Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszną pizzę, na spodzie z kalafiora bez mięsa i glutenu. Pizza
jest bardzo smaczna, trochę inna niż wszystkie i powinna wszystkim
smakować. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania pizzy będziemy
potrzebować:
1 kalafior (około 650 g)
150 g sera żółtego startego na tarce
o grubych oczkach (użyłam sera Edam Rycki ale może być na
przykład parmezan)
1 jajko (L)
sól do smaku
oraz datki:
sos pomidory
pieczarki
pomidory
ser mozzarella lub inny
to o lubimy..
Link do filmu z przepisem na: Pizza na cieście z kalafiora
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję kalafior i spód
pizzy:
Umyty, osuszony i podzielony na
różyczki kalafior, ścieram na tarce o grubych oczkach. Ścieram
sam kwiatostan, łodyżki nie ścieram, łodyżkę możemy dodać do
sałatki, zupy lub wyrzucić.
Starty kalafior prażę na patelni
przez około 15 minut, na mały ogniu aby odparował. Podczas
podgrzewania kalafior, należy od czasu do czasu przemieszać, aby
się nie przypalił.
Uprażony kalafior odstawiam do
wystudzenia.
Do miski wybijam jajko, doprawiam solą
(dwie szczypty) i roztrzepuję.
Następnie dodaję starty żółty ser
i dokładnie mieszam.
Dodaję zimny kalafior i całość
bardzo dokładnie mieszam.
Tak przygotowaną masę przekładam na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatając dłońmi
formuję placek.
Pieczenie:
Blachę wstawiam do piekarnika
nagrzanego do 190 stopni, na środkową półkę i piekę około 25
minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół,
bez używania termoobiegu.
Końcowe przygotowanie pizzy:
Na upieczony, gorący spód nakładam
dodatki, sos, pieczarki, pomidory, listki bazylii, itp.. (na pizze
możemy położyć, to o lubimy).
Sos przygotowałam z kilku łyżek
przecieru pomidorowego (passaty), doprawionego suszoną bazylią,
oregano, ostra papryką i szczyptą soli.
Na placek nakładam sos, sos posypuję
startą mozzarellą, na ser układam pomidory, pieczarki, listki
bazylii i pokrojoną kulkę sera mozzarella.
Tak przygotowaną pizze, ponownie
wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piekę około 10
minut.
Pizza jest gotowa, można podawać.
Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Awesome post.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis, chętnie wypróbuję kiedyś
OdpowiedzUsuńPolecam, pizza jest inna ale bardzo smaczna, można zaskoczyć nią domowników
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńPani przepisy sa genialne a pizza wyszła super. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPani przepisy sa genialne a pizza wyszła super. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że pizza smakowała. Pozdrawiam serdecznie ♥
Usuń