Witam serdecznie
Propozycja na pyszne bułki
z patelni, są to bułeczki smażone (pieczone) na patelni a nie w
piekarniku dzięki czemu mogą je przygotować osoby które nie mają
piekarnika. Są bardzo smaczne i puszyste, możemy z nich przygotować
kanapki jak z tradycyjnych bułek, idealnie nadają się do zup lub
mięs, jest to po prostu pieczywo tylko że z patelni:)
Do przygotowania bułek z patelni będziemy potrzebować:
z podanych proporcji
wyjdzie około 12 bułek
300 g mąki pszennej (typ
450, 500, lub 550)
200 ml letniego mleka
1 łyżka oleju
2 łyżeczki drożdży
suszonych (instant)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
foremka
lub szklanka do wykrawania bułeczek
Link do filmu z
przygotowania: Bułki z patelni
Przygotowanie:
- Do miski wlewam letnie mleko, dodaję drożdże i mieszam. Miskę z wymieszanymi drożdżami z mlekiem odstawiam na około 10 minut.
- Po 10 minutach do mleka z drożdżami dodaję pozostałe składniki na ciasto, mieszam je łyżką aby wstępnie się połączyły.
- Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut aż stanie się gładkie i lśniące – jeżeli ciasto kleiło by się zbytni do blatu to podsypujemy mąką i nadal wyrabiamy.
- Wyrobione ciasto wkładam do lekko oprószonej mąką miski, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia (tak żeby podwoiło swoją objętość).
Po około 40 minutach:
- Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko
podsypany mąką, rozciągam delikatnie dłońmi i rozwałkowuję na
grubość około 1 centymetra.
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawam bułeczki
foremką lub szklanką i układam na blasze posmarowanej olejem.
- Skrawki ciasta zagniatam, rozwałkowuję i
wykrawam bułeczki.
- Bułeczki na blasze nakrywam ściereczką i
odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Patelnię stawiam na średnim palniku i
rozgrzewam, gdy patelnia jest już gorąca zmniejszam płomień na
najmniejszy.
- Na rozgrzaną patelnię kładę bułeczki stroną
którą leżały na blasze (stroną pokrytą olejem) i smażę przez
około 2-3 minuty.
- Przed przewróceniem bułeczek na drugą stronę
górę maluję olejem i przewracam na drugą stronę, z drugiej
strony również smażę około 2-3 minut.
- Następnie znowu przewracam, robię tak
dwukrotnie ale już bez malowania olejem. W sumie bułeczki smażę
około 8 minut na złoto-brązowy kolor. Długość smażenia zależy
od płomienia i grubości bułeczek.
F Pozdrawiam Babcia Ewa
Mniam :)
OdpowiedzUsuń