Witam serdecznie
Przepis na bułki maślane, bułeczki
są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Warto wypróbować
przepis i upiec takie bułeczki maślane samej/mu w domu, upieczenie
takich bułeczek wcale nie jest trudne a na pewno będą wszystkim
smakować. .
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 12
szt bułek maślanych
500 g (3 szklanki) mąki pszennej –
użyłam poznańskiej
250 ml (1 szklanka) letniego mleka
4 żółtka (moje ważyły 80 g)
60 g cukru kryształ (3,5 – 4 łyżki)
30 g drożdży świeżych
50 g masła roztopionego i
przestudzonego
szczypta soli
mleko do pomalowania bułek przed
pieczeniem
na kruszonkę:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła (dobrze schłodzonego)
1 łyżka cukru kryształ
do mierzenia użyłam szklanki o
pojemności 250 ml
Ciasto możemy przygotować ręcznie
lub robotem
Link do filmu z przygotowania: Bułki maślane
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję rozczyn:
- Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżkę cukru ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
- Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli
w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego
piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić
rozczyn do wyrośnięcia .
Po 15 minutach:
- Do gotowego rozczynu dodaję: mąkę, cukier, mleko, żółtka, sól. Składniki w misce mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły.
- Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal wyrabiam ciasto łyżką w misce aż tłuszcz wchłonie się w ciasto.
- Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez około 4 minuty tak aby ciasto stało się gładkie i nie kleiło się do dłoni - ciasto należy wyrabiać delikatnie ponieważ jest dość luźne i jeżeli będziemy mocno je naciskać to będzie się kleiło do blatu i dłoni przez co trudniej będzie nam je wyrobić. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne to podsypujemy większą ilością mąki i nadal wyrabiamy (dokładnie cały proces wyrabiania pokazałam na filmie).
- Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut – po 30 minutach ciasto odpowietrzam.
Jeżeli
w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego
piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić
ciasto do wyrośnięcia .
Po 30 minutach – odpowietrzam ciasto:
- Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć , dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze i smaczniejsze
- Miskę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut .
- Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i przerabiam kilka razy.
- Następnie ciasto dzielę na 12 kawałków aby łatwiej było mi je podzielić z ciasta robię wałek na blacie i kroję nożem na dwanaście w miarę równe kawałków .
- Teraz z każdego kawałka ciasta formuję bułeczkę. Bułkę możemy uformować w dłoniach turlając kawałek ciasta aż powstanie kulka lub na blacie turlając kawałek ciasta o blat, możemy również brzegi ciasta zagnieść do środka (tak jakbyśmy robili sakiewkę) i łączeniem położyć na blasze.
- Uformowane bułki maślane układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po położeniu bułki na blasze delikatnie ją spłaszczam dłonią (naciskam od góry dłonią).
- Blachę z bułkami nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut.
Dodatkowo
przed pieczeniem bułki maślane możemy posypać kruszonką:
- Na blat wysypuję mąkę , masło , cukier i pocierając dłońmi składniki łącze je tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
- Przed wstawieniem blachy do piekarnika ,
bułki maluję mlekiem i posypuję kruszonką.
- Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika
do 180 stopni na środkową półkę .
- Bułki maślane piekłam około 25 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu .
Pozdrawiam Babcia Ewa
Od tygodnia jestem na emeryturze, w końcu mam czas na pichcenie - wczoraj upiekłam takie bułeczki, tylko bez kruszonki - pyszne. Mąż zachwycony :-) następne chcę upiec grahamki. Dziękuję za wspaniały blog. Będę na pewno często tu zaglądać. Mam ochotę na chleb na zakwasie, ale robienie zakwasu wydaje mi się bardzo trudne. Pozdrawiam - babcia Bożenna
OdpowiedzUsuńWitam w gronie emerytek, za jakiś czas okaże się że wcale niema tego czasu zbyt dużo na tej emeryturze bo człowiek zawsze coś sobie wymyśli do robienia :).
UsuńBardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się że bułeczki smakowały , odnośnie zakwasu to postaram się zrobić zakwas który prowadzi się tylko 3 lub 5 dni i jest bardzo prosty w przygotowaniu a chlebek wychodzi bardzo dobry.
Pozdrawiam serdecznie Panią oraz męża.
Witam
OdpowiedzUsuńwczoraj upiekłam bułeczki, może nie wyglądały tak jak Pani, ale były pyszne. Muszę jeszcze popracować nad wyrabianiem drożdżowego ciasta. Mam pytanie dotyczące przechowywania na dłużej. Chociaż kilka dni. Jaki ma Pani sposób na przechowywanie drożdżowych wypieków?
Ja pieczywo generalnie mroże, domowy pełnoziarnisty chleb na zakwasie przechowywałam w lodówce w ręczniku i foliówce przez tydzień i był dobry.
Obecnie garuje w misce chleb orkiszowy na drożdżach :)
pozdrawiam
Iwona
Bardzo się cieszę że bułeczki smakowały, a wygląd i wyrabianie przyjdą same po kilku pieczeniach, trzeba po prostu nabrać wprawy.
UsuńJakiegoś specjalnego sposobu na przechowywanie ciast drożdżowych to nie mam, po upieczeniu nakrywam ściereczką, potem również trzymam pod przykryciem lub w pojemniku. A jeżeli na dłużej chcę przechować to tylko mrożenie mogę zaproponować a potem odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce.
Pozdrawiam serdecznie ♥
Świetny opis przepisu!
OdpowiedzUsuńBułeczki właśnie się pieką i mam nadzieję że będą smakowite....Pozdrawiam
Mam nadzieję, że były smaczne.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam dziś upiekłam bułeczki są przepyszne a przepisy z Pani bloga bardzo dobrze opisane. Dziękuję bardzo.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że bułeczki się udały i smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Upieklam dzisiaj są pyszne dziękuję za przepis pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że bułeczki się udały i smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Pani Babciu,czy bułeczki można nadziać powidłami śliwkowymi,?
OdpowiedzUsuńMAŁGOSIA
Tak można śliwkowym lub innym
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Dzisiaj zrobiłam te bułeczki , wyszły wspaniałe , mięciutkie, puszyste i przepyszne .Robiłam bez kruszonki .Pani przepis jest rewelacyjny jak zresztą wszystkie przepisy z Pani bloga , ciasto jest przyjemne w wyrabianiu , plastyczne i nie klei się do ręki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
świeżo upieczona emerytka - Babcia Ania
Bardzo się cieszę, że przepis się przydał i że bułeczki się udały i smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za miły komentarz ♥ ♥ ♥
Bułeczki przepyszne dziękuję za przepis 😘😘
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że bułeczki smakowały. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńDodam i tutaj komentarz ! Bułeczki są pyszne zawsze bałam się ciasta drożdżowego ale dzięki Pani to już nie problem . Po zrobieniu jednej porcji co było błędem trzeba było od razu robić dwie ! Tak szybko zniknęły są pyszne fantastyczne cieszę się że dzieli się Pani swoją wiedzą i doświadczeniem !!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie !!!!