Nowe Przepisy

poniedziałek, 12 czerwca 2017

Rewelacyjny chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym bez wyrabiania

chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym bez wyrabiania
Witam serdecznie
Propozycja na pyszny i chrupiący chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym, chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu ponieważ nie wymaga wyrabiania, a po upieczeniu jest puszysty, smaczny i chrupiący. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania chleba będziemy potrzebować:

600 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 g mąki żytniej
600 ml letniej wody
2 opakowania drożdży suchych (porcja jak na 1 kg mąki)
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

naczynie żaroodporne:
dno naczynia 22 cm
góra naczynia 27 cm
wysokość 9 cm
z pokrywką 13 cm


Link do filmu z przepisem: Chleb pieczony w naczyniu


Przygotowanie:
Do miski wsypuję cukier, drożdże, wlewam wodę i mieszam. Miskę z drożdżami odstawiam na około 10 minut.

Po 10 minutach do drożdży dodaję obie mąki, sól i mieszam ciasto łyżką w misce tak aby składniki dobrze się połączyły.
Ciasto mieszam około 3 minut, możemy je wymieszać łyżką, mikserem lub robotem.

Następnie miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe misce do wyrośnięcia na około 80 minut.

Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

Formowanie i pieczenie chleba:
Naczynie w którym będę piekła chleb smaruję olejem.

Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, formuję okrągły bochenek chleba i wkładam do naczynia.
Naczynie nakrywam pokrywką i wstawiam do zimnego piekarnika, na drugą od dołu półkę. Temperaturę ustawiam na 190 stopni i włączam grzanie. Po nagrzaniu chleb piekę pod przykryciem przez 30 minut.
Następnie zdejmuję pokrywkę i piekę jeszcze około 40 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia może różnić w zależności od piekarnika.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół.

Po upieczeniu chleb wyjmuję z naczynia, nakrywam ściereczką i odkładam do wystudzenia.
Chleb jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


51 komentarzy :

  1. Robię podobny i wychodzi za każdym razem!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A widziałam u Pani na blogu, również bardzo ładny chlebek. Nie ma wyjścia ten chleb jest tak prosty że musi się udać :)
    Pozdrawiam serdecznie ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam dwa pytania:
    1. mąka - czy można ww. chleb upiec tylko z mąki pszennej (np. typ 450), czy też dodatek mąki żytniej jest konieczny?
    2. drożdże - czy można zastąpić drożdże suche, drożdżami świeżymi? (póki kostki/50 g)?

    Dziękuję za informację.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można chleb upiec z samej mąki pszennej, tak wygląda po upieczeniu https://www.youtube.com/watch?v=PYranOK80E0
      wkleję również komentarz z youtube który napisałam odnośnie podobnego pytania:
      "Tak można upiec z samej mąki pszennej, nawet dzisiaj upiekłam ( miałam piec chleb a że Pani pytała, to upiekłam z samej mąki pszennej ).
      Użyłam 800 g mąki pszennej typ 450 i 600 ml wody, chleb piekł się o 10 minut dłużej, więc można dodać 50 g więcej mąki lub dodać mniej wody. Mąka pszenna wchłania mniej wody od żytniej i pewnie dlatego taka różnica w długości pieczenia, ciasto było delikatnie luźniejsze. Po upieczeniu chleb jest równie smaczny, pulchny i chrupiący:).
      Jeżeli góra zbytnio by ściemniała to można nakryć chlebek folią aluminiową.
      Filmik z krojenia chlebka nakręcony 15 minut temu :)"

      Można dodać świeże drożdże, dodałabym około 45 gramów
      Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku ♥

      Usuń
  4. Chlebek bardzo smaczny 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że chlebek smakował.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. Dziękuję Pani serdecznie za megaaa przepis. Pierwszy chleb, który udał się i jest rewelacyjny:) Babcia Bożena.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i dziękuje za miły komentarz
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  6. Każdy chleb jaki do tej pory piekłam mógł konkurować z betonem lub cegłą... Ten przepis jest tak prosty, że chyba nawet ja go nie schrzanię. W Sobotę pierwsza próba. Dodam, że każde inne wypieki łącznie z tortami angielskimi wychodzą mi bardzo dobrze tylko chlebuś jakiś oporny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc trzymam kciuki i wierzę w to, że się uda i będzie smakował.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  7. Zrobiłam w zwykłej brytfance i wyszło świetnie. Babciny chlebek wejdzie do codziennego menu w naszym domku :) Dziękuję, Grażyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się że przepis się przydał i że chlebek smakuje.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń
  8. Czy moge zrobić ciasto na noc a rano upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można, tylko ciasto trzeba włożyć do dość dużego pojemnika, ponieważ wyrośnie przez noc w lodówce.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  9. Pierwszy raz piekłam swój chlebek - wyszedł przepyszny :)
    Dziękuję za przepis, pozdrawiam Edzia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję i cieszę się, że chlebek się udał i smakował.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń
  10. Witam. Czy jeśli chodzi o drożdże to te 2 opakowania maja być każde jak na kg maki czy łącznie mają być na 1kg mąki, chyba dałam za dużo😐 i czy to normalne ze po wyrastaniu gdy biorę ciasto do foremki ono mi opada? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 opakowanie drożdży najczęściej jest na 500 g mąki - czyli 2 opakowania drożdży jak na 1 kg mąki. W innym przypadku napisałabym w przepisie, że porcja drożdży jak na 2 kg mąki.
      Ciasto zawsze opada, podczas przekładania, zbija się ucieka z niego powietrze ale podczas pieczenia znowu wyrasta i tworzą się specyficzne otworki w chlebie.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  11. Witam! upiekłam chlebek zytnio-gryczany tą metodą.. obawiałam się że mi nie wyjdzie.chleb upiekł się i smakuje rewelacyjnie! dziękuję za przepis i napewno będę piec częściej tą metodą.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, cieszę się, że przepis się przydał i że chlebek wyszedł i smakował.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń
  12. Witam, a czy moge dodac jeszcze do tego np słonecznik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można dodać słonecznik lub pestki dyni.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  13. Robiłam chlebek i wyszedł rewelacyjnie,dzisiaj robię drugi raz ale dodam słonecznik.Dziękuje za przepis:-)Pozdrawiam.Kasia


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się, że przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  14. Nie wiedziałam, że z tak prostego przepisu może wyjść takie cudo!
    Wczoraj szukałam dość szybkiego w wykonaniu chleba i trafiłam na ten przepis. Okazało się, że moje naczynie ma dokładnie te same wymiary. Chlebek wyszedł prześliczny. Mój mąż dorwał się do niego ledwo tylko przestygł. Dzisiaj przy śniadaniu stwierdził, że to najlepszy chleb jaki upiekłam. A mój mąż to bardzo wybredny niejadek.
    Trochę miałam problem z drożdżami, bo u mnie paczuszka drożdży waży 14 g i pisze na niej że zastępuje 50 g drożdży świeżych. Dałam jedną paczuszkę bo wydawało mi się że dwie to dużo za dużo. No i chlebek pięknie urósł.
    Dzięki Babciu za ten wspaniały przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, że chlebek się udał i smakował. Moje drożdże były pakowane po 7 gramów.
      Pozdrawiam serdecznie Panią oraz męża i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń
  15. Rewelacyjny przepis na pyszny chleb! Szukałam jakiegoś prostego i logicznego przepisu, bo choć ich sporo w internecie, wbrew pozorom nie tak łatwo trafić na coś dobrego...- raz w tygodniu piekę ciasta, tak więc mniej więcej mam rozeznanie, co i jak... ;)
    Piekłam już ten chleb kilka razy, za każdym wychodzi przepyszny, smakuje wszystkim, którzy go jedli. Bardzo Pani dziękuję, że zechciała się Pani podzielić swoim doświadczeniem. Będę wkrótce robić bułeczki, które Pani proponuje, odezwę się po upieczeniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że przepis się przydał i chlebek smakuje.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  16. Jak dla mnie najlepszy chleb pod słońcem . Mega łatwy i super pyszny a do tego jeszcze ta ssuper chrupiącą skórka. Ps mój znów rośnie już w piekarniku 💛

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się przydał i że chlebek smakuje.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń
  17. Piekny i smaczny chlebek...Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  18. Własnie upieklam...cudo ten chlebuś .Dziękuje serdecznie za przepis 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się, że przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  19. Pyszny chleb a piekłem już wiele. Ten chlebek jest jednak najpiękniejszych. Piekłem w prostokątnym naczyniu o wymiarach 20x30. Kolejny raz będę tylko 10 minut dłużej piekła. Dziękuję serdecznie za wspaniały i jakże prosty przepis na przepyszny chleb. Pozdrawiam serdecznie Jadwiga

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie piecze się chlebek z Pani przepisu nie mogę się doczekać efektów bo kiedyś jak upieklam to spokojnie nadawał się do zabicia kogos🙈😅

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że chlebek się udał i smakował. pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  21. JEST PANI CUDOWNA !!! CHLEBEK CUDO - Z OKAZJI ZBLIŻAJĄCYCH SIĘ ŚWIĄT WIELKANOCNYCH ŻYCZĘ PANI DUŻO,DUŻO ZDRÓWKA -WIELU ŁASK i BŁOGOSŁAWIEŃSTWA BOŻEGO NA KAŻDY DZIEŃ - POZDRAWIAM /KASIA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za życzenia i również życzę wesołego Alleluja i cieszę się że chlebek smakuje. Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  22. Niestety nie udał mi się chleb.Po dodaniu mąki ciasto było gęste,nie mogłam ruszyć łyżką.Dodałam odrobinę wody.Ciasto wyrosło,ale po upieczeniu opadło i nie wyszedł pulchny lecz taki kluchowaty chleb.Szkoda.Moze za drugim razem sie uda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc musiała Pani źle odmierzyć składniki innej opcji nie ma. Ten chleb piekłam dziesiątki a może więcej razy i zawsze wychodził jak na filmiku. Może następnym razem się uda. Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  23. Chleb rewelacja zrobił furorę na Wielkanocnym stole:) Dziś robiłam na samej mące pszennej typu 450 i jest pycha.

    Czy można ten chlebek piec w keksówce (podzieliłabym na dwie) zamiast w naczyniu żaroodpornym? Ktoś próbował? A może Babia wie? :D
    Ściskam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można upiec w dwóch keksówkach, tylko najprawdopodobniej chlebki będą się krócej piekły (bo będą mniejsze). Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz 💕💖💕

      Usuń
  24. Witam! Jak do tej pory piekłam różne chlebki, także na zakwasie. I pocóż ja się tak męczyłam z wyrabianiem ciasta, tyle czasu poświęcałam?!�� A tu szybko, łatwo i smacznie. Upiekłam i teraz to mój ulubiony przepis i smaczny chleb

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam! Dużo chlebka piekłam. Na drożdżach, zakwasie. A ten raz, dwa, trzy i już jest🥰. Szkoda , że zdj. nie mogę wkleić. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam! W naczyniu żaroodpornym chlebek wyszedł jak na zdjęciu i był pyszny. Dziękuję za przepis. A czy taki sam wyjdzie, gdybym zrobił go w metalowej foremce.

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam serdecznie
    Dziękuję za przepis. Chleb jest super.
    A teraz pytanie:chcę ten chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym upiec w garnku rzymskim ale nie wiem czy mi wyjdzcie bo garnek wkłada się do zimnego piekarnika a Pani chlebek do gorącego. Proszę o odpowiedź. Będę wdzięczna. Pozdrawiam. Alina

    OdpowiedzUsuń
  28. Piekłam pierwszy raz w życiu chleb. Wyszedł super! Jest przepyszny, ma chrupiącą skórkę i jest delikatny w smaku. Piekłam też cebularze i bułki dzielone z Pani przepisu, również się udały :) pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  29. Chlebek cudowny dziękuję pani

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.