Witam
serdecznie
Przepis
na przygotowanie ciasta na pizze , jest proste w przygotowaniu i o
wiele lepsze od gotowych podkładów kupowanych w sklepie .
Będziemy
potrzebować :
400
g mąki pszennej
240
ml letniej wody
20
g drożdży świeżych
2
łyżki oleju
1
łyżeczka soli
1
łyżeczka cukru
około
2 łyżek oleju do posmarowania blatu podczas wyrabiania i miski
Z
podanych proporcji wyjdzie ciasto na pizze o wielkości około 30 cm
x 34 cm (duża blacha z piekarnika )
Link do filmu z przygotowania : Ciasto na pizze
Przygotowanie
:
Najpierw
przygotuję rozczyn:
- Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier (przyśpieszy fermentację) około 50 ml letniej wody i jedną dużą łyżkę mąki.
- Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Po
15 minutach:
- Do rozczynu dodaję pozostałą mąkę, wodę oraz sól i wszystko dokładnie mieszam łyżką.
- Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję olej i nadal ciasto wyrabiam łyżką aż olej wchłonie się w ciasto.
- Następnie ciasto wykładam na blat posmarowany olejem i wyrabiam dłońmi około 3 minut – ciasto jest wyrobione gdy nie klei się do dłoni i blatu.
- Wyrobione ciasto na pizze wkładam do miski wysmarowanej olejem , górę ciasta po włożeniu do miski również smaruję olejem. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i dostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 do 40 minut , tak żeby podwoiło swoją objętość.
Jeżeli
w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego
piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić
ciasto do wyrośnięcia .
Po około 40 minutach :
- Ciasto wykładam na blat posmarowanym olejem i przerabiam kilka razy.
- Następnie ciasto formuję na kształt pizzy (w moim przypadku na prostokąt o wielkości blachy z piekarnika)
- Ciasto możemy formować rozciągając je palcami ( jest bardzo elastyczne ) lub wałkując wałkiem – wałek najlepiej posmarować olejem żeby nie kleił się do ciasta.
- Rozwałkowane ciasto przenoszę na blachę posmarowaną olejem i je jeszcze rozciągam dłońmi do wielkości blachy – aby łatwiej było przenieść ciasto na blachę nawijam je na wałek i przenoszę.
Teraz
pozostało tylko nałożyć przygotowany sos i składniki na pizze i
ją upiec. Pizze piekę około 25 minut.
Jeżeli
przygotujemy większość ilość ciasta lub nie wykorzystamy całego
to możemy ciasto na pizze włożyć do pojemnika plastikowego i je
zamknąć szczelnie ( obwiązać folią spożywczą ) lub włożyć
do słoika i go zakręcić. Następnie zapakowane ciasto na pizze
włożyć do lodówki i je wykorzystać na następny dzień .
Życzę
udanego wypieku pizzy i smacznego :)
Link do przykładowego przepisu na domową pizze :
Domowa pizza z salami i pieczarkami
Pozdrawia
Babcia Ewa
Ciasto na pizzę wspaniałe, robię pizzę z pani przepisu 2-3 razy w miesiącu. Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKrystyna
Bardzo proszę i cieszę się że przepis na ciasto na pizze się przydał a samo ciasto smakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Babciu Ewo rewelacyjny przepis na ciasto na pizzę - dotychczas wychodziło mi troszkę twarde (z innego przepisu), Twoje jest mięciutkie i elastyczne - zębów sobie na nim nie można połamać;)
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona i mój mąż też:) Przyznam szczerze, że od niedawna korzystam z Twoich przepisów - zaczynałam od dżemów (rewelacja) i w końcu postanowiłam coś napisać - SĄ ŚWIETNE!!! Gratuluje pomysłu i odwagi:) Pozdrawiam serdecznie:)
Dziękuję za tak miły komentarz, jest mi bardzo miło że przepis się przydał a pizza z tym ciastem smakuje Pani oraz mężowi.
UsuńJeszcze raz dziękuję za tak ciepłe słowa i pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
Mam pytanie, w jakiej temp. piec ciasto na pizzę? Serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa piekę w temperaturze 220 stopni
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Czas skończyć z testowaniem różnych przepisow! Ciasto idealnie. W końcu nie twarde, plastyczne, ładnie rosnie. Zwiekszylam proporcje na 500 gr maki i wyszły mi dwie okrągłe pizze. Pozdrawiam Autorkę przepisu.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało, Bardzo dziękuję za tak miły komentarz i serdecznie pozdrawiam ♥ ♥ ♥
Usuńpyszne!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń