Nowe Przepisy

poniedziałek, 19 maja 2014

Chleb Pszenny z Płatkami Owsianymi

Witam serdecznie
Pokażę jak upiec domowy chleb pszenny z płatkami owsianymi. Jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny.

Będziemy potrzebować :

500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
370 ml letniego mleka
100 g płatków owsianych błyskawicznych
30 g drożdży świeżych
1 łyżeczkę soli
1 łyżeczkę cukru

olej do posmarowania blatu podczas wyrabiania lub mąka do podsypania


Link do filmu z przygotowania : Chleba z płatkami owsianymi 


Przygotowanie :
Najpierw przygotuję rozczyn :
  1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację) około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki.
  2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Po 15 minutach :
  1. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki: płatki owsiane, mąkę, sól, mleko i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą.
  2. Teraz ciasto wykładam na blat posmarowany olejem ( można podsypać mąką zamiast smarować blat olejem) i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni.

  3. Wyrobione ciasto wkładam do miski posmarowanej olejem ( można oprószyć mąką) , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut .
Po 30 minutach :
  1. Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć
  2. Miskę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na jeszcze 30 minut
Po 30 minutach :
  1. Ciasto wykładam na blat lekko posmarowany olejem (można podsypać mąką ) przerabiam kilka razy i formuję wałek o długości dwa razy dłuższej od długości foremki w której będę piekła

  2. Wałek ciasta składam na pół i zaplatam ( dokładnie widać to na filmiku )
  3. Chlebek wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia , nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut .
  4. Jeżeli nie chcemy zaplatanego chlebka to formujemy ciasto na wielkość foremki i też odstawiamy do wyrośnięcia


Pieczenie chleba :
  1. Chleba przed pieczeniem niczym nie maluję .
  2. Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę . Po 10 minutach pieczenie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i nadal piekę.

  3. W sumie piekłam chleb około 50 minut – 10 minut w temperaturze 200 stopni – i około 40 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu.

  4. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.
Chleb pszenny z płatkami owsianymi jest gotowy. Życzę udanych wypieków i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  






8 komentarzy :

  1. Witam, czy mogą być zwykłe pałatki owsiane, i jakie wymiary powinna mieć foremka? I czy mąka pszenna z pełnoziarnista lubelli może być? Od niedawna gotuję i piekę stąd te moje pytania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiła ze zwykłymi płatkami zawsze używam błyskawicznych ale wydaje mi się że zwykłe też mogą być . Mąka jest jak najbardziej odpowiednia ( sama takiej użyłam :)
      wymiary foremki to 25 cm x 12,5 cm nie musi być dokładnie takich wymiarów może być węższa i dłuższa lub szersza i krótsza .

      Usuń
  2. witam, dziękuję za tak szybką odpowiedź. Chlebek zrobiłam i wyszedł pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest to czwarty chlebek jaki piekę z Pani bloga i pierwszy, który mi się nie udał :(. W smaku był całkiem OK ale nie wyrósł ;(. Wszystko zrobiłam jak w przepisie. Użyłam mąki typ 1850.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprawdopodobniej winna była mąka i potrzebowała więcej wody aby chleb był pulchniejszy i nie tak zbity.
      Na pewno do tego chleba użyłam mąki pełnoziarnistej z firmy Lubella jednak na opakowaniu nie pisze jaki to typ ale różni się znacznie od typu 1850, jest jaśniejsza i drobniej mielona.

      Jeszcze mam pytanie czy podczas wyrabiania ciasto było twarde ?

      Usuń
    2. Hmmm tak podejrzewałam, że to mąka :/ choć myślałam, że mąka pełnoziarnista to pełnoziarnista i kropka... Tak, ciasto było zbite i takie suche. Wydawało mi, że coś jest nie tak, ale dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem pieczywa :).

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.