Nowe Przepisy

wtorek, 16 lutego 2016

Bułki z Patelni – Proste i Smaczne


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne bułki z patelni, są to bułeczki smażone (pieczone) na patelni a nie w piekarniku dzięki czemu mogą je przygotować osoby które nie mają piekarnika. Są bardzo smaczne i puszyste, możemy z nich przygotować kanapki jak z tradycyjnych bułek, idealnie nadają się do zup lub mięs, jest to po prostu pieczywo tylko że z patelni:)

Do przygotowania bułek z patelni będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 12 bułek

300 g mąki pszennej (typ 450, 500, lub 550)
200 ml letniego mleka
1 łyżka oleju
2 łyżeczki drożdży suszonych (instant)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru

foremka lub szklanka do wykrawania bułeczek


Link do filmu z przygotowania: Bułki z patelni



Przygotowanie:
  1. Do miski wlewam letnie mleko, dodaję drożdże i mieszam. Miskę z wymieszanymi drożdżami z mlekiem odstawiam na około 10 minut.
  2. Po 10 minutach do mleka z drożdżami dodaję pozostałe składniki na ciasto, mieszam je łyżką aby wstępnie się połączyły.
  3. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut aż stanie się gładkie i lśniące – jeżeli ciasto kleiło by się zbytni do blatu to podsypujemy mąką i nadal wyrabiamy.
  4. Wyrobione ciasto wkładam do lekko oprószonej mąką miski, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia (tak żeby podwoiło swoją objętość).
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .

Po około 40 minutach:
  1. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, rozciągam delikatnie dłońmi i rozwałkowuję na grubość około 1 centymetra.
  2. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam bułeczki foremką lub szklanką i układam na blasze posmarowanej olejem.
  3. Skrawki ciasta zagniatam, rozwałkowuję i wykrawam bułeczki.
  4. Bułeczki na blasze nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.

Smażenie – pieczenie bułeczek na patelni:
  1. Patelnię stawiam na średnim palniku i rozgrzewam, gdy patelnia jest już gorąca zmniejszam płomień na najmniejszy.
  2. Na rozgrzaną patelnię kładę bułeczki stroną którą leżały na blasze (stroną pokrytą olejem) i smażę przez około 2-3 minuty.
  3. Przed przewróceniem bułeczek na drugą stronę górę maluję olejem i przewracam na drugą stronę, z drugiej strony również smażę około 2-3 minut.
  4. Następnie znowu przewracam, robię tak dwukrotnie ale już bez malowania olejem. W sumie bułeczki smażę około 8 minut na złoto-brązowy kolor. Długość smażenia zależy od płomienia i grubości bułeczek.
Bułeczki z patelni są gotowe, można podawać. Życzę udanego smażenio-pieczenia i smacznego.

F Pozdrawiam Babcia Ewa 




1 komentarz :

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.