Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować
przepis na paluchy drożdżowe, paluchy są bardzo proste w
przygotowaniu i smaczne, możemy do nich dodatkowo dodać zioła lub
czosnek. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania paluchów będziemy
potrzebowali:
300 g mąki pszennej (typ
450, 500 lub 550)
175 ml letniej wody (175
gramów)
2 łyżki oleju (około 20
gramów)
15 g drożdży świeżych
lub 1 łyżeczka drożdży instant (około 4 g)
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko do pomalowania
paluchów przed pieczeniem
sezam lub mak do posypania
paluchów
dodatkowo do ciasta możemy
dodać zioła lub czosnek granulowany
Link do filmu z
przygotowaniem: Paluchy drożdżowe
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję
cukier, łyżkę mąki i około 50 ml letniej wody i mieszam. Miskę
nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe
miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach – przygotowanie ciasta
(ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie):
Do rozczynu dodaję pozostałe
składniki na ciasto i mieszam. W tym momencie jeżeli chcemy
przygotować paluchy smakowe to do ciasta możemy dodać czosnek
granulowany, zioła prowansalskie lub rozmaryn.
Gdy składniki wstępnie się połączą
ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około
4-5 minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące. Jeżeli
podczas wyrabiania ciasto klei się do blatu to podsypuję blat
niewielką ilością mąki i nadal wyrabiam.
Wyrobione ciasto przekładam do miski
lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe
miejsce na 40 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją
objętość.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę
możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni
(wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Po około 40 minutach:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat
lekko podsypany mąką, przerabiam kilka razy, nakrywam ściereczką
i pozostawiam na około 10 minut aby ciasto odpoczęło.
Po 10 minutach ciasto rozwałkowuję na
grubość około 2-3 milimetrów, następnie wykrawam paski o
szerokości około 2,5 centymetra.
Pasek ciasta składam na pół i
przeplatam. Tak uformowanego palucha układam na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia.
Blachę z paluchami nakrywam ściereczką
i pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.
Pieczenie paluchów drożdżowych:
Przed pieczeniem paluch maluję
roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem lub makiem.
Blachę wstawiam do nagrzanego
piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 20
minut na lekko złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra
dół bez używania termoobiegu.
Paluchy drożdżowe są gotowe, życzę
udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Zrobiłam kiedyś coś podobnego z ciasta francuskiego - tez były spoko :)
OdpowiedzUsuńZ francuskiego też wychodzą bardzo smaczne paluchy :)
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥