Nowe Przepisy

środa, 5 listopada 2014

Duńskie Bułeczki

Duńskie Bułeczki
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne i delikatne w smaku duńskie bułeczki . Są proste w przygotowaniu i idealnie nadają się na śniadanie .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 12 bułek duńskich

na rozczyn :
300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej )
400 ml letniego mleka
20 g świeżych drożdży

do ciasto :
300 g mąki pszennej (poznańskiej)
50 g masła o temperaturze pokojowej
20 g cukru kryształ (3 łyżeczki)
10 g soli (1 łyżeczka)

do posmarowania ciasta przed złożeniem :
100 g masła o temperaturze pokojowej

woda do pomalowania bułek
sezam lub biały mak do pospania
mąka do podsypania blatu


Link do filmu z przygotowania: Duńskie bułeczki 


Przygotowanie:
Ciasto na bułki można przygotować ręcznie lub za pomocą miksera, robota. Ja tym razem przygotuję w robocie ale jeżeli przygotowuję ręcznie to kolejność dodawania składników jest taka sama.

Przygotowanie rozczynu :
  1. Do miski rozkruszam drożdże, dodaję mleko i mieszam aby drożdże rozpuściły się w mleku.
  2. Następnie dodaję mąkę i mieszam około 2 minut na średnich obrotach za pomocą haka – jeżeli przygotowuję ręcznie to mieszam składniki w misce za pomocą drewnianej łyżki też około 2 minut aż składniki ładnie się połączą.
  3. Teraz miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 60 minut.
Po 60 minutach – przygotowanie ciasta :
  1. Do miski z rozczynem dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę, masło 50 g, cukier, sól.
  2. Ciasto wyrabiam na średnich obrotach około 4 minut za pomocą haka. 

  3. Jeżeli ciasto wyrabiam ręcznie to również daję wszystkie składniki do miski z rozczynem i wyrabiam drewnianą łyżką około 4 -5 minut aż powstanie jednolita gładka masa – ciasta nie wykładam na blat bo jest zbyt luźne.
  4. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsca na 15 minut.


Po 15 minutach :
  1. Ciasto wykładam na blat podsypany mąką i przerabiam kilka razy.
  2. Ciasto rozwałkuję na wielkość prostokąta o bokach 30 cm x 40 cm. Wałek smaruję mąką aby nie kleił się do ciasta. Gdyby ciasto kleiło się do blatu to podsypuję mąką.

  3. Na rozwałkowanym cieście delikatnie zaznacza sobie 1/3 długości ciasta (około 13 cm). 2/3 pozostałego ciasta smaruję równomiernie masłem (100g) – dokładnie pokazałam to na filmiku.

  4. Tak przygotowane ciasto będę składała – część ciasta która nie jest posmarowana masłem zawijam do środka . Następnie drugą połowę posmarowanego ciasta masłem kładę na wierzch. Dokładnie pokazałam to na filmiku.

  5. Złożone ciasto delikatnie przekręcam aby dłuższy bok leżał wzdłuż blatu i rozwałkowuję wzdłuż na około 50 cm i grubość około 1 cm.
  6. Z tak rozwałkowanego ciasta wycinam bułeczki w kształcie trójkąta .
  7. Bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 -3 cm.
  8. Bułeczki na blasze maluję wodą , posypuję sezamem i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Po 30 minutach – pieczenie duńskich bułeczek:
  1. Blachę z bułkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 210 stopni na środkową półkę. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
  2. Bułeczki piekłam około 14 – 15 minut.
Bułeczki duńskie są gotowe . Życzę udanych wypieków i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  





4 komentarze :

  1. wyglądają wspaniale, musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo i w jakiej temperaturze piec je na kamieniu do pizzy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie piekłam na takim kamieniu, przepraszam ale nie pomogę.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.