Nowe Przepisy

niedziela, 19 listopada 2017

Puszyste i lekko słodkie bułeczki śniadaniowe

bułeczki śniadaniowe
Witam serdecznie
Propozycja na puszyste i lekko słodkie bułeczki śniadaniowe. Bułeczki są smaczne a dodatkowo są bardzo ładne. Polecam wypróbować przepis i upiec takie bułeczki.

Do przygotowania bułeczek będziemy potrzebowali:

Z podanych proporcji wyjdzie 6 bułek

500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
1 jajko całe (rozmiar L)
2 żółtka (rozmiar L)
190 ml/gramów letniej wody (3/4 szklanki)
4 łyżki oleju (35 g)
3 łyżki cukru (40 g)
25 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli

oraz mleko do pomalowania bułek przed pieczeniem


Link do filmu z przepisem: Bułeczki śniadaniowe


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru, jednej łyżki mąki i około 50 ml letniej wody i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.

Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie):
Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz oleju i mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję olej i jeszcze przez chwilę mieszam tak aby olej połączył się z ciastem.

Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4-5 minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto klei się do blatu to podsypuję blat niewielką ilością mąki i nadal wyrabiam.


Wyrobione ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

Jeżeli w kuchni jest zbyt chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 30 stopni, wyłączyć grzanie i wstawić miskę z ciastem.

Po 30 minutach – odpowietrzanie ciasta:
Po 30 minutach ciasto odpowietrzam, kilkukrotnie ugniatam ciasto w misce, ponownie nakrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Formowanie bułeczek:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, formuję wałek i dzielę na 12 w miarę równych części. Z każdego kawałka formuję kulkę i układam na blacie podsypanym mąką, kulki nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut aby ciasto odpoczęło.


Po 10 minutach z każdej kulek formuję wałek o długości około 40 centymetrów (ciasto jak i blat należy dokładnie otrzepać z mąki, dzięki temu będzie łatwiej uformować wałek), wałek formuję turlając ciasto dłońmi na blacie.


Po uformowaniu dwóch wałków splatam je. Tak splecione ciasto zwijam w bułkę.
Gotowe bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.


Pieczenie bułek:
Bułki przed pieczeniem maluję mlekiem.
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 17 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika i może się nieznacznie różnić.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Upieczone bułeczki zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia.

Bułeczki śniadaniowe są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

2 komentarze :

  1. Witam, wyszły piękne, jak marzenie. Można patrzeć i patrzeć, zamiast jeść, tylko pogratulować i na konkurs. Pozdrawiam, M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że bułeczki się podobają i bardzo dziękuję za tak miły komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.