Witam
serdecznie
Pokażę
jak przygotować bułki zwykłe pszenne. Przygotowanie bułek jest
bardzo proste a wychodzą bardzo puszyste, smaczne i na pewno o
wiele lepsze niż ze sklepu bo własnoręcznie zrobione a dodatkowo
bez chemicznych dodatków.
Będziemy
potrzebować :
Proporcje
na 6 dużych bułek
500
g mąki pszennej
250
ml mleka (letniego)
100g
masła roztopionego
25
g drożdży świeżych
1
łyżeczka soli
1
łyżeczka cukru
Link do filmu z przygotowania: Bułek zwykłych
Przygotowanie:
Najpierw
przygotuję rozczyn:
- Do miski rozkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację) około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki.
- Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Po
15 minutach:
- Do rozczynu dodaję pozostałe składniki: mąkę, sól, mleko i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą.
- Następnie dodaję roztopione (nie gorące ,przestudzone) masło lub margarynę i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto.
- Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni
- Wyrobione ciasto wkładam ponownie do miski lekko oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość - na około 40 minut.
Po 40 minut – formowanie
bułek:
- Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i przerabiam kilka razy.
- Z ciasta dłońmi formuję wałek o długości około 40 cm dzięki temu będzie łatwiej mi podzielić ciasto na 6 w miarę równych kawałków z których uformuję bułeczki.
- Bułeczki formuję w dłoniach turlając kawałek ciasta aż zrobi się okrągły lub na blacie w ten sam sposób tylko że jedną dłonią turlając o blat.
- Tak uformowane bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 5 cm , bo jeszcze wyrosną .
- Blachę z bułkami nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia
Po 30 minutach – pieczenie bułek
- Wyrośnięte bułeczki przed wstawieniem do piekarnika spryskuję wodą – zamiast spryskiwać można bułki pomalować wodą za pomocą pędzelka
- Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę.
- Bułki piekę około 18 minut w piekarniku ogrzewanym góra/dół bez używania termoobiegu.
I
. Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko
nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i
pozostawić ciasto do wyrośnięcia .
Bułki zwykłe pszenne są gotowe , życzę udanych
wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Dziekuje za przepis! buleczki wyszly przepyszne, choc bnieco kruche. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, ja do środka dodałam jeszcze marmolade i wyszły bardzo pyszne 😊
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że bułeczki smakowały :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Genialny przepis, ciasto zastosowałem tez jako do pizzy i wyszło genialne ! dziekuje babciu !
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) dziękuję za miłe słowa
UsuńPozdrawiam serdecznie
czym ciasto durzej rosnie to nie czuc drozdzy ja pieke ale zostawiam ciasto na noc .
OdpowiedzUsuńpowinny byc bardziej puszyste powinny durzej rosnac.
OdpowiedzUsuńWłaśnie takich bułek szukałam, wielkie dzięki za puszysty przepis
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :) i życzę udanego wypieku bułeczek.
UsuńPozdrawiam serdecznie
git malina poprostu majstersztyk dla kogos jak ja bez doswiadczenia kulinarnego wychodza przepyszne oby wiecej takich przepisow prostych i smacznych
OdpowiedzUsuńCieszę się, że bułeczki się udały i smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Dziekuje za przepis jutro spróbuje tych bułeczek
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się udały i smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Dzień dobry, dlaczego moje bułki pomimo smarowania wodą wychodzą blade?
OdpowiedzUsuńMoże za krótko Pani je piekła, chwila dłużej w piekarniku i powinny się zrumienić. Pozdrawiam serdecznie
UsuńUpiekłem - ponieważ jestem leniwy - to ciasto wyrabiał thermomix. Reszta jak w Pani przepisie. Żona kręciła głową do momentu aż się upiekły i spróbowała - dziękuję za dobry przepis
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że bułeczki się udały. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuń