Witam
serdecznie
Chciałabym
się podzielić przepisem na pyszną pizze oraz na ciasto na pizze,
które jest delikatne i bardzo smaczne. Pizze możemy oczywiście
przygotować z innymi dodatkami z takimi jakie lubimy. Polecamy
wypróbować przepis.  
Do
przygotowania pizzy będziemy potrzebować:
Z podanych
proporcji wyjdzie ciasta na blachę z piekarnika o
wymiarach 34 cm x 29 cm
na ciasto:
400 g mąki
pszennej (typ 450, 500 lub 550)
250 ml
letniej wody 
2 łyżeczki
drożdży suchych (około 7 g)
1 łyżeczka
soli  
1 łyżeczka
cukru 
2 łyżki
oleju lub oliwy 
na sos:
200 g
przecieru pomidorowego – passaty pomidorowej 
1 łyżeczka
granulowanego czosnku 
1 łyżeczka
oregano 
1 łyżeczka
bazylii suszonej
1/2
łyżeczki papryki ostrej 
szczypta
soli
oraz:
100 g
salami lub pepperoni
200 g mozzarelli startej na tarce o grubych oczkach 
Link do
filmu z przygotowania : Pizza z salami + ciasto na pizze 
Przygotowanie:
Najpierw
przygotuję ciasto :
Do miski
wsypuję drożdże, cukier i zalewam letnią wodą, następnie miskę
odstawiam na około 10 minut.
Po 10
minutach:
Do miski z
drożdżami dodaję pozostałe składniki na ciasto: mąkę, sól,
olej lub oliwę. Składniki mieszam na początku łyżką w misce,
tak żeby wstępnie się połączyły. Następnie ciasto wykładam na
blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 6 minut – ciasto
powinno się stać gładkie i elastyczne.
Tak
przygotowane ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką,
nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
tak żeby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało
około 60 minut. 
Jeżeli w kuchni jest chłodno to
miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30
stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Końcowe
przygotowanie pizzy:
Wyrośnięte
ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, przerabiam kilka
razy, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut aby
odpoczęło.
W tym
czasie przygotuję blachę do pieczenia oraz sos: 
Blachę z
piekarnika smaruję olejem na której upiekę pizze. 
Do
miseczki z przecierem pomidorowym dodaję wszystkie przyprawy i
dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Formowanie
pizzy i układanie składników: 
Po 10
minutach ciasto delikatnie podsypuję mąką i rozciągam palcami na
blacie na wielkość blachy. Następnie ciasto przenoszę na blachę
i rozciągam do brzegów.   
Górę
ciasta smaruję sosem, na sos daję ser i układam salami. Tak
przygotowaną pizze będę piekła.
Pieczenie
pizzy: 
Blachę z
pizzą wstawiam do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na środkową
półkę i piekę około 11 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie
od dołu.
Pizza z
salami jest gotowa, można podawać. Życzę udanego wypieku i
smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa 









Pepperoni, moje ukochane :-) Pycha.
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się podoba
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥