Witam serdecznie
Propozycja na pyszne i pięknie
pachnące bułeczki z suszonymi pomidorami. Idealnie pasują do dań
do których podaje się pieczywo i dodatkowo że są bardzo smaczne
ładnie prezentują się na stole.
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie 10
bułeczek
400 g mąki pszennej ( użyłam
poznańskiej )
200 ml letniej wody
60 g suszonych pomidorów
20 g drożdży świeżych
2 łyżki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Link do filmu z przygotowania : Bułeczki z suszonymi pomidorami
Przygotowanie :
Ciasto na bułeczki z suszonymi
pomidorami możemy przygotować za pomocą robota, miksera lub
ręcznie w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama. Ja tym razem ciasto przygotowałam ręcznie.
Najpierw
przygotuję rozczyn :
- Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 50 ml wody, cukier ( przyśpieszy fermentacje ), dużą łyżkę mąki.
- Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam
ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Rozczyn powinien stać się puszysty jak
pianka.
- Suszone pomidory odsączam i kroję w
drobniutką kostkę.
- Do rozczynu dodaję: mąkę, sól, wodę, oregano, suszone pomidory i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą.
- Następnie dodaję olej i jeszcze przez chwilę wyrabiam łyżką aż olej wchłonie się w ciasto.
- Tak przygotowane ciasto wykładam na blat i wyrabiam dłonią około 3 minut aby ciasto stało się gładkie i nie kleiło się do palców.
- Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak żeby podwoiło swoją objętość - na około 60 minut.
- Ciasto wykładam na blat i przerabiam kilka razy.
- Ciasto dzielę na 10 w miarę równych części – aby łatwiej było mi je podzielić najpierw formuję z niego wałek i dzielę na części.
- Z każdego kawałka ciasta formuję kulkę
, turlając kawałek ciasta w dłoniach lub na blacie (dokładnie
cały proces robienia bułeczek widać na filmie ).
- Z uformowanych kulek ciasta robię wałek
o długości około 25 cm.
- Rozpłaszczam go palcami tak żeby miał
szerokość około 3 - 4 cm.
- Teraz pasek ciasta nacinam z jednej
strony nożem tak żeby przypominał grzebień w odstępach około
0,5 centymetra.
- Następnie ciasto zwijam w rulonik i
układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – trudno jest
to opisać ale na filmie i na zdjęciach dokładnie to pokazałam.
- Tak uformowane bułeczki będę piekła.
- Blachę z bułeczkami wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę
około 18 minut.
- Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra
dół bez używania termoobiegu.
Pozdrawiam Babcia Ewa
a jakie ładne te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie się prezentują, jak jeżyki ;-)
OdpowiedzUsuńtakich "rogatych" bułeczek jeszcze nie widziałam:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne bułeczki....kolczatki :)
OdpowiedzUsuńAleż zabawne kosmate bułeczki, te końcówki pewnie po upieczeniu są chrupiące, bardzo pomysłowo i smacznie.
OdpowiedzUsuńWitam, czy można uformować inny kształt z tych bułeczek np. taki jak na solianki? pozdr
OdpowiedzUsuńTak można zrobić je w innym kształcie na przykład solanek lub mogą być okrągłe
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Wyglądają niesamowicie! Przepis dodaję do ulubionych i na pewno niedługo wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że bułeczki się podobają.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku ♥