Witam
serdecznie
Pokażę
jak upiec domowy chleb pszenny z płatkami owsianymi. Jest prosty w
wykonaniu i bardzo smaczny.
Będziemy
potrzebować :
500
g mąki pszennej pełnoziarnistej
370
ml letniego mleka
100
g płatków owsianych błyskawicznych
30
g drożdży świeżych
1
łyżeczkę soli
1
łyżeczkę cukru
olej
do posmarowania blatu podczas wyrabiania lub mąka do podsypania
Link do filmu z przygotowania : Chleba z płatkami owsianymi
Przygotowanie
:
Najpierw
przygotuję rozczyn :
- Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację) około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki.
- Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Po 15 minutach :
- Do rozczynu dodaję pozostałe składniki: płatki owsiane, mąkę, sól, mleko i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą.
- Teraz ciasto wykładam na blat posmarowany olejem ( można podsypać mąką zamiast smarować blat olejem) i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni.
- Wyrobione ciasto wkładam do miski posmarowanej olejem ( można oprószyć mąką) , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut .
Po 30 minutach :
- Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć
- Miskę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na jeszcze 30 minut
Po 30 minutach :
- Ciasto wykładam na blat lekko posmarowany olejem (można podsypać mąką ) przerabiam kilka razy i formuję wałek o długości dwa razy dłuższej od długości foremki w której będę piekła
- Wałek ciasta składam na pół i zaplatam ( dokładnie widać to na filmiku )
- Chlebek wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia , nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut .
- Jeżeli nie chcemy zaplatanego chlebka to formujemy ciasto na wielkość foremki i też odstawiamy do wyrośnięcia
Pieczenie chleba :
- Chleba przed pieczeniem niczym nie maluję .
- Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę . Po 10 minutach pieczenie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i nadal piekę.
- W sumie piekłam chleb około 50 minut – 10 minut w temperaturze 200 stopni – i około 40 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu.
- Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.
Pozdrawiam Babcia Ewa
jaki zdrowy chlebek!
OdpowiedzUsuńWitam, czy mogą być zwykłe pałatki owsiane, i jakie wymiary powinna mieć foremka? I czy mąka pszenna z pełnoziarnista lubelli może być? Od niedawna gotuję i piekę stąd te moje pytania.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiła ze zwykłymi płatkami zawsze używam błyskawicznych ale wydaje mi się że zwykłe też mogą być . Mąka jest jak najbardziej odpowiednia ( sama takiej użyłam :)
Usuńwymiary foremki to 25 cm x 12,5 cm nie musi być dokładnie takich wymiarów może być węższa i dłuższa lub szersza i krótsza .
witam, dziękuję za tak szybką odpowiedź. Chlebek zrobiłam i wyszedł pyszny:)
OdpowiedzUsuńJest to czwarty chlebek jaki piekę z Pani bloga i pierwszy, który mi się nie udał :(. W smaku był całkiem OK ale nie wyrósł ;(. Wszystko zrobiłam jak w przepisie. Użyłam mąki typ 1850.
OdpowiedzUsuńNajprawdopodobniej winna była mąka i potrzebowała więcej wody aby chleb był pulchniejszy i nie tak zbity.
UsuńNa pewno do tego chleba użyłam mąki pełnoziarnistej z firmy Lubella jednak na opakowaniu nie pisze jaki to typ ale różni się znacznie od typu 1850, jest jaśniejsza i drobniej mielona.
Jeszcze mam pytanie czy podczas wyrabiania ciasto było twarde ?
Hmmm tak podejrzewałam, że to mąka :/ choć myślałam, że mąka pełnoziarnista to pełnoziarnista i kropka... Tak, ciasto było zbite i takie suche. Wydawało mi, że coś jest nie tak, ale dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem pieczywa :).
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń