Nowe Przepisy

środa, 26 lipca 2017

Pizza na cieście z kalafiora – Pizza kalafiorowa bez mięsa i glutenu

Pizza na  cieście z kalafiora
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszną pizzę, na spodzie z kalafiora bez mięsa i glutenu. Pizza jest bardzo smaczna, trochę inna niż wszystkie i powinna wszystkim smakować. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania pizzy będziemy potrzebować:
1 kalafior (około 650 g)
150 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach (użyłam sera Edam Rycki ale może być na przykład parmezan)
1 jajko (L)
sól do smaku

oraz datki:
sos pomidory
pieczarki
pomidory
ser mozzarella lub inny
to o lubimy..


Link do filmu z przepisem na: Pizza na cieście z kalafiora


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję kalafior i spód pizzy:
Umyty, osuszony i podzielony na różyczki kalafior, ścieram na tarce o grubych oczkach. Ścieram sam kwiatostan, łodyżki nie ścieram, łodyżkę możemy dodać do sałatki, zupy lub wyrzucić.



Starty kalafior prażę na patelni przez około 15 minut, na mały ogniu aby odparował. Podczas podgrzewania kalafior, należy od czasu do czasu przemieszać, aby się nie przypalił.
Uprażony kalafior odstawiam do wystudzenia.

Do miski wybijam jajko, doprawiam solą (dwie szczypty) i roztrzepuję.
Następnie dodaję starty żółty ser i dokładnie mieszam.
Dodaję zimny kalafior i całość bardzo dokładnie mieszam.


Tak przygotowaną masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatając dłońmi formuję placek.

Pieczenie:
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na środkową półkę i piekę około 25 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu.

Końcowe przygotowanie pizzy:
Na upieczony, gorący spód nakładam dodatki, sos, pieczarki, pomidory, listki bazylii, itp.. (na pizze możemy położyć, to o lubimy).


Sos przygotowałam z kilku łyżek przecieru pomidorowego (passaty), doprawionego suszoną bazylią, oregano, ostra papryką i szczyptą soli.

Na placek nakładam sos, sos posypuję startą mozzarellą, na ser układam pomidory, pieczarki, listki bazylii i pokrojoną kulkę sera mozzarella.
Tak przygotowaną pizze, ponownie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piekę około 10 minut.


Pizza jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.