Nowe Przepisy

piątek, 15 lipca 2016

Przepis na Drożdżówki z Serem i Jagodami

Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste drożdżówki z serem i owocami leśnymi. Upieczenie domowych drożdżówek nie jest trudne a czasami warto się troszeczkę pomęczyć aby zaskoczyć domowników i podać im na przykład na śniadanie pyszne i pięknie pachnące domowe drożdżówki. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania drożdżówek będziemy potrzebować:

z podanych proporcji wyjdzie 10 drożdżówek

na ciasto :
500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
250 ml letniego mleka
2 całe jajka
30 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
40 g cukru
30 g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli

nadzienie :
250 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego)
4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 żółtko
otarta skórka z połowy cytryny (opcjonalnie możemy nie dodawać)

oraz jagody

na kruszonkę :
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki schłodzonego masła
2 łyżki cukru

1 białko do pomalowania drożdżówek przed pieczeniem



Link do filmu z przygotowania : Drożdżówki z serem i jagodami



Przygotowanie:
Nadzienie serowe jak i kruszonkę możemy przygotować w czasie gdy wyrasta ciasto.

Masa serowa:
Do miski przekładam wszystkie składniki na masę i miksuję mikserem przez kilka minut tak żeby składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita masa (jeżeli nie mamy miksera to składniki możemy połączyć ze sobą widelcem, bardzo dokładnie ucierając ) - nadzienie serowe jest gotowe.

Przygotowanie kruszonki:
Na blat wysypuję mąkę, cukier, masło, składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi tak żeby powstały grudki (składniki na kruszonkę możemy zmiksować ze sobą w misce). Tak przygotowaną kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki.

Przygotowanie ciasta na drożdżówki – ciasto możemy przygotować ręcznie lub maszyną:
Najpierw przygotuję rozczyn :
Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.


drożdżówki rozczyn ciasto

Po 15 minutach :
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła. Składniki mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą dodaję masło i nadal mieszam ciasto w misce do momentu aż tłuszcz wchłonie się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż ciasto stanie się gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do dłoni. Ciasto jest dość delikatne więc nie należy ciasta zbyt mocno naciskać podczas wyrabiania ponieważ będzie się kleiło do dłoni i blatu. Gdy wyrabiamy od czasu do czasu blat możemy podsypać mąką.

Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

Po 30 minutach – odpowietrzanie ciasta:
Ciasto po 30 minutach wyrastania odpowietrzam, ciasto kilkukrotnie ugniatam w misce i ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
drożdżówki

Końcowe przygotowanie drożdżówek :
Na blat podsypany mąką wykładam wyrośnięte ciasto i dzielę na 10 w miarę równych części, aby łatwiej było mi je podzielić z ciasta formuję wałek.


dzielenie ciasta na drożdżówki

Z każdego kawałeczka ciasta formuję kulkę i układam na blacie podsypanym mąką, nakrywam ściereczką i pozostawiam na 10 minut aby ciasto odpoczęło.

Po 10 minutach formowanie drożdżówek :

Kulkę ciasta na środku palcami delikatnie rozciągam, tak żeby powstało wgłębienie w kształcie gniazdka w które nałożę nadzienie. Tak uformowane ciasto układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jednorazowo na blasze układam 6 drożdżówek ponieważ podczas pieczenia urosną.



Następnie w gniazdko nakładam nadzienie, na 2-3 drożdżówki nakładam sam ser na 2-3 drożdżówki nakładam same jagody a na pozostałe jagody i ser. Po nałożeniu farszu delikatnie go ugniatam.
Tak przygotowane drożdżówki odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzewam piekarnik.


Pieczenie drożdżówek :
Przed pieczeniem brzegi drożdżówek maluję rozmąconym białkiem i górę posypuję kruszonką.
Blachę z drożdżówkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 22 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dól bez używania termoobiegu.

Drożdżówki z serem i jagodami są upieczone, można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.