Witam serdecznie
Chciałabym
zaproponować przepis na pyszne i puszyste drożdżówki ze śliwkami.
Śliwki możemy zastąpić innymi owocami a ciasto drożdżowe pomimo
że z olejem a nie z roztopionym masłem jest bardzo smaczne i
puszyste. Polecam wypróbować przepis.
Z podanych proporcji
wyjdzie około 9 szt drożdżówek
na ciasto:
500 g mąki pszennej
(typ 450, 500 lub 550)
200 ml letniego mleka
80 ml oleju
30 g drożdży świeżych
3 żółtka
80 g cukru kryształ
2 łyżeczki cukru
waniliowego
szczypta soli
około 200 g śliwek
na kruszonkę:
4 łyżki mąki
pszennej
2 łyżki masła -
dobrze schłodzonego
2 łyżki cukru kryształ
1 roztrzepane białko
do pomalowania drożdżówek przed pieczeniem
Link do filmu z
przygotowania : Drożdżówki ze śliwkami
Przygotowanie:
Dokładnie umyte
śliwki, przekrawam na pół i usuwam pestkę.
Przygotowanie ciasta –
ciasto możemy przygotować ręcznie lub maszyną:
Najpierw przygotuję
rozczyn:
Do miski rozkruszam
drożdże , dodaję około jednej łyżeczki cukru ( przyśpieszy
fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę
mąki pszennej.
Wszystko razem mieszam,
miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około
15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Po 15 minutach:
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki
na ciasto oprócz oleju – olej dodam gdy składniki wstępnie się
połączą. Składniki mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się
połączą dodaję olej i nadal mieszam ciasto w misce do momentu aż
tłuszcz wchłonie się w ciasto.
Następnie ciasto
wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż
ciasto stanie się gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do
dłoni. Ciasto jest dość delikatne więc nie należy ciasta zbyt
mocno naciskać podczas wyrabiania ponieważ będzie się kleiło do
dłoni i blatu. Gdy wyrabiamy od czasu do czasu blat możemy podsypać
niewielką ilością mąki.
Wyrobione ciasto
wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i
odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut, Tak
żeby podwoiło swoją objętość.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .
Końcowe przygotowanie drożdżówek ze śliwkami:
Na blat podsypany mąką wykładam wyrośnięte
ciasto i formuję z ciasta wałek, który dzielę na 9 w miarę
równych części – ciasto możemy podzielić na więcej kawałków,
w zależności jak duże chcemy upiec drożdżówki.
Z każdego kawałeczka ciasta formuję kulkę i
układam na blacie podsypanym mąką, nakrywam ściereczką i
pozostawiam na 10 minut aby ciasto odpoczęło.
Po 10 minutach formowanie drożdżówek :
Kulkę ciasta rozwałkowuję wałkiem na
placuszek, na środku układam wydrylowane śliwki i delikatnie
wciskam w ciasto. Tak uformowane drożdżówki układam na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Jednorazowo na blasze układam 5
drożdżówek ponieważ podczas pieczenia wyrosną.
Blachę z drożdżówkami odstawiam na około 15
minut aby drożdżówki wyrosły.
W tym czasie przygotuję kruszonkę:
Na blat wysypuję mąkę,
cukier, masło, składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi
tak żeby powstały grudki (składniki na kruszonkę możemy
zmiksować ze sobą w misce). Jeżeli kruszonkę przygotowujemy
wcześniej to możemy ją przełożyć na talerzyk i wstawić do
lodówki.
Pieczenie drożdżówek:
Drożdżówki przed
pieczeniem maluję roztrzepanym białkiem i posypuję obficie
kruszonką.
Blachę z drożdżówkami wstawiam do nagrzanego
piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 22
minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dól
bez używania termoobiegu.
Drożdżówki ze śliwkami są upieczone, można
się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Właśnie upiekłam drożdżówki ze śliwkami. Z dwunastu zostały trzy. Są pyszne i niesamowicie pulchne. Dziękujemy!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że drożdżówki wyszły a najważniejsze że smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Drożdżówki pyszne,zrobilismy 9 sztuk,użyliśmy zamrożonych połówek śliwek,a do kruszonki dodaliśmy brązowego cukru i cynamonu,też pyszne.Przepis super,polecam wszystkim lubicielom drożdżówek!dziękujemy🌹
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że drożdżówki się udały i smakowały. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz
Usuń