Witam serdecznie
Propozycja na pyszne i delikatne w
smaku duńskie bułeczki . Są proste w przygotowaniu i idealnie
nadają się na śniadanie .
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 12
bułek duńskich
na rozczyn :
300 g mąki pszennej (użyłam
poznańskiej )
400 ml letniego mleka
20 g świeżych drożdży
do ciasto :
300 g mąki pszennej (poznańskiej)
50 g masła o temperaturze pokojowej
20 g cukru kryształ (3 łyżeczki)
10 g soli (1 łyżeczka)
do posmarowania ciasta przed złożeniem
:
100 g masła o temperaturze pokojowej
woda do pomalowania bułek
sezam lub biały mak do pospania
mąka do podsypania blatu
Link do filmu z przygotowania: Duńskie bułeczki
Przygotowanie:
Ciasto na bułki można przygotować
ręcznie lub za pomocą miksera, robota. Ja tym razem przygotuję w
robocie ale jeżeli przygotowuję ręcznie to kolejność dodawania
składników jest taka sama.
Przygotowanie rozczynu :
- Do miski rozkruszam drożdże, dodaję mleko i mieszam aby drożdże rozpuściły się w mleku.
- Następnie dodaję mąkę i mieszam około 2 minut na średnich obrotach za pomocą haka – jeżeli przygotowuję ręcznie to mieszam składniki w misce za pomocą drewnianej łyżki też około 2 minut aż składniki ładnie się połączą.
- Teraz miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 60 minut.
Po 60 minutach – przygotowanie ciasta
:
- Do miski z rozczynem dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę, masło 50 g, cukier, sól.
- Ciasto wyrabiam na średnich obrotach około 4 minut za pomocą haka.
- Jeżeli ciasto wyrabiam ręcznie to również daję wszystkie składniki do miski z rozczynem i wyrabiam drewnianą łyżką około 4 -5 minut aż powstanie jednolita gładka masa – ciasta nie wykładam na blat bo jest zbyt luźne.
- Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsca na 15 minut.
- Ciasto wykładam na blat podsypany mąką i przerabiam kilka razy.
- Ciasto rozwałkuję na wielkość prostokąta o bokach 30 cm x 40 cm. Wałek smaruję mąką aby nie kleił się do ciasta. Gdyby ciasto kleiło się do blatu to podsypuję mąką.
- Na rozwałkowanym cieście delikatnie zaznacza sobie 1/3 długości ciasta (około 13 cm). 2/3 pozostałego ciasta smaruję równomiernie masłem (100g) – dokładnie pokazałam to na filmiku.
- Tak przygotowane ciasto będę składała – część ciasta która nie jest posmarowana masłem zawijam do środka . Następnie drugą połowę posmarowanego ciasta masłem kładę na wierzch. Dokładnie pokazałam to na filmiku.
- Złożone ciasto delikatnie przekręcam aby dłuższy bok leżał wzdłuż blatu i rozwałkowuję wzdłuż na około 50 cm i grubość około 1 cm.
- Z tak rozwałkowanego ciasta wycinam bułeczki w kształcie trójkąta .
- Bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 -3 cm.
- Bułeczki na blasze maluję wodą , posypuję sezamem i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Po 30 minutach – pieczenie duńskich
bułeczek:
- Blachę z bułkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 210 stopni na środkową półkę. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Bułeczki piekłam około 14 – 15 minut.
Bułeczki duńskie są gotowe . Życzę
udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
wyglądają wspaniale, musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńrobiłam, są pyszne, polecam :)
UsuńJak długo i w jakiej temperaturze piec je na kamieniu do pizzy?
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam na takim kamieniu, przepraszam ale nie pomogę.
UsuńPozdrawiam serdecznie