Witam
serdecznie
Podzielę
się przepisem na pyszny domowy chleb orkiszowy, przygotowanie ciasta
jest wyjątkowo proste ponieważ ciasta na chleb nie wyrabiam na
blacie a jedynie w misce mieszając łyżką. Chleb orkiszowy jest
bardzo smaczny więc polecam wypróbować przepis i spróbować upiec
taki chlebek.
Do przygotowania chleba orkiszowego będziemy potrzebować:
chleb
upiekłam w foremce o wymiarach
spodu
foremki długość 22 cm x szerokość 9 cm x wysokość 8 cm
500 g mąki
orkiszowej (użyłam mąki Melvit)
400 ml
letniego mleka
35 g
drożdży świeżych
2 łyżki
oleju
1,5
łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Link do
filmu z przygotowania: Chleb orkiszowy
Przygotowanie:
Najpierw
przygotuję rozczyn :
Do
miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy
fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę
mąki.Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to
miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30
stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Po 15 minutach:
Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne tylko składnik ciasta cały czas mieszam łyżką w misce przez około 3-4 minuty. Tak żeby się dokładnie połączyły.
Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to
miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30
stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Po około
40 minutach – pieczenie chleba orkiszowego:
Foremkę
wykładam papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto przekładam do foremki, aby łatwiej mi było przełożyć ciasto do foremki dłoń nawilżam olejem.
Górę chlebka w foremce wyrównuje dłonią nawilżoną olejem.
Foremkę z chlebkiem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie chleba:
Foremkę z chlebem wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę . Po
10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i
jeszcze piekę około 60 minut.W sumie chleb piekłam około 65 - 70 minut – 10 minut w temperaturze 200 stopni – i około 60 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu.
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony,
Lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.
Chleb orkiszowy jest już upieczony,
pięknie pachnie a jeszcze lepiej smakuje. Życzę udanych wypieków
i smacznego.
Wspaniały, Pani Ewo! Na pewno w wolnym czasie wypróbuję przepis - chlebuś wygląda bardzo apetycznie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa i życzę udanego wypieku i smacznego :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie właśnie odkryłam wielka chęć pieczenia chleba mam tylko jedno pytanie mój piekarnik ma tylko termoobieg w jakiej temp powinnam piec chleb albo bułeczki? Dziękuje slicznie
OdpowiedzUsuńWydaje mi się że zazwyczaj w piekarniku, termoobieg można włączyć lub wyłączyć, według własnego uznania. No ale może akurat u Pani nie da się wyłączyć.
UsuńW temperaturze takiej samej, jedynie czas pieczenia będzie krótszy o 10-15 minut zależy co pieczemy. Trzeba sprawdzać i testować jak długo należy piec dany wypiek.
Pozdrawiam serdecznie ♥
Jest pyszny, krócej tylko piekłam (50 minut)
OdpowiedzUsuń