Nowe Przepisy

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Prosty i Smaczny Chleb na Drożdżach

Chleb na Drożdżach

Witam serdecznie
Propozycja na bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb na drożdżach . Można do niego użyć innej mąki niż pszennej pełno ziarnistej której ja użyłam w przepisie , chlebek tak samo wyjdzie smaczny jeżeli użyjemy razowej żytniej lub razowej pszennej w tych samych proporcjach .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie chlebek o wadze około 750 g

250 g mąki pszennej typ 650
250 g mąki pszennej pełno ziarnistej lub innej
400 ml letniej wody
25 g drożdży świeżych
10 g soli
1 łyżeczkę cukru

dodatkowo do chleba dodałam 50 g ziaren słonecznika można dodać pestki dyni lub nie dodawać z wcale ziaren.

1 łyżka oleju do wyrównania chlebka w foremce

Użyłam foremki o wymiarach : 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm


Link do filmu z przygotowania : Chleb na drożdżach



Przygotowanie :
Najpierw przygotuję rozczyn :
  1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniej wody , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
  2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia .

Po 15 minutach :
  1. Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę , mąkę pszenną pełno ziarnistą , sól , wodę .
  2. Składniki ciasta mieszam łyżką w misce przez około 2 -3 minuty tak żeby dokładnie się wymieszały , ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne .
  3. Po wymieszaniu składników dodaję słonecznik i dokładnie mieszam żeby połączył się z ciastem .
  4. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .

Po wyrośnięciu ciasta :
  1. Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia .
  2. Górę chlebka wyrównuję w foremce aby ciasto nie kleiło się do palców i łatwiej było wyrównać ciasto palce maczam w oleju .
  3. Następnie górę chlebka nacinam w kilku miejscach żyletką lub ostrym nożem .
  4. Teraz blaszkę z ciastem odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia .
Pieczenie chleba :
  1. Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na drugą od dołu półkę . Po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i nadal piekę
  2. W sumie piekłam chleb około 65 minut – 10 minut w temperaturze 190 stopni – i około 55 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
  1. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony,
  2. lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.
Chleb jest już upieczony , przygotowanie takiego chlebka nie zabiera dużo czasu bo w trakcie pieczenia i wyrastania możemy zająć się innymi zajęciami a taki chlebek jest o wiele smaczniejszy od sklepowego i tańszy . Życzę udanych wypieków i smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa 





17 komentarzy :

  1. Mam ochote go zrobic, ale wszystkie chleby, ktore pieklam w domu mialy bardzo twarda skore. Dlaczego?
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję aby po wyjęciu chleba z foremki nakryć cały chleb podwójnie ściereczką wtedy chleb zaparuje i skórka będzie miękka ( powinna być ) a gdy wystygnie schować chleb tam gdzie trzymamy :) .
      Pozdrawiam serdecznie .

      Usuń
    2. Właśnie wyjęłam chlebek z piekarnika. Skórka jest bardzo twarda, więc próbuję patent ze ścierką. Już nie mogę się doczekać, aby go spróbować. Wygląda i pachnie wspaniale.

      Usuń
  2. Ten chlebek to dla mnie hit!jest pyszny i zawsze sie udaje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi to słyszeć że chlebek smakuje a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Witam Babciu :)
    dzisiaj w ramach eksperymentu zrobiłem chleb z Twojego przepisu i... oniemiałem. Wyszedł super. To nic że upiekłem go na mące tortowej bo innej nie miałem, wyszedł mimo tego po prostu super. Jutro zaopatruję się we właściwą mąkę i piekę jak w przepisie stoi :) Pozdrawiam i dziękuję za super recepturę. Piotr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się że przepis się przydał, a z tortowej mąki to chlebek był jeszcze delikatniejszy.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń
  4. Wczoraj upiekłam z mąką pszenną razową...chlebek pycha...a co najważniejsze jest wilgotny nawet następnego dnia...pozdrawiam i dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i miło mi że chlebek smakuje a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. Super przepis i super babcia pozdrawiam u

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety piekę na angielskich makach i ciasto nie zawsze takie fajne wychodzi jak u Pani Babci na filmikach. Jednak wraz się udaje ;) dziś spróbuje motyw ze ściereczka.
    Nie wiem dla czego papier zawsze przykleja się do chleba, czy można jak do ciast, użyć masła i bułki tartej do posmarowania blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wysmarować foremkę tłuszczem, są też specjalne foremki do których nic nie przywiera podczas pieczenia lub można też użyć foremki silikonowej.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  7. Pyszny i pięknie wyrósł ten przepis jest łatwy i godny polecenia zrobiłam z mąki gryczanej przennej i razowej. Dziękuje Babciu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i dziękuję za tak miły komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  8. Smaczny chlebek,ja mieszam pol na pol make pszenna i zytnia.Jedynie potrzeba dodac wiecej wody.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.