Nowe Przepisy

Reklama

wtorek, 17 stycznia 2017

Mini Pizza - Przepis krok po kroku

Mini pizza

Witam serdecznie
Propozycja na przygotowanie pysznej mini pizzy, którą możemy podać na kolację lub obiad dla dzieci. Idealnie również nadaje się do podania podczas domówki. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania mini pizzy będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 8-10 szt mini pizzy

na ciasto :
400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
220 ml letniej wody
2 łyżeczki drożdży suszonych instant (1 opakowanie 7g)
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
szczypta cukru

na sos:
200 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa)
1 łyżka oleju lub oliwy
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka oregano
sól , pieprz

dodatki do pizzy, takie jakie lubimy na przykład:
salami lub szynka
pieczarki
ser żółty
mozzarella
oliwki
...
Link do filmu z przygotowania: Mini Pizza



Przygotowanie:

Najpierw przygotuję ciasto:
Do miski wlewam letnią wodę, dodaję cukier i drożdże, delikatnie mieszam i odstawiam na około 10 minut.

Po 10 minutach:
Do miski z drożdżami dodaję pozostałe składniki na ciasto: mąkę , sól, olej i całość mieszam łyżką.
Gdy składniki wstępnie się połączą, ciasto wykładam na blat i wyrabiam ręcznie około 4 minut, tak aby ciasto stało się gładkie, elastyczne i nie kleiło się do dłoni. Ciasto możemy również przygotować robotem.

Jeżeli zdarzyłoby się że ciasto jest zbyt luźne to możemy blat podsypać mąką i nadal wyrabiać.
Tak przygotowane ciasto wkładam do miski oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 60 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło (podwoiło swoją objętość).


Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.


W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję sos oraz składniki na pizze:
Do przecieru pomidorowego dodaję olej, bazylię, oregano, doprawiam solą i pierzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Pieczarki, wędlinę oliwki kroję na mniejsze kawałki a ser ścieram na tarce.


Końcowe przygotowanie mini pizzy:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, formuję wałek i dzielę na około 8-10 kawałków (ilość kawałków zależy jak duże chcemy upiec pizze). Z każdego kawałka formuję kulkę i układam na blacie lekko podsypanym mąką, następnie nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut.

Po 10 minutach:
Kulkę ciasta rozwałkowuję na grubość około 3-4 milimetrów i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie górę ciasta smaruję sosem i układam dodatki.


Pieczenie mini pizzy:
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 10 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.

Mini pizze są gotowe, można się częstować, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.