Witam serdecznie
Propozycja na pyszny
domowy chleb z dynią na drożdżach, chleb ma piękny żółty
kolor, pięknie pachnie i jest puszysty. Polecam wypróbować przepis
póki jest sezon na dynię bo chlebek jest naprawdę smaczny.
Będziemy potrzebować:
chlebek upiekłam w dwóch
foremkach o wymiarach :
dług.18 cm x szer.10 cm x
wys. 8 cm
ale możemy upiec w jednej
większej o wymiarach na przykład:
30 cm x 10 cm
500 g (3 szklanki) mąki
pszennej - użyłam typ 650
270 g (1 szklanka) puree z
dyni
125 ml (1/2 szklanki)
letniego mleka
40 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
do mierzenia użyłam
szklanki o pojemności 250 ml
Link do przepisu na puree
z dyni: Przygotowanie puree z dyni do wypieków deserów oraz dań
Link do filmu z
przygotowania: Domowy chleb pszenny z dynią
Przygotowanie
:
Najpierw
przygotuję rozczyn :
- Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
- Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę
możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni
(wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia .
Po 15 minutach :
- Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę, puree z dyni, sól, mleko.
- Składniki na początku mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne to dodajemy więcej mąki a jeżeli jest zbyt sztywne to dolewamy mleka – w moim przypadku nie musiałam dodawać ani mleka ani mąki.
- Gęstość ciasta zależy od tego jak wilgotne mamy puree z dyni.
- Ciasto wyrabiam około 4 - 5 minut aż stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – jeżeli ciasto jest zbyt luźne to możemy blat podsypać niewielką ilością mąki i nadal wyrabiać.
- Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut.
Po około 40
minutach – formowanie chlebka :
- Foremkę wykładam papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, przerabiam kilka razy i formuję chlebek na wielkość foremki do pieczenia.
- Uformowany chlebek wkładam do foremki, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do podrośnięcia.
- Przed pieczeniem górę chlebka maluję olejem.
- Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę . Po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i jeszcze piekę około 40 – 45 minut.
- W sumie chleb piekłam około 50 - 55 minut – 10 minut w temperaturze 200 stopni – i około 40 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
- Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony,
- lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Chleb wyszedł super.
OdpowiedzUsuńCiutkę zmodyfikowałam przepis - dałam odrobinę więcej mleka i szklankę płatków żytnich.