Witam
serdecznie
Propozycja
na bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb na drożdżach .
Można do niego użyć innej mąki niż pszennej pełno ziarnistej
której ja użyłam w przepisie , chlebek tak samo wyjdzie smaczny
jeżeli użyjemy razowej żytniej lub razowej pszennej w tych samych
proporcjach .
Będziemy potrzebować :
z
podanych proporcji wyjdzie chlebek o wadze około 750 g
250
g mąki pszennej typ 650
250
g mąki pszennej pełno ziarnistej lub innej
400
ml letniej wody
25
g drożdży świeżych
10
g soli
1
łyżeczkę cukru
dodatkowo
do chleba dodałam 50 g ziaren słonecznika można dodać pestki
dyni lub nie dodawać z wcale ziaren.
1
łyżka oleju do wyrównania chlebka w foremce
Użyłam
foremki o wymiarach : 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm
Link do filmu z przygotowania : Chleb na drożdżach
Przygotowanie :
Najpierw
przygotuję rozczyn :
- Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniej wody , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
- Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli
w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego
piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić
rozczyn do wyrośnięcia .
Po 15 minutach :
- Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę , mąkę pszenną pełno ziarnistą , sól , wodę .
- Składniki ciasta mieszam łyżką w misce przez około 2 -3 minuty tak żeby dokładnie się wymieszały , ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne .
- Po wymieszaniu składników dodaję słonecznik i dokładnie mieszam żeby połączył się z ciastem .
- Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut .
Jeżeli
w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego
piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić
ciasto do wyrośnięcia .
Po
wyrośnięciu ciasta :
- Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia .
- Górę chlebka wyrównuję w foremce aby ciasto nie kleiło się do palców i łatwiej było wyrównać ciasto palce maczam w oleju .
- Następnie górę chlebka nacinam w kilku miejscach żyletką lub ostrym nożem .
- Teraz blaszkę z ciastem odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia .
Pieczenie
chleba :
- Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na drugą od dołu półkę . Po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i nadal piekę
- W sumie piekłam chleb około 65 minut – 10 minut w temperaturze 190 stopni – i około 55 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
- Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony,
- lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.
Chleb
jest już upieczony , przygotowanie takiego chlebka nie zabiera dużo
czasu bo w trakcie pieczenia i wyrastania możemy zająć się innymi
zajęciami a taki chlebek jest o wiele smaczniejszy od sklepowego i
tańszy . Życzę udanych wypieków i smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Wygląda super!
OdpowiedzUsuńMam ochote go zrobic, ale wszystkie chleby, ktore pieklam w domu mialy bardzo twarda skore. Dlaczego?
OdpowiedzUsuńEwa
Proponuję aby po wyjęciu chleba z foremki nakryć cały chleb podwójnie ściereczką wtedy chleb zaparuje i skórka będzie miękka ( powinna być ) a gdy wystygnie schować chleb tam gdzie trzymamy :) .
UsuńPozdrawiam serdecznie .
Właśnie wyjęłam chlebek z piekarnika. Skórka jest bardzo twarda, więc próbuję patent ze ścierką. Już nie mogę się doczekać, aby go spróbować. Wygląda i pachnie wspaniale.
UsuńTen chlebek to dla mnie hit!jest pyszny i zawsze sie udaje :)
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to słyszeć że chlebek smakuje a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witam Babciu :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj w ramach eksperymentu zrobiłem chleb z Twojego przepisu i... oniemiałem. Wyszedł super. To nic że upiekłem go na mące tortowej bo innej nie miałem, wyszedł mimo tego po prostu super. Jutro zaopatruję się we właściwą mąkę i piekę jak w przepisie stoi :) Pozdrawiam i dziękuję za super recepturę. Piotr.
Bardzo proszę i cieszę się że przepis się przydał, a z tortowej mąki to chlebek był jeszcze delikatniejszy.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Wczoraj upiekłam z mąką pszenną razową...chlebek pycha...a co najważniejsze jest wilgotny nawet następnego dnia...pozdrawiam i dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i miło mi że chlebek smakuje a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Super przepis i super babcia pozdrawiam u
OdpowiedzUsuńNiestety piekę na angielskich makach i ciasto nie zawsze takie fajne wychodzi jak u Pani Babci na filmikach. Jednak wraz się udaje ;) dziś spróbuje motyw ze ściereczka.
OdpowiedzUsuńNie wiem dla czego papier zawsze przykleja się do chleba, czy można jak do ciast, użyć masła i bułki tartej do posmarowania blachy?
Można wysmarować foremkę tłuszczem, są też specjalne foremki do których nic nie przywiera podczas pieczenia lub można też użyć foremki silikonowej.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Pyszny i pięknie wyrósł ten przepis jest łatwy i godny polecenia zrobiłam z mąki gryczanej przennej i razowej. Dziękuje Babciu
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i dziękuję za tak miły komentarz.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Smaczny chlebek,ja mieszam pol na pol make pszenna i zytnia.Jedynie potrzeba dodac wiecej wody.
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuń