Nowe Przepisy

piątek, 9 maja 2014

Przepis na Bułki zwykłe

Witam serdecznie
Pokażę jak przygotować bułki zwykłe pszenne. Przygotowanie bułek jest bardzo proste a wychodzą bardzo puszyste, smaczne i na pewno o wiele lepsze niż ze sklepu bo własnoręcznie zrobione a dodatkowo bez chemicznych dodatków.

Będziemy potrzebować :
Proporcje na 6 dużych bułek

500 g mąki pszennej
250 ml mleka (letniego)
100g masła roztopionego
25 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru


Link do filmu z przygotowania: Bułek zwykłych 


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację) około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki.
  2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Po 15 minutach:
  1. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki: mąkę, sól, mleko i wszystko razem mieszam łyżką w misce  aż składniki się połączą.
  2. Następnie dodaję roztopione (nie gorące ,przestudzone) masło lub margarynę i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto.

  3. Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni
  4. Wyrobione ciasto wkładam ponownie do miski lekko oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość - na około 40 minut.
Po 40 minut – formowanie bułek:
  1. Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i przerabiam kilka razy.
  2. Z ciasta dłońmi formuję wałek o długości około 40 cm dzięki temu będzie łatwiej mi podzielić ciasto na 6 w miarę równych kawałków z których uformuję bułeczki.
  3. Bułeczki formuję w dłoniach turlając kawałek ciasta aż zrobi się okrągły lub na blacie w ten sam sposób tylko że jedną dłonią turlając o blat.

  4. Tak uformowane bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 5 cm , bo jeszcze wyrosną .
  5. Blachę z bułkami nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia


Po 30 minutach – pieczenie bułek
  1. Wyrośnięte bułeczki przed wstawieniem do piekarnika spryskuję wodą – zamiast spryskiwać można bułki pomalować wodą za pomocą pędzelka
  2. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę.
  3. Bułki piekę około 18 minut w piekarniku ogrzewanym góra/dół bez używania termoobiegu.
I . Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .

Bułki zwykłe pszenne są gotowe , życzę udanych wypieków i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  







17 komentarzy :

  1. Dziekuje za przepis! buleczki wyszly przepyszne, choc bnieco kruche. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, ja do środka dodałam jeszcze marmolade i wyszły bardzo pyszne 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że bułeczki smakowały :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Genialny przepis, ciasto zastosowałem tez jako do pizzy i wyszło genialne ! dziekuje babciu !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :) dziękuję za miłe słowa
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. czym ciasto durzej rosnie to nie czuc drozdzy ja pieke ale zostawiam ciasto na noc .

    OdpowiedzUsuń
  5. powinny byc bardziej puszyste powinny durzej rosnac.

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie takich bułek szukałam, wielkie dzięki za puszysty przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :) i życzę udanego wypieku bułeczek.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. git malina poprostu majstersztyk dla kogos jak ja bez doswiadczenia kulinarnego wychodza przepyszne oby wiecej takich przepisow prostych i smacznych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że bułeczki się udały i smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń
  8. Dziekuje za przepis jutro spróbuje tych bułeczek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się udały i smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  9. Dzień dobry, dlaczego moje bułki pomimo smarowania wodą wychodzą blade?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za krótko Pani je piekła, chwila dłużej w piekarniku i powinny się zrumienić. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  10. Upiekłem - ponieważ jestem leniwy - to ciasto wyrabiał thermomix. Reszta jak w Pani przepisie. Żona kręciła głową do momentu aż się upiekły i spróbowała - dziękuję za dobry przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się, że bułeczki się udały. Pozdrawiam serdecznie 💖

      Usuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.