Witam serdecznie
Propozycja na
upieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego która pięknie będzie
wyglądała na naszym świątecznym stole. Dodatkowo gwiazda jest
bardzo smaczna, w smaku przypomina chałkę.
Będziemy potrzebować:
600 g mąki pszennej
(użyłam poznańskiej)
80 g cukru kryształ
250 ml letniego mleka
60 g masła
roztopionego i przestudzonego
35 g drożdży świeżych
1 jajko całe + 1
żółtko
1 łyżeczka soli
(około 10g)
1 łyżeczka cukru
waniliowego (około 8g)
do pomalowania
rozwałkowanego ciasta:
około 60 g
roztopionego masła
1 białko do
pomalowania gwiazdy przed pieczeniem
do posypania gwiazdy:
płatki migdałowe
cukier perlisty
Link do filmu z
przygotowania: Gwiazda z ciasta drożdżowego
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
rozczyn :
- Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
- Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Po 15 minutach:
- Do gotowego rozczynu dodaję: mąkę, cukier, mleko, jajko +
żółtko, sól, cukier waniliowy. Składniki mieszam w misce
łyżką aby wstępnie się połączyły.
- Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal
wyrabiam ciasto łyżką w misce aż tłuszcz wchłonie się w
ciasto.
- Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i
wyrabiam przez około 4 minuty tak aby ciasto stało się gładkie i
nie kleiło się do dłoni.
- Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką,
nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
na około 40 minut – tak żeby podwoiło swoją objętość.
Po około 40 minutach – dzielenie ciasta na gwiazdę:
- Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką
i przerabiam kilka razy.
- Następnie ciasto dzielę na dwie równe części (najlepiej
po podzieleniu sprawdzić na wadze czy ciasto równo podzieliliśmy)
w moim przypadku każdy kawałek miał około 550 gramów.
- Jeden kawałek ciasta dzielę na pięć równych części –
tak żeby każdy kawałek miał po około 110 gramów.
- Z drugiego kawałka odcina 1/3 ciasta (około 180g) i
odkładam.
- Pozostałe ciasto dzielę na 5 równych części – każdy
kawałek w moim przypadku ma po około 75 gramów.
- Teraz z każdego kawałka ciasta formuję kulkę (dokładnie
pokazałam jak formowałam kulki na filmiku).
- Uformowane kulki układam na blacie podsypanym mąką, należy
zwrócić uwagę aby większe kulki nie pomieszały się z
mniejszymi, najlepiej układać je osobno.
- Następnie nakrywam je ściereczką i pozostawiam na około
20 minut- dzięki temu troszkę podrosną i łatwiej będzie je
rozwałkować.
- Najpierw rozwałkowuję pięć placków z większych kulek
tak żeby miały średnicę około 22 centymetrów. Rozwałkowany
placek odkładam na bok na blat podsypanym mąką.
- Gdy mam już rozwałkowane pięć placków zaczynam je
układać. Pierwszy placek dokładnie smaruję od góry (za pomocą
pędzelka) roztopionym i przestudzonym masłem i kładę na niego
drugi placek, znowu smaruję go od góry masłem i kładę kolejny
placek i tak aż ułożę wszystkie placki. Ostatniego placka już
nie smaruję od góry masłem.
- Tak ułożone placki przekładam na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia.
- Następnie placki nacinam na krzyż i jeszcze raz na krzyż
pod skosem, pozostawiając dookoła 1,5 centymetra nienaciętego
ciasta. Po nacięciu mam 8 trójkątów łączących się w środku.
- Teraz każdy trójkącik z osobna z każdej warstwy wywijam
na zewnątrz, tworząc gwiazdę z pustym środkiem.
- Następnie rozwałkowuję pięć mniejszych kulek na placki o
średnicy około 16 centymetrów – tak żeby mieściły się w
środku gwiazdy.
- Po rozwałkowaniu postępuję tak samo jak z poprzednimi
plackami smaruję je masłem i układam jeden na drugim.
- Ułożone przenoszę na blachę i wkładam do środka
gwiazdy.
- Nacinam je jak poprzednio tylko z tą różnicą że nie w
tych samych miejscach a przesunięte w bok tak żeby trójkąty po
wywinięciu były w przerwach między poprzednimi trójkątami.
- Po nacięciu każdy trójkącik z osobna z każdej warstwy
wywijam na zewnątrz, tworząc gwiazdę z pustym środkiem.
- Ostatni kawałek ciasta (ten największy 180g) formuję w
kulkę i wkładam w środek gwiazdy delikatnie spłaszczając aby
przykrył cały środek.
- Tak przygotowaną gwiazdę nakrywam ściereczką i
pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Przed pieczeniem gwiazdę maluję rozmąconym białkiem i
posypuję płatkami migdałowymi i cukrem perlistym.
- Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na
środkową półkę .
- Gwiazdę piekłam około 25 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu.
Gwiazda z ciasta drożdżowego jest gotowa. Życzę
udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Piękne . Wręcz obłędne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ale jest pracy a ma przepis Pani na taką gwiazdę z nutella?
OdpowiedzUsuń