Nowe Przepisy

czwartek, 30 października 2014

Chleb Pszenny z Jogurtem Naturalnym


Witam serdecznie
Propozycja na prosty i smaczny chleb pszenny z jogurtem naturalnym.


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 800 g

500 g mąki pszennej (poznańskiej)
400 g jogurtu naturalnego
50 ml letniego mleka
30 g drożdży świeżych
3 łyżki stołowe oleju
10 g soli (około 1 1/2 łyżeczki)
10 g cukru kryształ (około 1 1/2 łyżeczki)

użyłam foremki o wymiarach 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm


Link do filmu z przygotowania : Chleb pszenny z jogurtem


Przygotowanie :
Najpierw przygotuję rozczyn :
  1. Do miseczki rozkruszam drożdże, dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) mleko, jedną dużą łyżkę mąki pszennej.
  2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia .

Po 15 minutach:
  1. Do większej miski daję jogurt, olej i mieszam łyżką tak żeby jogurt połączył się z olejem.
  2. Następnie dodaję rozczyn, mąkę , sól i całość mieszam łyżką do połączenia się składników.
  3. Teraz ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam dłonią około 3 – 4 minut.
  4. Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość, w moim przypadku ciast odstawiłam na około 60 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .

Po około 60 minutach , formowanie chlebka :
  1.  Foremkę wykładam papierem do pieczenia .
  2.  Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, kilka razy przerabiam i formuję chlebek na wielkość foremki .
  3.  Uformowany chlebek przekładam do foremki i nacinam od góry w kliku miejscach żyletką ( ostrym nożem ).
  4.  Teraz foremkę z chlebem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.


Po około 30 minutach – pieczenie chleba :
  1. Chleba przed wstawieniem do piekarnika maluję od góry olejem .
  2. Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę . Po 15 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i nadal piekę
  3. W sumie piekłam chleb około 40 minut – 15 minut w temperaturze 200 stopni – i około 25 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
  4. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony,
  5. lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.
Chleb pszenny z jogurtem naturalnym jest gotowy . Życzę udanych wypieków i smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa 








1 komentarz :

  1. Pieke już 2 razy tylko na kefirze nie na jogurcie super przepis tylko ciasto ciezko sie wyrabia sie lepi nie chciałam duzo podyspywac potem jak wyrosnie jest ok. Ma Pani przepis na pampuchy ?

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.