Nowe Przepisy

niedziela, 13 marca 2016

Bułeczki Króliczki – Idealne na Wielkanocne Śniadanie

bułki na wielkanoc króliczki

Witam serdecznie
Upiekłam zwykłe bułeczki drożdżowe i uformowałam je na kształt przypominający króliczki lub koteczki zależy jak się na nie patrzy:). Bułeczki są bardzo smaczne, puszyste i łatwe do przygotowania. Idealnie nadają się do podania na przykład podczas zbliżających się Świąt Wielkanocnych na śniadanie.

Do przygotowanie bułeczek króliczków będziemy potrzebować:

z podanych proporcji wyjdzie około 35 szt. bułeczek

500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
250 ml letniego mleka
80 g roztopionego i przestudzonego masła lub margaryny
25 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli


Link do filmu z przygotowania: Bułeczki króliczki



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej.
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.

Po 15 minutach:
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki oprócz masła: mąkę, mleko, sól.




Składniki mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą dodaję masło i nadal mieszam ciasto łyżką w misce aż masło wchłonie się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż stanie się gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do dłoni – jeżeli ciasto jest zbyt luźne to możemy blat podsypać niewielką ilością mąki i nadal wyrabiać.
Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

Po około 40 minut – formowanie bułeczek:
Z wyrośniętego ciasta odrywam kawałek ciasta, wielkości orzecha włoskiego i turlając w dłoniach lub na blacie formuję kulkę.


pieczywo na wielkanoc


Następnie kulkę delikatnie rozciągam i delikatnie spłaszczam, nożyczkami nacinam ciasto tworząc uszka a wykałaczką nakłuwam robiąc oczka (dokładnie pokazałam to na filmiku).




Uformowane bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na około 10 minut do wyrośnięcia.



Pieczenie bułeczek króliczków:
Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 18 minut na złoty kolor.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.



Bułeczki króliczki są gotowe, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 


bułki na wielkanoc


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.