Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować
przepis na pyszne i puszyste drożdżówki z serem i owocami leśnymi.
Upieczenie domowych drożdżówek nie jest trudne a czasami warto się
troszeczkę pomęczyć aby zaskoczyć domowników i podać im na
przykład na śniadanie pyszne i pięknie pachnące domowe
drożdżówki. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania
drożdżówek będziemy potrzebować:
z podanych proporcji
wyjdzie 10 drożdżówek
na ciasto :
500 g mąki pszennej (typ
450, 500 lub 550)
250 ml letniego mleka
2 całe jajka
30 g masła rozpuszczonego
i przestudzonego
40 g cukru
30 g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru
waniliowego
szczypta soli
nadzienie :
250 g twarogu (chudego,
półtłustego lub tłustego)
4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki cukru
waniliowego
1 żółtko
otarta skórka z połowy
cytryny (opcjonalnie możemy nie dodawać)
oraz jagody
na kruszonkę :
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki schłodzonego
masła
2 łyżki cukru
1 białko do pomalowania
drożdżówek przed pieczeniem
Link do filmu z
przygotowania : Drożdżówki z serem i jagodami
Przygotowanie:
Nadzienie serowe jak i
kruszonkę możemy przygotować w czasie gdy wyrasta ciasto.
Masa serowa:
Do miski przekładam
wszystkie składniki na masę i miksuję mikserem przez kilka minut
tak żeby składniki dokładnie się połączyły i powstała
jednolita masa (jeżeli nie mamy miksera to składniki możemy
połączyć ze sobą widelcem, bardzo dokładnie ucierając ) -
nadzienie serowe jest gotowe.
Przygotowanie kruszonki:
Na blat wysypuję mąkę,
cukier, masło, składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi
tak żeby powstały grudki (składniki na kruszonkę możemy
zmiksować ze sobą w misce). Tak przygotowaną kruszonkę przekładam
na talerzyk i wstawiam do lodówki.
Przygotowanie ciasta na
drożdżówki – ciasto możemy przygotować ręcznie lub maszyną:
Najpierw przygotuję
rozczyn :
Do miski rozkruszam
drożdże , dodaję około łyżeczki cukru ( przyśpieszy
fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę
mąki pszennej .
Wszystko razem mieszam,
miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około
15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła. Składniki mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą dodaję masło i nadal mieszam ciasto w misce do momentu aż tłuszcz wchłonie się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam
na blat podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż ciasto stanie
się gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do dłoni. Ciasto
jest dość delikatne więc nie należy ciasta zbyt mocno naciskać
podczas wyrabiania ponieważ będzie się kleiło do dłoni i blatu.
Gdy wyrabiamy od czasu do czasu blat możemy podsypać mąką.
Wyrobione ciasto wkładam
do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.Po 30 minutach – odpowietrzanie ciasta:
Ciasto po 30 minutach wyrastania odpowietrzam, ciasto kilkukrotnie ugniatam w misce i ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Na blat podsypany mąką wykładam wyrośnięte ciasto i dzielę na 10 w miarę równych części, aby łatwiej było mi je podzielić z ciasta formuję wałek.
Po 10 minutach formowanie drożdżówek :
Kulkę ciasta na środku palcami delikatnie rozciągam, tak żeby powstało wgłębienie w kształcie gniazdka w które nałożę nadzienie. Tak uformowane ciasto układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jednorazowo na blasze układam 6 drożdżówek ponieważ podczas pieczenia urosną.
Tak przygotowane drożdżówki odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzewam piekarnik.
Pieczenie drożdżówek :
Blachę z drożdżówkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 22 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dól bez używania termoobiegu.
Drożdżówki z serem i jagodami są upieczone, można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pani Ewo, drożdżówki jak z cukierni! Ale domowe zawsze lepiej smakuje i na pewno o niebo zdrowsze, bo ilość cukru kontrolujemy sami :) Nic, tylko wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za kolejny przepis :)
Bardzo proszę i bardzo dziękuję za miłe słowa, proszę wypróbować przepis drożdżówki powinny smakować
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Czy mogą być borówki zamiast jagód?
OdpowiedzUsuńTak, mogą być inne owoce.
UsuńRobiłam i mimo, że jestem mocno oporna do pieczenia to wszystko wyszło jak należy. Polecam każdemu kto ma lewe rączki do pieczenia :-) Wszystko dokładnie opisane jak dla przedszkolaka. DZIĘKUJĘ
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że drożdżówki się udały. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuń