Nowe Przepisy

wtorek, 5 sierpnia 2014

Ciasto na Pizze

Ciasto na Pizze
Witam serdecznie
Przepis na przygotowanie ciasta na pizze , jest proste w przygotowaniu i o wiele lepsze od gotowych podkładów kupowanych w sklepie .

Będziemy potrzebować :

400 g mąki pszennej
240 ml letniej wody
20 g drożdży świeżych
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

około 2 łyżek oleju do posmarowania blatu podczas wyrabiania i miski

Z podanych proporcji wyjdzie ciasto na pizze o wielkości około 30 cm x 34 cm (duża blacha z piekarnika )


Link do filmu z przygotowania : Ciasto na pizze 


Przygotowanie :
Najpierw przygotuję rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier (przyśpieszy fermentację) około 50 ml letniej wody i jedną dużą łyżkę mąki.
  2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Po 15 minutach:
  1. Do rozczynu dodaję pozostałą mąkę, wodę oraz sól i wszystko dokładnie mieszam łyżką.
  2. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję olej i nadal ciasto wyrabiam łyżką aż olej wchłonie się w ciasto.
  3. Następnie ciasto wykładam na blat posmarowany olejem i wyrabiam dłońmi około 3 minut – ciasto jest wyrobione gdy nie klei się do dłoni i blatu.

  4. Wyrobione ciasto na pizze wkładam do miski wysmarowanej olejem , górę ciasta po włożeniu do miski również smaruję olejem. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i dostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 do 40 minut , tak żeby podwoiło swoją objętość.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .



Po około 40 minutach :
  1. Ciasto wykładam na blat posmarowanym olejem i przerabiam kilka razy.
  2. Następnie ciasto formuję na kształt pizzy (w moim przypadku na prostokąt o wielkości blachy z piekarnika)
  3. Ciasto możemy formować rozciągając je palcami ( jest bardzo elastyczne ) lub wałkując wałkiem – wałek najlepiej posmarować olejem żeby nie kleił się do ciasta.
  4. Rozwałkowane ciasto przenoszę na blachę posmarowaną olejem i je jeszcze rozciągam dłońmi do wielkości blachy – aby łatwiej było przenieść ciasto na blachę nawijam je na wałek i przenoszę.

Teraz pozostało tylko nałożyć przygotowany sos i składniki na pizze i ją upiec. Pizze piekę około 25 minut.

Jeżeli przygotujemy większość ilość ciasta lub nie wykorzystamy całego to możemy ciasto na pizze włożyć do pojemnika plastikowego i je zamknąć szczelnie ( obwiązać folią spożywczą ) lub włożyć do słoika i go zakręcić. Następnie zapakowane ciasto na pizze włożyć do lodówki i je wykorzystać na następny dzień .

Życzę udanego wypieku pizzy i smacznego :)

Link do przykładowego przepisu na domową pizze :
Domowa pizza z salami i pieczarkami

Pozdrawia Babcia Ewa 





10 komentarzy :

  1. Ciasto na pizzę wspaniałe, robię pizzę z pani przepisu 2-3 razy w miesiącu. Dziękuję i pozdrawiam
    Krystyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się że przepis na ciasto na pizze się przydał a samo ciasto smakuje.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Babciu Ewo rewelacyjny przepis na ciasto na pizzę - dotychczas wychodziło mi troszkę twarde (z innego przepisu), Twoje jest mięciutkie i elastyczne - zębów sobie na nim nie można połamać;)
    Jestem zachwycona i mój mąż też:) Przyznam szczerze, że od niedawna korzystam z Twoich przepisów - zaczynałam od dżemów (rewelacja) i w końcu postanowiłam coś napisać - SĄ ŚWIETNE!!! Gratuluje pomysłu i odwagi:) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak miły komentarz, jest mi bardzo miło że przepis się przydał a pizza z tym ciastem smakuje Pani oraz mężowi.
      Jeszcze raz dziękuję za tak ciepłe słowa i pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  3. Mam pytanie, w jakiej temp. piec ciasto na pizzę? Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę w temperaturze 220 stopni
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. Czas skończyć z testowaniem różnych przepisow! Ciasto idealnie. W końcu nie twarde, plastyczne, ładnie rosnie. Zwiekszylam proporcje na 500 gr maki i wyszły mi dwie okrągłe pizze. Pozdrawiam Autorkę przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało, Bardzo dziękuję za tak miły komentarz i serdecznie pozdrawiam ♥ ♥ ♥

      Usuń
  5. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.