrobi膰 sakiewk臋, mocno 艣ciskam i skr臋cam ( trzeba to zrobi膰 mocno 偶eby jagody nie wyp艂yn臋艂y podczas pieczenia).




Uformowan膮 jagodziank臋 k艂ad臋 艂膮czeniem do do艂u na blasze wy艂o偶onej papierem do pieczenia, uk艂adam w odst臋pach oko艂o 4 cm bo jeszcze wyrosn膮.
Blach臋 z jagodziankami nakrywam 艣ciereczk膮 i odstawiam na oko艂o 15 minut do wyro艣ni臋cia.
Przygotowanie kruszonki:
Na blat wysypuj臋 m膮k臋, mas艂o (dobrze sch艂odzone), cukier i pocieraj膮c d艂o艅mi 艂膮cze sk艂adniki tak 偶eby powsta艂y grudki – kruszonka jest gotowa.


Pieczenie jagodzianek :
Przed wstawieniem blachy do piekarnika, jagodzianki maluj臋 mlekiem i posypuj臋 kruszonk膮.
Blach臋 wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 艣rodkow膮 p贸艂k臋.
Jagodzianki piek艂am oko艂o 23 minut w piekarniku ogrzewanym od g贸ry i do艂u bez u偶ywania termoobiegu.
D艂ugo艣膰 pieczenia mo偶e si臋 r贸偶ni膰 w zale偶no艣ci od piekarnika.


Jagodzianki mog膮 p臋kn膮膰 od g贸ry lub od spodu, taki urok jagodzianek, wi臋c prosz臋 si臋 tym nie przejmowa膰.
Jagodzianki dro偶d偶owe s膮 gotowe mo偶na si臋 cz臋stowa膰. 呕ycz臋 udanych wypiek贸w i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 



Zdj臋cia od czytelniczek i czytelnik贸w bloga, przes艂ane na facebook, za kt贸re bardzo serdecznie dzi臋kuj臋:

czwartek, 5 czerwca 2014

Przepis na Domowe Solanki

Przepis na Domowe Solanki
Witam serdecznie
Przepis na pyszne domowe solanki, s膮 proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. 

B臋dziemy potrzebowa膰 :
z podanych proporcji wyjdzie oko艂o 8 solanek

500 g m膮ki pszennej
300 ml letniego mleka
25 g dro偶d偶y 艣wie偶ych
1 艂y偶eczka cukru
1/2 艂y偶eczki soli

do pomalowania solanek przed pieczeniem :
kilka 艂y偶ek mleka
i kminek wymieszany z sol膮 do posypania solanek


Link do filmu z przepisem : Solanki 


Przygotowanie :
Najpierw przygotuj臋 rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam dro偶d偶e, dodaj臋 cukier (przy艣pieszy fermentacj臋) oko艂o 50 ml letniego mleka, jedn膮 du偶膮 艂y偶k臋 m膮ki. 
  2. Wszystko razem mieszam, misk臋 nakrywam 艣ciereczk膮 i odstawiam w ciep艂e miejsce na 15 minut,rozczyn powinien sta膰 si臋 puszysty jak pianka.
Po 15 minutach:
  1. Do rozczynu dodaj臋 pozosta艂e sk艂adniki: m膮k臋, s贸l, mleko i wszystko razem mieszam w misce 艂y偶k膮 a偶 sk艂adniki wst臋pnie si臋 po艂膮cz膮.
  2. Tak przygotowane ciasto wyk艂adam na blat lekko podsypany m膮k膮 i wyrabiam ciasto d艂oni膮 oko艂o 3 – 4 minut a偶 b臋dzie 艂adnie odstawa艂o od d艂oni.
  3. Wyrobione ciasto wk艂adam do miski lekko opr贸szonej m膮k膮 , nakrywam 艣ciereczk膮 i odstawiam w ciep艂e miejsce na 30 minut .
Po 30 minutach :
  1. Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce 偶eby je odpowietrzy膰 , dzi臋ki temu ciasto po upieczeniu b臋dzie delikatniejsze i smaczniejsze
  2. Misk臋 z ciastem ponownie nakrywam 艣ciereczk膮 i odstawiam w ciep艂e miejsce na jeszcze 30 minut


Po kolejnych 30 minutach :
  1. Ciasto wyk艂adam na blat lekko opr贸szony m膮k膮 i przerabiam kilka razy.
  2. Ciasto dziel臋 na dwie w miar臋 r贸wne cz臋艣ci.

  3. Ka偶dy kawa艂ek ciasta rozwa艂kowuj臋 na prostok膮t o d艂ugo艣ci oko艂o 40 cm i szeroko艣ci 15 cm- je偶eli rozwa艂kujemy prostok膮t na szeroko艣膰 20 cm to solanki b臋d膮 d艂u偶sze ale cie艅sze .
  4. Z tak rozwa艂kowanego prostok膮ta wycinam tr贸jk膮ty kt贸re zwijam od podstawy do szczytu , tak uformowane solanki uk艂adam na blasze wy艂o偶onej papierem do pieczenia .
  5. Blach臋 z solankami nakrywam 艣ciereczk膮 i odstawiam na oko艂o 15 minut do wyro艣ni臋cia
Pieczenie solanek :
  1. Przed wstawieniem blachy do piekarnika solanki maluj臋 mlekiem i posypuj臋 kminkiem wymieszanym z sol膮.
  2. Blach臋 wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 艣rodkow膮 p贸艂k臋.
  3. Solanki piek艂am oko艂o 22 minut w piekarniku ogrzewanym od g贸ry i do艂u bez u偶ywania termoobiegu.
Domowe solanki s膮 gotowe mo偶na si臋 cz臋stowa膰 . 呕ycz臋 udanych wypiek贸w i smacznego .
  • Je偶eli w kuchni jest ch艂odno to ciasto mo偶emy wstawi膰 do lekko nagrzanego piekarnika do oko艂o 30 stopni (wy艂膮czy膰 grzanie ) i pozostawi膰 ciasto do wyro艣ni臋cia .
Pozdrawiam Babcia Ewa  






poniedzia艂ek, 2 czerwca 2014

Przepis na Dro偶d偶贸wki z Rabarbarem

Witam serdecznie
Przepis na pyszne domowe dro偶d偶贸wki z rabarbarem, dro偶d偶贸wki s膮 bardzo puszyste a ciasto delikatne.


B臋dziemy potrzebowa膰 :
z podanych proporcji wyjdzie oko艂o 10 dro偶d偶贸wek

na ciasto:
500 g m膮ki pszennej
250 ml letniego mleka
30 g dro偶d偶y 艣wie偶ych
30 g roztopionego mas艂a
40 g cukru
2 jajka
2 艂y偶eczki cukru waniliowego
szczypta soli

na nadzienie:
oko艂o 600 g rabarbaru
2 艂y偶ki cukru

na kruszonk臋:
4 艂y偶ki m膮ki pszennej
2 艂y偶ki cukru
2 艂y偶ki mas艂a

kilka 艂y偶ek mleka do pomalowania dro偶d偶贸wek przed pieczeniem

m膮ka do podsypania blatu podczas wyrabiania ciasta


Link do filmu z przygotowaniem : Dro偶d偶贸wek z rabarbarem

>

Przygotowanie:
Najpierw przygotuj臋 rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam dro偶d偶e , dodaj臋 oko艂o 艂y偶eczki cukru ( przy艣pieszy fermentacj臋 ) oko艂o 50 ml letniego mleka , jedn膮 du偶膮 艂y偶k臋 m膮ki
  2. wszystko razem mieszam, misk臋 nakrywam 艣ciereczk膮 i odstawiam w ciep艂e miejsce na 15 minut
  3. rozczyn powinien sta膰 si臋 puszysty jak pianka 

Po 15 minutach :
  1. Do rozczynu dodaj臋 pozosta艂e sk艂adniki : m膮k臋 , s贸l , mleko , jajka , cukier i wszystko razem mieszam w misce 艂y偶k膮 a偶 sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮.
  2. Nast臋pnie dodaj臋 rozpuszczone i przestudzone mas艂o i jeszcze przez chwil臋 mieszam 艂y偶k膮 a偶 si臋 t艂uszcz wch艂onie w ciasto.
  3. Tak przygotowane ciasto wyk艂adam na blat lekko podsypany m膮k膮 i wyrabiam ciasto d艂oni膮 oko艂o 3 minut a偶 b臋dzie 艂adnie odstawa艂o od d艂oni
  4. Wyrobione ciasto wk艂adam do miski lekko opr贸szonej m膮k膮 , nakrywam 艣ciereczk膮 i odstawiam w ciep艂e miejsce na 30 minut.
Gdy ciasto mam odstawione przygotuj臋 rabarbar :
  1. Umyty rabarbar obieram z w艂贸kien i kroj臋 na mniejsze kawa艂ki ( oko艂o 1 cm)
  2. Pokrojony zasypuj臋 cukrem i odstawiam na czas dalszego przygotowania ciasta na dro偶d偶贸wki
  3. Przed formowaniem dro偶d偶贸wek ods膮czam rabarbar na sicie ze zgromadzonego soku 
Po 30 minutach :
  1. Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce 偶eby je odpowietrzy膰 , dzi臋ki temu ciasto po upieczeniu b臋dzie delikatniejsze i smaczniejsze
  2. Misk臋 z ciastem ponownie nakrywam 艣ciereczk膮 i odstawiam w ciep艂e miejsce na jeszcze 30 minut
Po kolejnych 30 minutach :
  1. Ciasto wyk艂adam na blat lekko opr贸szony m膮k膮 i przerabiam kilka razy.
  2. Z ciasta formuj臋 wa艂ek o d艂ugo艣ci oko艂o 50 – 60 cm dzi臋ki temu 艂atwiej b臋dzie mi podzieli膰 ciasto na 10 w miar臋 r贸wnych cz臋艣ci z kt贸rych uformuj臋 dro偶d偶贸wki .

  3. Z ka偶dego kawa艂ka ciasta robi臋 kulk臋 , turlaj膮c ciasto w d艂oniach
  4. Teraz z kulki palcami formuj臋 placuszek tak 偶eby w 艣rodku zrobi艂o si臋 gniazdko w kt贸re na艂o偶臋 ods膮czony rabarbar.

  5. Uformowanego dro偶d偶贸wki k艂ad臋 na blasze wy艂o偶onej papierem do pieczenia i na 艣rodek nak艂adam 艂y偶k臋 rabarbaru dociskaj膮c rabarbar do ciasta 艂y偶k膮 – dro偶d偶贸wki uk艂adam w odst臋pach oko艂o 2-3 cm bo jeszcze wyrosn膮
  6. Blach臋 z dro偶d偶贸wkami odstawiam w ciep艂e miejsce na 15 minut do wyro艣ni臋cia.


Przygotowanie kruszonki:
  1. Na blat wysypuj臋 m膮k臋 , mas艂o , cukier
  2. i pocieraj膮c d艂o艅mi sk艂adniki 艂膮cze je tak 偶eby powsta艂y grudki – kruszonka jest gotowa


Pieczenie dro偶d偶贸wek z rabarbarem :
  1. Przed wstawieniem blachy do piekarnika , brzegi dro偶d偶贸wek maluj臋 za pomoc膮 p臋dzelka mlekiem i posypuj臋 dro偶d偶贸wk臋 obficie kruszonk膮
  2. Blach臋 wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 艣rodkow膮 p贸艂k臋
  3. Dro偶d偶贸wki piek艂am oko艂o 20 minut w piekarniku ogrzewanym od g贸ry i do艂u bez u偶ywania termoobiegu

Domowe dro偶d偶贸wki z rabarbarem s膮 gotowe mo偶na si臋 cz臋stowa膰 偶ycz臋 udanych wypiek贸w i smacznego.
  • Je偶eli w kuchni jest ch艂odno to ciasto mo偶emy wstawi膰 do lekko nagrzanego piekarnika do oko艂o 30 stopni (wy艂膮czy膰 grzanie ) i pozostawi膰 ciasto do wyro艣ni臋cia.
Pozdrawiam Babcia Ewa  





 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.