Nowe Przepisy

środa, 17 sierpnia 2016

Pyszna Pizza z Salami + Przepis na Ciasto na Pizze

przepis na pizze z salami

Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić przepisem na pyszną pizze oraz na ciasto na pizze, które jest delikatne i bardzo smaczne. Pizze możemy oczywiście przygotować z innymi dodatkami z takimi jakie lubimy. Polecamy wypróbować przepis.

Do przygotowania pizzy będziemy potrzebować:

Z podanych proporcji wyjdzie ciasta na blachę z piekarnika o wymiarach 34 cm x 29 cm
na ciasto:
400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
250 ml letniej wody
2 łyżeczki drożdży suchych (około 7 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju lub oliwy

na sos:
200 g przecieru pomidorowego – passaty pomidorowej
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii suszonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
szczypta soli
oraz:
100 g salami lub pepperoni
200 g mozzarelli startej na tarce o grubych oczkach



Link do filmu z przygotowania : Pizza z salami + ciasto na pizze




Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto :
Do miski wsypuję drożdże, cukier i zalewam letnią wodą, następnie miskę odstawiam na około 10 minut.

Po 10 minutach:
Do miski z drożdżami dodaję pozostałe składniki na ciasto: mąkę, sól, olej lub oliwę. Składniki mieszam na początku łyżką w misce, tak żeby wstępnie się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 6 minut – ciasto powinno się stać gładkie i elastyczne.


Tak przygotowane ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak żeby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 60 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.



Końcowe przygotowanie pizzy:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, przerabiam kilka razy, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut aby odpoczęło.

W tym czasie przygotuję blachę do pieczenia oraz sos:
Blachę z piekarnika smaruję olejem na której upiekę pizze.
Do miseczki z przecierem pomidorowym dodaję wszystkie przyprawy i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.


Formowanie pizzy i układanie składników:
Po 10 minutach ciasto delikatnie podsypuję mąką i rozciągam palcami na blacie na wielkość blachy. Następnie ciasto przenoszę na blachę i rozciągam do brzegów.
Górę ciasta smaruję sosem, na sos daję ser i układam salami. Tak przygotowaną pizze będę piekła.


Pieczenie pizzy:
Blachę z pizzą wstawiam do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na środkową półkę i piekę około 11 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie od dołu.

Pizza z salami jest gotowa, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 
pizza

2 komentarze :

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.