Witam serdecznie
Propozycja na ciasto bezglutenowe do
pizzy. Przepis dostałam od koleżanki która jest uczulona na
gluten i bardzo sobie je chwali. Dla osób które są przyzwyczajone
do wyrobów z tradycyjnej mąki smak tego ciasta po upieczeniu może
być małym zaskoczeniem bo w smaku przypomina pieczony ryż, ale
jest bardzo dobre.
Będziemy potrzebować :
350 g mąki ryżowej
250 g mąki ziemniaczanej
lub skrobi kukurydzianej
350 ml letniej wody
30 g drożdży świeżych
3 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju do posmarowania blatu
podczas wyrabiania ciasta i miski .
Z
podanych proporcji wyjdzie ciasto na pizze o wielkości około 30 cm
x 34 cm (duża blacha z piekarnika )
Link do filmu z przygotowania : Ciasta bezglutenowego na pizze
Przygotowanie :
- Do miski rozkruszam drożdże dodaję miód około 50 ml wody i jedną łyżkę mąki ryżowej.
- Składniki w misce mieszam łyżką , miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po 15 minutach :
- Do gotowego rozczynu dodaję: wodę, mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, sól, olej i wszystko razem mieszam za pomocą łyżki aby składniki wstępnie się połączyły.
- Następnie ciasto wykładam na blat posmarowany olejem i wyrabiam dłońmi około 3 minut – tak żeby ciasto stało się gładkie i w miarę elastyczne.
- Tak wyrobione ciasto wkładam do miski wysmarowanej olejem , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 80 minut tak żeby podwoiło swoją objętość.
Jeżeli
w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego
piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić
ciasto do wyrośnięcia.
Po
około 80 minutach :
- Ciasto wykładam na blat posmarowany olejem i przerabiam kilka razy .
- Następnie ciasto kładę na blachę do pieczenia – blachę mam posmarowaną olejem – i bezpośredni na blasze rozwałkowuję ciasto na pizze , najpierw rozciągam palcami a następnie wałkuję wałkiem. Robię tak ponieważ ciasto trudno by było przenieść rozwałkowane z blatu na blachę.Można również rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i przenieść na blachę razem z papierem.
Pieczenie pizzy :
- Po rozwałkowaniu ciasta , blachę z ciastem odstawiam na około 15 minut do podrośnięcia i dopiero po 15 minutach nakładam na nie sos i składniki pizzy ( na filmie pokazałam jak przygotować prostą pizze z sosem pomidorowym i serem mozzarella )
- Blachę z pizzą wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 22 minut .
- Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
Ciasto
na pizze bez glutenowe jest gotowe jak i sama pizza :) Życzę
pysznych i udanych wypieków pizzy .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Już mi ślinka cieknie, będę musiała podkasać rękawki:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!!
No trzeba podkasać :)
UsuńPozdrawiam serdecznie .
Właśnie skończyłem pizze. Polecam każdemu kto nie może jeść pszenicy ( innym również), przepis rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo mi miło że pizza smakowała i cieszę się że przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Pani przepis okazał się idealny! Jesteśmy na diecie bezglutenowej od pół roku i dokładnie tyle czasu nie jedliśmy pizzy, a dzięki Pani przepisowi mogliśmy ją dziś przygotować. Ciasto pięknie wyrosło, jednak nie mogłam uzyskać takiej konsystencji jak Pani pokazuje na filmiku. Ciasto było bardziej lejące, nie dało się formować i nie chciało odlepić się od miski i od rąk. Rozprowadziłam je więc łyżką na blaszce wyłożonej papierem. Co mogę zrobić, żeby ciasto było bardziej elastyczne? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńprzepis jest idealny , jeszcze nie udało mi się zrobić tak dobrego bezglutenowego ciasta na pizze, dałam trochę mniej wody bo konsystencja byłaby za luźna,pyyyszna wyszła!! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i cieszę się że ciasto wyszło i smakowało. Odnośnie wody to może być kwestia mąki i jej wilgotności
UsuńPozdrawiam serdecznie
Ciasto po wyrobieniu wyszło idealne jak na filmiku zobaczymy teraz jak wyrośnie. ..;-) napewno dam znać pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że wyrosło i smakowało
UsuńPozdrawiam serdecznie
Przepis rewelacyjny. Robiłam kilka razy i za każdym razem sie udaje. Polecam z szynką dojrzewającą i rukolą skropione oliwa czosnkowa. Smakuje oględnie na tym cieście. Dziękuję babciu ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis !!! Ciasto zawsze wychodzi. Babcia na medal 🏅 Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń