Nowe Przepisy

środa, 25 czerwca 2014

Jagodzianki drożdżowe

jagodzianki

Witam serdecznie
Sezon jagodowy w pełni więc zaproponuję przepis na jagodzianki. Jagodzianki są przepyszne, puszyste i nie są tak trudne w przygotowaniu jak by się mogło wydawać. Polecam wypróbować przepis na jagodzianki jeżeli ktoś jeszcze takich bułeczek nie piekł.

Do przygotowania Jagodzianek będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 10 jagodzianek

na ciasto:
500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
250 ml letniego mleka
60 g cukru kryształ
60 g roztopionego i przestudzonego masła lub margaryny
30 g drożdży świeżych
1 całe jajko + 1 żółtko
szczypta soli

oraz:
około 300 g jagód
i około 4 łyżki cukru kryształu

na kruszonkę :
2-3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru kryształu
1 łyżka masła dobrze schłodzonego


Link do filmu z przygotowania : Jagodzianki 


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru (przyśpieszy fermentację), około 50 ml letniego mleka oraz jedną dużą łyżkę mąki.

Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut. Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.

Jeżeli w kuchni jest chłodno to rozczyn możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.



Po 15 minutach:
Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i mieszam, gdy składniki wstępnie się połączą dodaję masło i i jeszcze przez chwilę mieszam, tak aby masło połączyło się z ciastem.

Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące. Ciasta nie naciskam zbyt mocno podczas wyrabiam, ponieważ jest dość delikatne. Ciasto możemy również przygotować robotem.


Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.

Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

Po 30 minutach ciasto odpowietrzam:
Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć, dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze i smaczniejsze.
Miskę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut.

Po 30 minutach:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, formuję wałek i dzielę na dziesięć w miarę równych części. Z każdego kawałka formuję kulkę, nakrywam ściereczką i pozostawiam na 10 minut aby ciasto odpoczęło.


Gdy ciasto mam podzielone przygotuję jagody :
  1. Do dokładnie wypłukanych i osączonych jagód dodaję cukier i mieszam- jagody są gotowe.
Końcowe przygotowanie jagodzianek :
Uformowaną kulkę ciasta rozwałkowuję na placuszek, nie za gruby i nie za cienki, jeżeli rozwałkujemy bardzo cienko to podczas pieczenia jagodzianka najprawdopodobniej delikatnie pęknie od góry i wyleje się sok z jagód.

Na rozwałkowane ciasto nakładam około 2 łyżek jagód (ilość jagód zależy na jak duży placuszek rozwałkujemy ciasto) brzegi placuszka zbieram do siebie do góry tak jak bym chciała zrobić sakiewkę, mocno ściskam i skręcam ( trzeba to zrobić mocno żeby jagody nie wypłynęły podczas pieczenia).




Uformowaną jagodziankę kładę łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układam w odstępach około 4 cm bo jeszcze wyrosną.
Blachę z jagodziankami nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie kruszonki:
Na blat wysypuję mąkę, masło (dobrze schłodzone), cukier i pocierając dłońmi łącze składniki tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.


Pieczenie jagodzianek :
Przed wstawieniem blachy do piekarnika, jagodzianki maluję mlekiem i posypuję kruszonką.
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę.
Jagodzianki piekłam około 23 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu.
Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.


Jagodzianki mogą pęknąć od góry lub od spodu, taki urok jagodzianek, więc proszę się tym nie przejmować.
Jagodzianki drożdżowe są gotowe można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 



Zdjęcia od czytelniczek i czytelników bloga, przesłane na facebook, za które bardzo serdecznie dziękuję:

15 komentarzy :

  1. Dziekuje za przepis ..jagodzianki sie udaly i byly bardzo smaczne ..pozdrawiam z niemiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że smakowały , Pozdrawiam serdecznie z Polski :)

      Usuń
  2. super przepis na jagodzianki!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny przepis ,właśnie upiekłam jagodzianki i jedną właśnie jem , już dawno takiej nie jadłam ,pozdrawiam i dziękuje za przepis jest rewelacyjny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakują i przepis się przydał . Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Wyszły przepyszne! Piekłam dla całej rodziny, z potrojonej ilości składników, a i tak zniknęły w mgnieniu oka!
    Dziękuję serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że jagodzianki smakowały a przepis się przydał
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Można użyć jagód mrożonych?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jagodzianki z Pani przepisu były przepyszne, rewelacja. Trzy dni później zrobiłam z serem. Również bardzo smakowały. Dziękuję,mocno ściskam i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że jagodzianki i drożdżówki z serem się udały i smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń
  7. Dobry przepis w tym roku piekłam pierwszy raz były smaczne i się udały tylko jagód wydaje mi się trzeba dawać mniej niż łyżkę stołową bo troche podmokło się pod spodem i następnym razem dałabym troszkę więcej cukru do ciasta bo my lubimy trochę bardziej słodkie. Dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i następnym razem na pewno wyjdą smaczniejsze, bo już z własną modyfikacją :)
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  8. Babciu Ewo, dzięki temu przepisowi moja żona nauczyła się piec pyszne jagodzianki. Wychodzą jej tak dobre, że używa tego przepisu na ciasto drożdżowe również do innych wypieków - i zawsze jest to jej popisowy numer wśród znajomych.
    Obydwoje chętnie oglądamy nowe filmiki, bardzo lubimy to, że w przepisach są wykorzystywane sezonowe produkty.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że przepis się przydaje. Pozdrawiam serdecznie Pana oraz żonę 💖 💖 💖 i jeszcze raz dziękuję za miły komentarz 💖

      Usuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.