Witam serdecznie
Przepis na bułki maślane, bułeczki
są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Warto wypróbować
przepis i upiec takie bułeczki maślane samej/mu w domu, upieczenie
takich bułeczek wcale nie jest trudne a na pewno będą wszystkim
smakować. .
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 12
szt bułek maślanych
500 g (3 szklanki) mąki pszennej –
użyłam poznańskiej
250 ml (1 szklanka) letniego mleka
4 żółtka (moje ważyły 80 g)
60 g cukru kryształ (3,5 – 4 łyżki)
30 g drożdży świeżych
50 g masła roztopionego i
przestudzonego
szczypta soli
mleko do pomalowania bułek przed
pieczeniem
na kruszonkę:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła (dobrze schłodzonego)
1 łyżka cukru kryształ
do mierzenia użyłam szklanki o
pojemności 250 ml
Ciasto możemy przygotować ręcznie
lub robotem
Link do filmu z przygotowania: Bułki maślane
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję rozczyn:
- Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżkę cukru ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
- Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli
w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego
piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić
rozczyn do wyrośnięcia .
Po 15 minutach:
- Do gotowego rozczynu dodaję: mąkę, cukier, mleko, żółtka, sól. Składniki w misce mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły.
- Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal wyrabiam ciasto łyżką w misce aż tłuszcz wchłonie się w ciasto.
- Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez około 4 minuty tak aby ciasto stało się gładkie i nie kleiło się do dłoni - ciasto należy wyrabiać delikatnie ponieważ jest dość luźne i jeżeli będziemy mocno je naciskać to będzie się kleiło do blatu i dłoni przez co trudniej będzie nam je wyrobić. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne to podsypujemy większą ilością mąki i nadal wyrabiamy (dokładnie cały proces wyrabiania pokazałam na filmie).
- Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut – po 30 minutach ciasto odpowietrzam.
Jeżeli
w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego
piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić
ciasto do wyrośnięcia .
Po 30 minutach – odpowietrzam ciasto:
- Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć , dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze i smaczniejsze
- Miskę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut .
- Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i przerabiam kilka razy.
- Następnie ciasto dzielę na 12 kawałków aby łatwiej było mi je podzielić z ciasta robię wałek na blacie i kroję nożem na dwanaście w miarę równe kawałków .
- Teraz z każdego kawałka ciasta formuję bułeczkę. Bułkę możemy uformować w dłoniach turlając kawałek ciasta aż powstanie kulka lub na blacie turlając kawałek ciasta o blat, możemy również brzegi ciasta zagnieść do środka (tak jakbyśmy robili sakiewkę) i łączeniem położyć na blasze.
- Uformowane bułki maślane układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po położeniu bułki na blasze delikatnie ją spłaszczam dłonią (naciskam od góry dłonią).
- Blachę z bułkami nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut.
Dodatkowo
przed pieczeniem bułki maślane możemy posypać kruszonką:
- Na blat wysypuję mąkę , masło , cukier i pocierając dłońmi składniki łącze je tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
- Przed wstawieniem blachy do piekarnika ,
bułki maluję mlekiem i posypuję kruszonką.
- Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika
do 180 stopni na środkową półkę .
- Bułki maślane piekłam około 25 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu .
Pozdrawiam Babcia Ewa