Witam
serdecznie
Propozycja
na smaczne i ładnie wyglądające pizzerinki , są proste do
zrobienia i na pewno najmłodszym przypadną do gustu :)
Będziemy
potrzebować :
z
podanych proporcji wyjdzie około 20 pizzerinek
na
ciasto :
400
g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
220
ml letniej wody
20
g drożdży świeżych
1
łyżka oleju
1
łyżeczka soli
szczypta
cukru
na
sos:
200
g przecieru pomidorowego
1
łyżka oleju lub oliwy
duża
szczypta oregano
duża
szczypta bazylii
sól
, pieprz
na
górę pizzerinek kładziemy to co lubimy ja użyłam :
salami
lub szynki
pieczarki
ser
żółty
mozzarella
oliwki
Foremka
lub szklanka o średnicy około 10 cm
Link do filmu z przygotowania : Mini pizza - pizzerinki
Przygotowanie
:
Najpierw
przygotuję rozczyn :
- Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 50 ml wody , cukier ( przyśpieszy fermentacje ) , dużą łyżkę mąki .
- Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut .
- Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli
w kuchni jest chłodno to rozczyn możemy wstawić do lekko
nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i
wstawić miskę z rozczynem.
Po
15 minutach :
- Do rozczynu dodaję pozostałą wodę , mąkę , sól , olej i wszystko razem mieszam łyżką , gdy składniki wstępnie się połączą ciasto wyłożę na blat .
- Ciasto wykładam na blat i wyrabiam przez około 4 minuty ręką aż się stanie gładkie lśniące i nie będzie się kleiło do dłoni – jeżeli ciasto bardzo klei się do blatu to podsypujemy blat mąką i nadal wyrabiamy .
- Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak żeby podwoiło swoją objętość - na około 60 minut.
Jeżeli
w kuchni jest chłodno to miskę z ciastem możemy wstawić do lekko
nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i
wstawić miskę .
- Do miseczki wlewam przecier pomidorowy, olej, dodaję przyprawy: oregano, bazylię, dużą szczyptę pieprzu, szczyptę soli. Całość dokładnie mieszam, sos jest gotowy.
- Umyte i osuszone pieczarki drobno kroję .
- Wędlinę kroję na mniejsze kawałki tak samo oliwki .
- Ser żółty ścieram na tarce o drobnych oczkach .
- Ciasto ładnie wyrosło , teraz wykładam je na blat lekko podsypany mąką , kilka razy przerabiam i dzielę je na dwie w miarę równe części ( ciasto dlatego dzielę ponieważ za jednym razem nie zmieszczą mi się wszystkie mini pizze na blasze ) .
- Jeden kawałek ciasta ponownie wkładam do miski i nakrywam ściereczką aby nie obsychało .
- Drugi kawałek rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów , blat lekko podsypuję mąką wtedy jest łatwiej wałkować .
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawam foremką krążki (tak jak na pierogi ) . Krążki ciasta układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .
- Na krążki nakładam po około 1 łyżce sosu i go rozsmarowuję po cieście .
- Na sos układam składniki które przygotowałam : pieczarki , oliwki ser itp...
- Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę , piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
- Pizzerinki piekłam około 10 minut .
Mini
pizza – pizzerinki są gotowe można podawać . Życzę smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Kolejny świetny i smakowity przepis!! Jaka jest średnica obręczy do wycinania?
OdpowiedzUsuńDziękuję , średnica foremki to 10 cm .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Dziękuje za świetny przepis
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i serdecznie pozdrawiam ♥
UsuńWitam czy pizzerinki sa miekkie na drugidzien poniewaz chciałabym dać synkowi do szkoły
OdpowiedzUsuńTak są miękkie, tylko trzeba je włożyć do jakiegoś pojemnika, aby nie obsychały.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥