Witam
serdecznie
Propozycja
na wykonanie pięknego koszyczka wielkanocnego z ciasta drożdżowego.
Jest przy nim trochę zabawy ale efekt po upieczeniu rekompensuje
włożony trud. Takim koszyczkiem możemy udekorować świąteczny
stół podczas Wielkanocnego śniadania.
Będziemy
potrzebować :
250
g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
125
ml letniego mleka
40
g roztopionego i przestudzonego tłuszczu (masła lub margaryny)
1
żółtko
20
g drożdży świeżych
1
łyżeczka cukru
szczypta
soli
białko
do pomalowania koszyczka przed pieczeniem
tłuszcz
do posmarowania miseczki
forma
(miseczka) na której upiekę koszyczek
użyłam
o wymiarach : średnica 16 cm głębokość 10 cm
Jeżeli
mamy większą miseczkę to należy zwiększyć ilość składników
na ciasto.
Link do filmu z przygotowania: Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
rozczyn :
- Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 50 ml mleka , cukier ( przyśpieszy fermentacje ) , dużą łyżkę mąki .
- Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut .
- Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to rozczyn możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i wstawić miskę z rozczynem .
Po 15 minutach :
- Do rozczynu dodaję pozostałe mleko, mąkę , sól , żółtko i wszystko razem mieszam łyżką , gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopiony i przestudzony tłuszcz i nadal mieszam łyżką aż tłuszcz wchłonie się w ciasto, następnie ciasto wykładam na blat.
- Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez około 3 minuty, aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – jeżeli ciasto bardzo klei się do blatu to podsypujemy blat mąką i nadal wyrabiamy .
- Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak żeby podwoiło swoją objętość - na około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę z ciastem
możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni
(wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę .
- Ciasto ładnie wyrosło teraz uformuję wałeczki z których wyplotę koszyczek.
- Ciasta nie wyjmuję z miski tylko odrywam po kawałeczku (kawałki wielkości orzecha włoskiego) i dłońmi formuję wałeczek turlając ciasto o blat o takiej długości aby obejmował wzdłuż całą głębokość miseczki razem z dnem na którym wypiekamy koszyczek. Ciasto w misce cały czas mam nakryte ściereczką aby nie obsychało – dokładnie cały proces formowania koszyczka widać na filmiku.
- W sumie robię 20 wałeczków, tyle mi wystarczy aby po wypleceniu pokryć całe dno i boki miseczki. Ilość wałeczków zależy od wielkości miseczki jakiej użyjemy, trzeba to samemu ocenić ale ciasta na pewno wystarczy na 20 wałeczków plus dodatkowo na wianek na brzeg i ucho .
- Wałeczki dzielę po dziesięć , jedną dziesiątkę wałeczków układam jeden koło drugiego a drugą dziesiątką wałeczków przeplatam przez te wałeczki ułożone koło siebie, tworząc matę.
- Miseczkę na której upiekę koszyczek dokładnie smaruję tłuszczem ( margaryną lub masłem).
- Tak wyplecioną matę delikatnie spłaszczam dłońmi na blacie, następnie przenoszę na miseczkę i formuję koszyczek.
- Dwa centymetry od brzegu koszyczka odcinam wkoło końcówki ciasta tak żeby powstał około 2 centymetrowy paseczek dookoła miseczki bez ciasta, tam umieszczę po wypleceniu wianek wieńczący koszyczek. (trudno jest to opisać proszę zobaczyć na filmie :) .
- Z pozostałego ciasta odcinam 2/3 ciasta i dzielę na 3 równe części, z każdego kawałeczka formuję wałeczek o długości takiej aby obejmował obwód miseczki.
- Z uformowanych wałeczków wyplatam warkocz . Wyplecionym warkoczem owijam do dookoła miseczkę w miejscu bez ciasta i mocno ściskam w miejscu łączenia .
- Poprawiam cały koszyczek aby wianek stykał się z plecionką , delikatnie dociskam i poprawiam .
- Koszyczek przed pieczeniem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 10 minut do podrośnięcia .
- Przed wstawieniem do piekarnika koszyczek maluję rozmąconym białkiem.
Pieczenie
koszyczka :
- Miseczkę z koszyczkiem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 40 minut , spód mocno się spiecze ale boki będą ładnie złote a ciasto nie będzie w środku surowe (dzięki czemu dłużej będzie mógł stać ).
- Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
- Po upieczeniu odstawiam na chwilę do przestudzenia i wyjmuję miseczkę z koszyczka.
Formowanie
ucha:
- Pozostałe ciasto dzielę na dwie równe części i formuję dwa wałeczki .
- Wałeczki ze sobą skręcam i kładę na miseczkę , ucho maluję rozmąconym białkiem i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor ( trochę krócej niż koszyczek trzeba sprawdzać żeby za bardzo ucho się nie spiekło) .
Koszyczek
wielkanocny z ciasta drożdżowego jest gotowy. Życzę udanego
wyplatania i wypieku .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Przepięknie zrobiłaś koszyczki!
OdpowiedzUsuńJa w 2011 roku robiłam , możesz zobaczyć, zapraszam, ale moje się nie umywają do Twoich. Jestem zachwycona! Pozdrawiam Cie serdecznie i podziwiam Twój talent i trud.
Witam, dzisiaj razem z mama upieklysmy taki koszyczek, i wyglada przepieknie:) Mam pytanie, ile taki koszyczek moze stac? tutaj nasz: http://zapodaj.net/4ab29e730a741.jpg.html
OdpowiedzUsuńKoszyczek wyszedł przepiękny, bardzo się cieszę że przepis się przydał a koszyczek wyszedł cudny,
UsuńKoszyczek jeżeli jest dobrze wysuszony może stać w suchym miejscu około 3 - 4 tygodni, to jest pieczywo i to zależy od warunków :)
Pozdrawiam serdecznie i Życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych