Nowe Przepisy

sobota, 30 maja 2015

Słodki Chleb z Cukinią à la Ciasto


Witam serdecznie
Propozycja na smaczny chlebek z cukinią, który jest słodki i można go podawać jako ciasto do kawy lub kakao.


Będziemy potrzebować:

460 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
300 g cukru brązowego lub białego
400 g cukinii
200 g startych jabłek
4 jajka
1/2 szklanki oleju (125 ml)
80 g orzechów włoskich zmielonych
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
kilka kropli aromatu waniliowego

użyłam 2 foremek o wymiarach
10 cm x 17 cm
ale można upiec w jednej większej

Link do filmu z przygotowania: Słodki chleb z cukinią


Przygotowanie:
  1. Z umytej cukinii odcinam końcówki i ścieram na tarce o grubych oczkach.
  2. Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach tak żeby było 200 g startych jabłek.
  3. Orzechy włoskie mielę w młynku do orzechów.
Przygotowanie ciasta na chleb z cukinią:
  1. Do miski daję jajka dodaję cukier i miksuję przez chwilę aby składniki się połączył.
  2. Następnie dodaję stopniowo mąkę, olej, dodaję proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól, kilka kropli olejku waniliowego i miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
  3. Do tak przygotowanego ciasta dodaję zmielone orzechy, cukinię, jabłka i całość dokładnie mieszam łyżką.
  4. Teraz ciasto przekładam do foremek wyłożonych papierem do pieczenia.

Pieczenie chlebka z cukinią:
  1. Foremki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 90 minut.
  2. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Chleb z cukinią jest gotowy, pięknie pachnie a jeszcze lepiej smakuje:). Życzę udanych wypieków i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  






 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.