Witam serdecznie
Propozycja na przygotowanie pysznej
mini pizzy, którą możemy podać na kolację lub obiad dla dzieci.
Idealnie również nadaje się do podania podczas domówki. Polecam
wypróbować przepis.
Do przygotowania mini pizzy będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około
8-10 szt mini pizzy
na ciasto :
400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub
550)
220 ml letniej wody
2 łyżeczki drożdży suszonych
instant (1 opakowanie 7g)
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
na sos:
200 g przecieru pomidorowego (passata
pomidorowa)
1 łyżka oleju lub oliwy
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka oregano
sól , pieprz
dodatki do pizzy, takie jakie lubimy na
przykład:
salami lub szynka
pieczarki
ser żółty
mozzarella
oliwki
...
Link do filmu z przygotowania: Mini Pizza
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto:
Do miski wlewam letnią wodę, dodaję
cukier i drożdże, delikatnie mieszam i odstawiam na około 10
minut.
Po 10 minutach:
Do miski z drożdżami dodaję
pozostałe składniki na ciasto: mąkę , sól, olej i całość
mieszam łyżką.
Gdy składniki wstępnie się połączą,
ciasto wykładam na blat i wyrabiam ręcznie około 4 minut, tak aby
ciasto stało się gładkie, elastyczne i nie kleiło się do dłoni.
Ciasto możemy również przygotować robotem.
Jeżeli zdarzyłoby się że ciasto
jest zbyt luźne to możemy blat podsypać mąką i nadal wyrabiać.
Tak przygotowane ciasto wkładam do
miski oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam na około
60 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło (podwoiło swoją objętość).
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę
możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni
(wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
W tym czasie gdy wyrasta ciasto
przygotuję sos oraz składniki na pizze:
Do przecieru pomidorowego dodaję olej,
bazylię, oregano, doprawiam solą i pierzem i dokładnie mieszam –
sos jest gotowy.
Końcowe przygotowanie mini pizzy:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat
lekko podsypany mąką, formuję wałek i dzielę na około 8-10
kawałków (ilość kawałków zależy jak duże chcemy upiec pizze).
Z każdego kawałka formuję kulkę i układam na blacie lekko
podsypanym mąką, następnie nakrywam ściereczką i pozostawiam na
około 10 minut.
Po 10 minutach:
Kulkę ciasta rozwałkowuję na
grubość około 3-4 milimetrów i układam na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Następnie górę ciasta smaruję sosem i
układam dodatki.
Pieczenie mini pizzy:
Blachę wstawiam do nagrzanego
piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 10
minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania
termoobiegu.
Mini pizze są gotowe, można się
częstować, życzę udanego wypieku i smacznego.
Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i miło mi że przepis na pizze się podoba
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Śwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis na mini pizze się podoba
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥