Nowe Przepisy

poniedziałek, 12 czerwca 2017

Rewelacyjny chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym bez wyrabiania

chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym bez wyrabiania
Witam serdecznie
Propozycja na pyszny i chrupiący chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym, chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu ponieważ nie wymaga wyrabiania, a po upieczeniu jest puszysty, smaczny i chrupiący. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania chleba będziemy potrzebować:

600 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 g mąki żytniej
600 ml letniej wody
2 opakowania drożdży suchych (porcja jak na 1 kg mąki)
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

naczynie żaroodporne:
dno naczynia 22 cm
góra naczynia 27 cm
wysokość 9 cm
z pokrywką 13 cm


Link do filmu z przepisem: Chleb pieczony w naczyniu


Przygotowanie:
Do miski wsypuję cukier, drożdże, wlewam wodę i mieszam. Miskę z drożdżami odstawiam na około 10 minut.

Po 10 minutach do drożdży dodaję obie mąki, sól i mieszam ciasto łyżką w misce tak aby składniki dobrze się połączyły.
Ciasto mieszam około 3 minut, możemy je wymieszać łyżką, mikserem lub robotem.

Następnie miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe misce do wyrośnięcia na około 80 minut.

Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

Formowanie i pieczenie chleba:
Naczynie w którym będę piekła chleb smaruję olejem.

Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, formuję okrągły bochenek chleba i wkładam do naczynia.
Naczynie nakrywam pokrywką i wstawiam do zimnego piekarnika, na drugą od dołu półkę. Temperaturę ustawiam na 190 stopni i włączam grzanie. Po nagrzaniu chleb piekę pod przykryciem przez 30 minut.
Następnie zdejmuję pokrywkę i piekę jeszcze około 40 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia może różnić w zależności od piekarnika.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół.

Po upieczeniu chleb wyjmuję z naczynia, nakrywam ściereczką i odkładam do wystudzenia.
Chleb jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


4 komentarze :

  1. Robię podobny i wychodzi za każdym razem!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A widziałam u Pani na blogu, również bardzo ładny chlebek. Nie ma wyjścia ten chleb jest tak prosty że musi się udać :)
    Pozdrawiam serdecznie ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam dwa pytania:
    1. mąka - czy można ww. chleb upiec tylko z mąki pszennej (np. typ 450), czy też dodatek mąki żytniej jest konieczny?
    2. drożdże - czy można zastąpić drożdże suche, drożdżami świeżymi? (póki kostki/50 g)?

    Dziękuję za informację.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można chleb upiec z samej mąki pszennej, tak wygląda po upieczeniu https://www.youtube.com/watch?v=PYranOK80E0
      wkleję również komentarz z youtube który napisałam odnośnie podobnego pytania:
      "Tak można upiec z samej mąki pszennej, nawet dzisiaj upiekłam ( miałam piec chleb a że Pani pytała, to upiekłam z samej mąki pszennej ).
      Użyłam 800 g mąki pszennej typ 450 i 600 ml wody, chleb piekł się o 10 minut dłużej, więc można dodać 50 g więcej mąki lub dodać mniej wody. Mąka pszenna wchłania mniej wody od żytniej i pewnie dlatego taka różnica w długości pieczenia, ciasto było delikatnie luźniejsze. Po upieczeniu chleb jest równie smaczny, pulchny i chrupiący:).
      Jeżeli góra zbytnio by ściemniała to można nakryć chlebek folią aluminiową.
      Filmik z krojenia chlebka nakręcony 15 minut temu :)"

      Można dodać świeże drożdże, dodałabym około 45 gramów
      Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.