Witam serdecznie
Propozycja na pyszne i bardzo puszyste
francuskie bułeczki śniadaniowe. Polecam wypróbować przepis bo
bułeczki są naprawdę smaczne i proste w przygotowaniu.
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie 16
bułeczek
na rozczyn :
25 g drożdży świeżych
300 g mąki pszennej ( użyłam
poznańskiej )
400 ml letniego mleka
do ciasto:
350 g mąki pszennej (poznańskiej)
50 g masła o temperaturze pokojowej
20 g cukru kryształ
10 g soli
mąka do podsypania blatu podczas
wyrabiania i obtoczenia bułeczek
Link do filmu z przygotowania : Francuskie bułeczki śniadaniowe
Przygotowanie :
Ciasto na bułeczki francuskie możemy
przygotować za pomocą robota , miksera lub ręcznie w każdym
przypadku kolejność przygotowania jest taka sama . Ja tym razem
ciasto przygotowałam ręcznie .
Najpierw przygotuję rozczyn :
- Do miski wlewam mleko, dodaję rozkruszone drożdże i mieszam żeby drożdże rozpuściły się w mleku.
- Następnie dodaję mąkę i mieszam przez chwilę aby składniki się połączyły.
- Tak przygotowany rozczyn nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut .
Po 30 minutach :
- Do rozczynu dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, cukier, masło.
- Wszystkie składniki najpierw mieszam łyżką w misce aby się połączyły , gdy się wstępnie połączą ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką.
- Ciasto wyrabiam dłońmi około 4 minut do momentu aż będzie gładkie i lśniące. Jeżeli zdarzyło by się że ciasto jest zbyt luźne ( ale nie powinno ) to podsypujemy je większą ilością mąki.
- Wyrobione ciasto ponownie wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, przerabiam kilka razy i formuję wałek o długości około 40 – 45 cm. Wałek formuję dłońmi turlając i rozciągając ciasto na blacie.
- Tak uformowany wałek dzielę na 16 kawałków z których uformuję bułeczki.
- Bułeczki foruję w następujący sposób: biorę kawałek ciasta i turlam nim dłonią na blacie aby powstała kulka, można również wziąć kawałek ciasta w dłonie i turlać go pomiędzy dłońmi aż powstanie kulka (dokładnie widać to na filmiku).
- Gotową bułeczkę obtaczam w mące i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Bułeczki układam w odstępach około 2 -3 cm ponieważ jeszcze wyrosną. Możemy je również ułożyć luźniej aby nam się nie skleiły podczas pieczenia ale wtedy trzeba je piec na dwa razy. Bułeczki których nie ułożyliśmy na blachę nakrywamy również ściereczką i pieczemy na drugą turę.
- Blachę z bułeczkami nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia tak żeby podwoiły swoją objętość . Moje wyrastały około 45 minut.
Pieczenie bułeczek :
- Blachę z wyrośniętymi bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na środkową półkę i piekę około 16 minut na złoty kolor.
- Piekarnika mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Francuskie bułeczki śniadaniowe są
gotowe pięknie pachną można się częstować. Życzę udanych
wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Bułeczki są świetne , z przepisu skorzystam,a w końcu subskrybowałam Twój ,Ewo, kanał na youTube i już mi nie "umkniesz" ...Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję za polubienie kanału na youtube :) a bułeczki są naprawdę dobre warto wypróbować przepis .
UsuńPozdrawiam serdecznie Bożenko
Kradnę przepis! ;) Wyglądają super
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo dziękuję za pani wspaniałe przepisy na obu blogach, jestem na nich codziennym gościem. Mam prośbę, ostatnio na targach zdrowej żywności jadłam pyszny chleb z samego ziarna bez mąki, czy można liczyć , że zaprezentuje pani taki przepis.Pozdrawiam Gosia
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe słowa , postaram się przygotować taki chlebek z ziaren bez mąki .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witam ipozdrawiam Panią.
OdpowiedzUsuńPiekłam dziś te bułeczki i są fantastyczne.Dzięki Pani przepisom w końcu nauczylam się robić ciasto droźdźowe i kruche, zaznacze źe bardzo lubie piec i gotować.
Dziękuję i źycze Wesolych Świat oraz nowych przepisów i inspiracji.
MAGDA
Bardzo jest mi miło że bułeczki smakowały i się udały i cieszę się że dzięki moim skromnym przepisom można się czegoś nauczyć .
UsuńPozdrawiam serdecznie i również życzę Zdrowych i Pogodnych Świąt dla całej Rodziny :)
Bardzo dziękuję za wyjątkowo!!! dokładne przepisy,chyba nauczę się piec zwłaszcza ciasto drożdżowe.Dzięki Pani z przyjemnością ogląda się i czyta /narazie/ wszystkie przepisy.Mam pytanie,czy ciasto drożdżowe można piec używając termoobiegu /temperatura/, Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa, tak można piec ciasto drożdżowe z termoobiegiem. Tylko wtedy czas pieczenia jest krótszy, dokładnie nie powiem o ile jest krótszy, trzeba po prostu pilnować aby bułeczki za bardzo się nie spiekły
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Mam pytanie, mój piekarnik ma tylko grzanie górne lub termoobieg.Jaką ustawić temperaturę przy termoobiegu?
OdpowiedzUsuńtermoobieg, 20 stopni mniej niz Babcia podaje. Wiem, przetestowalam hahhaha
UsuńBułeczki są wspaniałe. Mięciutkie, pulchniutkie i pięknie pachną. Niebo w gębie. Dziękuje za przepis. Robi się je szybko.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, cieszę się, że przepis się przydała i że bułeczki smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Upiekłam te bułeczki synkowi do szkoły, gdy cała klasa robiła wiosenne kanapki. Wszyscy byli zachwyceni ich smakiem. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że bułeczki smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Przepis bardzo prosty i łatwy, bułeczki rewelacyjne!!!! Zrobiłam z drożdży suszonych (2x7g op.) Nie pierwszy i nie ostatni z kanału na YouTube. Polecam i pozdrawiam autorkę 😉😘
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że bułeczki się udały i smakowały. Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
Usuńpyszne bardzo je lubie. Piekłam je wiele razy dziś dla odmiany zamiast masła dałam oleju tak na oko i też wyszły pyszne. Jest to mój ulubiony przepis na bułki podmieniałam też połowę mąki na mąkę orkiszową jaglaną i też były super muszę następnym razem dodać trochę pełnoziarnistej ciekawe jakie wyjdą . Pozdrawiam czekamy na więcej przepisów. Może ma pani przepis na jakiś gulasz z żołądków mniam zjadłabym a i mąż by się ucieszył.
OdpowiedzUsuńNie wiem czemu te bułeczki mi nie wyszły. Wyszły plaskie pomimo, że robiłam zgodnie z przepisem. Proszę o wskazówki co mogłam zrobić źle.
OdpowiedzUsuńMoże za długo wyrastały i dlatego oklapły, ewentualnie był niedopieczone.
UsuńWitam. Upiekłam Twoje bułeczki i przyznam, że są bardzo pulchne, mięciutkie a najważniejsze, że można kilka zamrozić. Przy tej ilości można mieć na zapas. Bardzo łatwo się robi i są doskonałe w smaku. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBułeczki są rewelacyjne ,mięciutkie ,puszyste.Zrobiłam z połowy składników ,genialne .
OdpowiedzUsuń