Witam serdecznie
Przepis na pyszne domowe solanki, są
proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 8
solanek
500 g mąki pszennej
300 ml letniego mleka
25 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
do pomalowania solanek przed pieczeniem
:
kilka łyżek mleka
i kminek wymieszany z solą do
posypania solanek
Link do filmu z przepisem : Solanki
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję
rozczyn:
- Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier (przyśpieszy fermentację) około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki.
- Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut,rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Po 15 minutach:
- Do rozczynu dodaję pozostałe składniki: mąkę, sól, mleko i wszystko razem mieszam w misce łyżką aż składniki wstępnie się połączą.
- Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 3 – 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni.
- Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut .
- Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam)
w misce żeby je odpowietrzyć , dzięki temu ciasto po upieczeniu
będzie delikatniejsze i smaczniejsze
- Miskę z ciastem ponownie nakrywam
ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na jeszcze 30 minut
Po kolejnych 30 minutach :
- Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i przerabiam kilka razy.
- Ciasto dzielę na dwie w miarę równe części.
- Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na prostokąt o długości około 40 cm i szerokości 15 cm- jeżeli rozwałkujemy prostokąt na szerokość 20 cm to solanki będą dłuższe ale cieńsze .
- Z tak rozwałkowanego prostokąta wycinam trójkąty które zwijam od podstawy do szczytu , tak uformowane solanki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .
- Blachę z solankami nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia
- Przed wstawieniem blachy do piekarnika
solanki maluję mlekiem i posypuję kminkiem wymieszanym z solą.
- Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika
do 180 stopni na środkową półkę.
- Solanki piekłam około 22 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu.
Domowe solanki są gotowe można się częstować .
Życzę udanych wypieków i smacznego .
- Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .
Pozdrawiam Babcia Ewa
Nie słyszałam o tych bułeczkach :)
OdpowiedzUsuńZa czasów mojego dzieciństwa, jeszcze w PRL-u, takie solanki można było dostać dość powszechnie. Uwielbiałam je i zmuszałam tatę, aby kupował mi jedną, gdy odbierał mnie z przedszkola. Potem solanki znikły z polskich sklepów. Wielka szkoda. Dlatego bardzo dziękuję za ten przepis, jutro zamierzam go wypróbować. Najbardziej nie może doczekać się efektu mój mąż, który nigdy solanek nie jadł, ale wyrobił sobie opinię na podstawie moich wspomnień. Ach, ta chrupiąca skórka i miękki środek, smak kminku i grubej soli...
OdpowiedzUsuńRobię je już któryś raz z kolei. Bardzo pyszne . Do wszystkiego - do sosu , do mięsa , na kanapki też się nadają. Czasami jest potrzeba zrobić solanki x 2 więc podwajam składniki :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się przydał i solanki smakują.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Świetny artykuł. Polecam Zabłocką solankę termalną
OdpowiedzUsuń