Witam
serdecznie
Upiekłam
zwykłe bułeczki drożdżowe i uformowałam je na kształt
przypominający króliczki lub koteczki zależy jak się na nie
patrzy:). Bułeczki są bardzo smaczne, puszyste i łatwe do
przygotowania. Idealnie nadają się do podania na przykład podczas
zbliżających się Świąt Wielkanocnych na śniadanie.
Do przygotowanie bułeczek króliczków będziemy
potrzebować:
z podanych
proporcji wyjdzie około 35 szt. bułeczek
500 g mąki
pszennej (typ 450, 500 lub 550)
250 ml
letniego mleka
80 g
roztopionego i przestudzonego masła lub margaryny
25 g
drożdży świeżych
1 łyżeczka
cukru
1 łyżeczka
soli
Link do
filmu z przygotowania: Bułeczki króliczki
Przygotowanie:
Najpierw
przygotuję rozczyn:
Do
miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy
fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę
mąki pszennej.Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to
miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30
stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Składniki mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą dodaję masło i nadal mieszam ciasto łyżką w misce aż masło wchłonie się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż stanie się gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do dłoni – jeżeli ciasto jest zbyt luźne to możemy blat podsypać niewielką ilością mąki i nadal wyrabiać.
Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut.
Następnie kulkę delikatnie rozciągam i delikatnie spłaszczam, nożyczkami nacinam ciasto tworząc uszka a wykałaczką nakłuwam robiąc oczka (dokładnie pokazałam to na filmiku).
Uformowane bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na około 10 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Po 15
minutach:
Do
gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki oprócz masła:
mąkę, mleko, sól.Składniki mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą dodaję masło i nadal mieszam ciasto łyżką w misce aż masło wchłonie się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż stanie się gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do dłoni – jeżeli ciasto jest zbyt luźne to możemy blat podsypać niewielką ilością mąki i nadal wyrabiać.
Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to
miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30
stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Po około 40 minut – formowanie
bułeczek:
Z wyrośniętego ciasta odrywam
kawałek ciasta, wielkości orzecha włoskiego i turlając w
dłoniach lub na blacie formuję kulkę.Następnie kulkę delikatnie rozciągam i delikatnie spłaszczam, nożyczkami nacinam ciasto tworząc uszka a wykałaczką nakłuwam robiąc oczka (dokładnie pokazałam to na filmiku).
Uformowane bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na około 10 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie bułeczek króliczków:
Blachę z bułeczkami wstawiam
do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i
piekę około 18 minut na złoty kolor.Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Bułeczki króliczki są gotowe,
można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Prześlij komentarz