Witam
serdecznie
Propozycja
na smaczny chlebek z cukinią, który jest słodki i można go
podawać jako ciasto do kawy lub kakao.
Będziemy potrzebować:
460
g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
300
g cukru brązowego lub białego
400
g cukinii
200
g startych jabłek
4
jajka
1/2
szklanki oleju (125 ml)
80
g orzechów włoskich zmielonych
2
łyżeczki cynamonu
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżeczka sody
1
łyżeczka soli
kilka
kropli aromatu waniliowego
użyłam
2 foremek o wymiarach
10 cm x 17 cm
ale
można upiec w jednej większej
Link
do filmu z przygotowania: Słodki chleb z cukinią
Przygotowanie:
- Z umytej cukinii odcinam końcówki i ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach tak żeby było 200 g startych jabłek.
- Orzechy włoskie mielę w młynku do orzechów.
Przygotowanie
ciasta na chleb z cukinią:
- Do miski daję jajka dodaję cukier i miksuję przez chwilę aby składniki się połączył.
- Następnie dodaję stopniowo mąkę, olej, dodaję proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól, kilka kropli olejku waniliowego i miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
- Do tak przygotowanego ciasta dodaję zmielone orzechy, cukinię, jabłka i całość dokładnie mieszam łyżką.
- Teraz ciasto przekładam do foremek wyłożonych papierem do pieczenia.
- Foremki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 90 minut.
- Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Chleb
z cukinią jest gotowy, pięknie pachnie a jeszcze lepiej smakuje:).
Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Uwielbiam wypieki z dodatkiem cukinii :D
OdpowiedzUsuń