Witam
serdecznie
Pokażę
jak w prosty sposób przygotować pyszne domowe cebularze.
Będziemy
potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie 10 cebularzy
na
ciasto:
500
g mąki pszennej
300
ml mleka letniego
25
g drożdży świeżych
3
łyżki oleju
1
łyżeczka soli
1
łyżeczka cukru
na
farsz:
około
500 g cebuli
do
smaku sól , pieprz
olej
do smażenia
woda
do pomalowania cebularzy przed pieczeniem
Link do filmu z przygotowania : Cebularzy
Przygotowanie
:
Najpierw
przygotuję ciasto na cebularze :
- Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację) około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki.
- Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Po
15 minutach :
- Do rozczynu dodaję pozostałe składniki: mąkę, sól, mleko i wszystko razem mieszam w misce łyżką aż składniki się połączą.
- Następnie dodaję olej i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto.
- Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni
- Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto
mam odstawione do wyrośnięcia teraz przygotuję cebulę :
- Cebulę przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki
- pokrojoną cebulę smażę na patelni tak żeby się zeszkliła (około 10 -15 minut) i doprawiam sola, pieprzem
- Po usmażeniu odstawiam do wystudzenia.
Po
30 minutach :
- Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć, dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze i smaczniejsze.
- Miskę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na jeszcze 30 minut.
- Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i przerabiam kilka razy .
- Z ciasta formuję wałek o długości około 60 cm dzięki temu łatwiej będzie mi podzielić ciasto na 10 w miarę równych części z których uformuję cebularze.
- Z każdego kawałka ciasta robię kulkę , turlając ciasto w dłoniach
- Teraz z kulki palcami formuję placuszek tak żeby w środku zrobiło się gniazdko w które nałożę cebulę
- Uformowanego cebularza kładę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na środek cebularza nakładam łyżkę cebuli – cebularze układam w odstępach około 2-3 cm bo jeszcze wyrosną
- Blachę z cebularzami odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia
Pieczenie
cebularzy :
- Przed wstawieniem blachy do piekarnika , brzegi cebularzy maluję za pomocą pędzelka wodą.
- Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę
- Cebularze piekłam około 22 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu.
Domowe
cebularze są gotowe można się częstować życzę udanych wypieków
i smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Nie jadłem ich tak dawno, muszę koniecznie zrobić! :)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś cebularze i bardzo mi smakowały. Wypróbuje Twój przepis. Wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis! Do podsmażonej cebuli warto dodać maku, wzbogaca smak. W Lublinie, ojczyźnie tego wypieku, tak właśnie jemy. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńpyszne:) wyszły idealne,takie jak na zdjęciu :D
OdpowiedzUsuńSuper że się udały i przepis się przydał .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Ja też już zrobiłam. Naprawdę rewelacyjne! Super przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowały :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Przepyszne!!!! znikają w mig, a mój mąż je uwielbia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Miło mi że przepis się przydał a cebularze smakują.
UsuńPozdrawiam serdecznie Panią i męża :)
Niezwykle chetnie do Pani zagladam . Tyle tu smakowitosci az w dołku sciska a i slina kapie ...
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że przepisy się podobają :)
UsuńMój mąż tylko pyta kiedy zrobisz te pyszne cebularze. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że cebularze smakują.
UsuńPozdrawiam serdecznie Panią oraz męża ♥ ♥ ♥
Cebularze wyszły przepyszne :) a z ciasta z przepisu zrobiłam jeszcze mini pizze, tak że polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńMniam :D
Jest mi bardzo miło, że przepis się przydał i że cebularze smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Bardzo dobre cebularze ja do cebulki aby była lepsza dodaje majeranku przy okazji lżejsza dla żołądka. Ostatnio jak robiłam dałam troszkę sera żółtego na wierzch nie dużo odrobinkę i też smaczne. Tylko nie wiem co zrobić aby na drugie dzień były bardziej miękkie?
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał, a dodatki zawsze są wskazane, najważniejsze aby nam smakowało. jedynie mogę doradzić to schować cebularze w jakiś szczelny pojemnik.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Cebularze pyszne :) bede czesciej tutaj zagladac po kolejne przepisy. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i cieszę się, że cebularze smakowały. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńZrobiłam już cebularze z Pani przepisu 3 razy. Szybciutko znikają i każdemu bardzo smakują :)
OdpowiedzUsuń