Witam
serdecznie
Propozycja
na prosty i smaczny chleb pszenny z jogurtem naturalnym.
Będziemy
potrzebować :
z
podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 800 g
500
g mąki pszennej (poznańskiej)
400
g jogurtu naturalnego
50
ml letniego mleka
30
g drożdży świeżych
3
łyżki stołowe oleju
10
g soli (około 1 1/2 łyżeczki)
10
g cukru kryształ (około 1 1/2 łyżeczki)
użyłam
foremki o wymiarach 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm
Link do filmu z przygotowania : Chleb pszenny z jogurtem
Przygotowanie
:
Najpierw
przygotuję rozczyn :
- Do miseczki rozkruszam drożdże, dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) mleko, jedną dużą łyżkę mąki pszennej.
- Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli
w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego
piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić
rozczyn do wyrośnięcia .
Po
15 minutach:
- Do większej miski daję jogurt, olej i mieszam łyżką tak żeby jogurt połączył się z olejem.
- Następnie dodaję rozczyn, mąkę , sól i całość mieszam łyżką do połączenia się składników.
- Teraz ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam dłonią około 3 – 4 minut.
- Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość, w moim przypadku ciast odstawiłam na około 60 minut.
Jeżeli w kuchni
jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego
piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić
ciasto do wyrośnięcia .
Po
około 60 minutach , formowanie chlebka :
- Foremkę wykładam papierem do pieczenia .
- Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, kilka razy przerabiam i formuję chlebek na wielkość foremki .
- Uformowany chlebek przekładam do foremki i nacinam od góry w kliku miejscach żyletką ( ostrym nożem ).
- Teraz foremkę z chlebem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.
Po około 30 minutach – pieczenie chleba :
- Chleba przed wstawieniem do piekarnika maluję od góry olejem .
- Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę . Po 15 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i nadal piekę
- W sumie piekłam chleb około 40 minut – 15 minut w temperaturze 200 stopni – i około 25 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
- Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony,
- lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.
Chleb
pszenny z jogurtem naturalnym jest gotowy . Życzę udanych wypieków
i smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Pieke już 2 razy tylko na kefirze nie na jogurcie super przepis tylko ciasto ciezko sie wyrabia sie lepi nie chciałam duzo podyspywac potem jak wyrosnie jest ok. Ma Pani przepis na pampuchy ?
OdpowiedzUsuń