Witam serdecznie
Propozycja na puszyste i lekko słodkie
bułeczki śniadaniowe. Bułeczki są smaczne a dodatkowo są bardzo
ładne. Polecam wypróbować przepis i upiec takie bułeczki.
Do przygotowania bułeczek będziemy
potrzebowali:
Z podanych proporcji
wyjdzie 6 bułek
500 g mąki pszennej (typ
450, 500 lub 550)
1 jajko całe (rozmiar L)
2 żółtka (rozmiar L)
190 ml/gramów letniej
wody (3/4 szklanki)
4 łyżki oleju (35 g)
3 łyżki cukru (40 g)
25 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
oraz mleko do pomalowania
bułek przed pieczeniem
Link do filmu z przepisem:
Bułeczki śniadaniowe
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
rozczyn:
Do miski rozkruszam
drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru, jednej łyżki
mąki i około 50 ml letniej wody i mieszam. Miskę nakrywam
ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby
drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach –
przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub
ręcznie):
Do rozczynu dodaję
pozostałe składniki na ciasto oprócz oleju i mieszam. Gdy
składniki wstępnie się połączą dodaję olej i jeszcze przez
chwilę mieszam tak aby olej połączył się z ciastem.
Następnie ciasto wykładam
na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4-5 minut, tak żeby
ciasto stało się gładkie i lśniące. Jeżeli podczas wyrabiania
ciasto klei się do blatu to podsypuję blat niewielką ilością
mąki i nadal wyrabiam.
Wyrobione ciasto
przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczka i
odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Jeżeli w kuchni jest zbyt
chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do wcześniej
nagrzanego piekarnika do 30 stopni, wyłączyć grzanie i wstawić
miskę z ciastem.
Po 30 minutach –
odpowietrzanie ciasta:
Po 30 minutach ciasto
odpowietrzam, kilkukrotnie ugniatam ciasto w misce, ponownie nakrywam
ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut, tak aby
ciasto podwoiło swoją objętość.
Formowanie bułeczek:
Wyrośnięte ciasto
wykładam na blat, formuję wałek i dzielę na 12 w miarę równych
części. Z każdego kawałka formuję kulkę i układam na blacie
podsypanym mąką, kulki nakrywam ściereczką i pozostawiam na około
10 minut aby ciasto odpoczęło.
Po 10 minutach z każdej
kulek formuję wałek o długości około 40 centymetrów (ciasto jak
i blat należy dokładnie otrzepać z mąki, dzięki temu będzie
łatwiej uformować wałek), wałek formuję turlając ciasto dłońmi
na blacie.
Po uformowaniu dwóch wałków splatam je. Tak splecione
ciasto zwijam w bułkę.
Gotowe bułeczki układam
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywam ściereczką i
odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie bułek:
Bułki przed pieczeniem
maluję mlekiem.
Blachę wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę
około 17 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika i może
się nieznacznie różnić.
Piekarnik mam ustawiony na
grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone bułeczki
zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia.
Bułeczki śniadaniowe są
gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Witam, wyszły piękne, jak marzenie. Można patrzeć i patrzeć, zamiast jeść, tylko pogratulować i na konkurs. Pozdrawiam, M.
OdpowiedzUsuńMiło mi, że bułeczki się podobają i bardzo dziękuję za tak miły komentarz.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥