Nowe Przepisy

niedziela, 20 listopada 2016

Chleb Pełnoziarnisty z Płatkami Owsianymi – Smaczny i Prosty w Przygotowaniu

Przepis na domowy chleb
Witam serdecznie
Propozycja na bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb pełnoziarnisty na drożdżach z płatkami owsianymi. Można do niego użyć innej mąki niż pszennej pełno ziarnistej której ja użyłam w przepisie, chlebek wyjdzie tak samo smaczny.

Do przygotowania chleba będziemy potrzebować:
Użyłam foremki o wymiarach spodu 24 cm x 9 cm i wysokości 8 cm

500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam typ 1850)
100 g płatków owsianych błyskawicznych
500 ml letniego mleka lub wody
35 g drożdży świeżych
1 1/2 łyżeczki soli (około 12 g)
1 łyżeczka cukru


Link do filmu z przygotowania : Chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi



Przygotowanie :
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki.
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut tak aby rozczyn stał się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.


Po 15 minutach:
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę, sól, mleko, płatki owsiane. Składniki ciasta mieszam łyżką w misce przez około 4 minuty tak żeby składniki dokładnie się wymieszały, ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne i cały czas mieszam ciasto w misce.
Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.






Po wyrośnięciu ciasta :
Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, aby łatwiej było mi je przenieść dłoń nawilżam olejem.
Górę chlebka wyrównuję w foremce dłonią nawilżoną olejem. Foremkę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia .


Pieczenie chleba :
Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na drugą od dołu półkę . Po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i nadal piekę
W sumie piekłam chleb około 70 minut – 10 minut w temperaturze 190 stopni – i około 60 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.


Chleb jest już upieczony , przygotowanie takiego chlebka nie zabiera dużo czasu bo w trakcie pieczenia i wyrastania możemy zająć się innymi zajęciami a taki chlebek jest o wiele smaczniejszy od sklepowego i tańszy . Życzę udanych wypieków i smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa



Przepis na Najlepsze Drożdżówki Śliwkowe – Drożdżówki ze Śliwkami

najlepsze drożdżówki ze śliwkami
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste drożdżówki ze śliwkami. Śliwki możemy zastąpić innymi owocami a ciasto drożdżowe pomimo że z olejem a nie z roztopionym masłem jest bardzo smaczne i puszyste. Polecam wypróbować przepis.

Z podanych proporcji wyjdzie około 9 szt drożdżówek
na ciasto:
500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 ml letniego mleka
80 ml oleju
30 g drożdży świeżych
3 żółtka
80 g cukru kryształ
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli

około 200 g śliwek

na kruszonkę:
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła - dobrze schłodzonego
2 łyżki cukru kryształ

1 roztrzepane białko do pomalowania drożdżówek przed pieczeniem


Link do filmu z przygotowania : Drożdżówki ze śliwkami



Przygotowanie:
Dokładnie umyte śliwki, przekrawam na pół i usuwam pestkę.

Przygotowanie ciasta – ciasto możemy przygotować ręcznie lub maszyną:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około jednej łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej.
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.


Po 15 minutach:
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz oleju – olej dodam gdy składniki wstępnie się połączą. Składniki mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą dodaję olej i nadal mieszam ciasto w misce do momentu aż tłuszcz wchłonie się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż ciasto stanie się gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do dłoni. Ciasto jest dość delikatne więc nie należy ciasta zbyt mocno naciskać podczas wyrabiania ponieważ będzie się kleiło do dłoni i blatu. Gdy wyrabiamy od czasu do czasu blat możemy podsypać niewielką ilością mąki.


Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut, Tak żeby podwoiło swoją objętość.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .


Końcowe przygotowanie drożdżówek ze śliwkami:
Na blat podsypany mąką wykładam wyrośnięte ciasto i formuję z ciasta wałek, który dzielę na 9 w miarę równych części – ciasto możemy podzielić na więcej kawałków, w zależności jak duże chcemy upiec drożdżówki.
Z każdego kawałeczka ciasta formuję kulkę i układam na blacie podsypanym mąką, nakrywam ściereczką i pozostawiam na 10 minut aby ciasto odpoczęło.


Po 10 minutach formowanie drożdżówek :
Kulkę ciasta rozwałkowuję wałkiem na placuszek, na środku układam wydrylowane śliwki i delikatnie wciskam w ciasto. Tak uformowane drożdżówki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jednorazowo na blasze układam 5 drożdżówek ponieważ podczas pieczenia wyrosną.
Blachę z drożdżówkami odstawiam na około 15 minut aby drożdżówki wyrosły.


W tym czasie przygotuję kruszonkę:
Na blat wysypuję mąkę, cukier, masło, składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi tak żeby powstały grudki (składniki na kruszonkę możemy zmiksować ze sobą w misce). Jeżeli kruszonkę przygotowujemy wcześniej to możemy ją przełożyć na talerzyk i wstawić do lodówki.

Pieczenie drożdżówek:
Drożdżówki przed pieczeniem maluję roztrzepanym białkiem i posypuję obficie kruszonką.
Blachę z drożdżówkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 22 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dól bez używania termoobiegu.


Drożdżówki ze śliwkami są upieczone, można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  



 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.