Nowe Przepisy

piątek, 30 stycznia 2015

Bułeczki z Suszonymi Pomidorami

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne i pięknie pachnące bułeczki z suszonymi pomidorami. Idealnie pasują do dań do których podaje się pieczywo i dodatkowo że są bardzo smaczne ładnie prezentują się na stole.

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie 10 bułeczek

400 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej )
200 ml letniej wody
60 g suszonych pomidorów
20 g drożdży świeżych
2 łyżki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru


Link do filmu z przygotowania : Bułeczki z suszonymi pomidorami 


Przygotowanie :
Ciasto na bułeczki z suszonymi pomidorami możemy przygotować za pomocą robota, miksera lub ręcznie w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama. Ja tym razem ciasto przygotowałam ręcznie.

Najpierw przygotuję rozczyn :
  1. Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 50 ml wody, cukier ( przyśpieszy fermentacje ), dużą łyżkę mąki.
  2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
  3. Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to rozczyn możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę z rozczynem.

  1. Suszone pomidory odsączam i kroję w drobniutką kostkę.

Po 15 minutach :
  1. Do rozczynu dodaję: mąkę, sól, wodę, oregano, suszone pomidory i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą.
  2. Następnie dodaję olej i jeszcze przez chwilę wyrabiam łyżką aż olej wchłonie się w ciasto.
  3. Tak przygotowane ciasto wykładam na blat i wyrabiam dłonią około 3 minut aby ciasto stało się gładkie i nie kleiło się do palców.
  4. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak żeby podwoiło swoją objętość - na około 60 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę z ciastem możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę.



Po około 60 minutach – formowanie bułeczek :
  1. Ciasto wykładam na blat i przerabiam kilka razy.
  2. Ciasto dzielę na 10 w miarę równych części – aby łatwiej było mi je podzielić najpierw formuję z niego wałek i dzielę na części.
  1. Z każdego kawałka ciasta formuję kulkę , turlając kawałek ciasta w dłoniach lub na blacie (dokładnie cały proces robienia bułeczek widać na filmie ).
  2. Z uformowanych kulek ciasta robię wałek o długości około 25 cm.
  1. Rozpłaszczam go palcami tak żeby miał szerokość około 3 - 4 cm.
  2. Teraz pasek ciasta nacinam z jednej strony nożem tak żeby przypominał grzebień w odstępach około 0,5 centymetra.
  1. Następnie ciasto zwijam w rulonik i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – trudno jest to opisać ale na filmie i na zdjęciach dokładnie to pokazałam.
  1. Tak uformowane bułeczki będę piekła.

Pieczenie bułeczek:
  1. Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 18 minut.
  2. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Bułeczki z suszonymi pomidorami są gotowe. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

9 komentarzy :

  1. a jakie ładne te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjnie się prezentują, jak jeżyki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. takich "rogatych" bułeczek jeszcze nie widziałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładne bułeczki....kolczatki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ zabawne kosmate bułeczki, te końcówki pewnie po upieczeniu są chrupiące, bardzo pomysłowo i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, czy można uformować inny kształt z tych bułeczek np. taki jak na solianki? pozdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można zrobić je w innym kształcie na przykład solanek lub mogą być okrągłe
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  7. Wyglądają niesamowicie! Przepis dodaję do ulubionych i na pewno niedługo wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że bułeczki się podobają.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.