Witam serdecznie
Pokażę jak upiec
domowe bułki pełnoziarniste z których możemy przygotować
zapiekanki. Bułki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
Polecam wypróbować przepis.
Do upieczenia bułek
będziemy potrzebować:
z podanych proporcji
przygotujemy około 5 bułek
400 g mąki pszennej
pełnoziarnistej
200 g mąki pszennej
(typ 450, 500 lub 550)
400 ml letniej wody
3 łyżki oleju
35 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 1/2 łyżeczki soli
oraz
około 3 łyżek mąki
do podsypania blatu
i olej do posmarowania miski i blatu
Link do filmu z
przepisem : Bułki do zapiekanek z mąki pełnoziarnistej
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
rozczyn :
Do miski rozkruszam
drożdże, dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml
letniej wody, jedną dużą łyżkę mąki pszennej.
Wszystko razem mieszam,
miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około
15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia .
Po 15 minutach :
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki
na ciasto: obie mąki, wodę, olej, sól i przez chwilę mieszam
łyżką tak aby składniki wstępnie się połączyły.
Następnie ciasto wykładam na bal podsypany mąką
i wyrabiam około 4 minut, tak żeby ciasto stało się gładkie,
lśniące i nie kleiło się do dłoni. Podczas wyrabiania blat
podsypuję mąką. Ciasto możemy wyrobić maszyną.
Wyrobione ciasto przekładam do miski wysmarowanej
olejem, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto
wyrastało około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Formowanie bułek:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat posmarowany
olejem, i formuję z ciasta wałek. Następnie ciasto dzielę na 5 w
miarę równych części.
Z każdego kawałka formuję kulkę, kulki
nakrywam ściereczką i pozostawiam ciasto na 5 minut aby odpoczęło.
Po 5 minutach z kulki formuję wałek o długość
blachy (blat mam posmarowany olejem) i układam bułkę na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia, górę delikatnie spłaszczam
dłonią.
Pieczenie bułek na zapiekanki:
Po 15 minutach bułki od góry nacinam i maluję
wodą.
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180
stopni na środkową półkę. Bułki piekę około 30 minut (długość
pieczenia może się różnić od piekarnika). Piekarnik mam
ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
W tym zasie gdy pieką się bułki, przygotowuję
drugą partię bułek, z kulek formuję bułki i układam na papierze
do pieczenia aby wyrosły.
Bułki są upieczone, po wystudzeniu możemy przygotować zapiekanki.
Bułki na zapiekanki są gotowe, życzę udanego
pieczenia i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz