Nowe Przepisy

czwartek, 18 stycznia 2018

Paluchy drożdżowe z sezamem lub makiem | z czosnkiem lub ziołami

Paluchy drożdżowe
Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować przepis na paluchy drożdżowe, paluchy są bardzo proste w przygotowaniu i smaczne, możemy do nich dodatkowo dodać zioła lub czosnek. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania paluchów będziemy potrzebowali:

300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
175 ml letniej wody (175 gramów)
2 łyżki oleju (około 20 gramów)
15 g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka drożdży instant (około 4 g)
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli

1 jajko do pomalowania paluchów przed pieczeniem

sezam lub mak do posypania paluchów

dodatkowo do ciasta możemy dodać zioła lub czosnek granulowany


Link do filmu z przygotowaniem: Paluchy drożdżowe


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, łyżkę mąki i około 50 ml letniej wody i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.

Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie):
Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto i mieszam. W tym momencie jeżeli chcemy przygotować paluchy smakowe to do ciasta możemy dodać czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub rozmaryn.
Gdy składniki wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4-5 minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto klei się do blatu to podsypuję blat niewielką ilością mąki i nadal wyrabiam.


Wyrobione ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

Po około 40 minutach:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, przerabiam kilka razy, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut aby ciasto odpoczęło.

Po 10 minutach ciasto rozwałkowuję na grubość około 2-3 milimetrów, następnie wykrawam paski o szerokości około 2,5 centymetra.


Pasek ciasta składam na pół i przeplatam. Tak uformowanego palucha układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z paluchami nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.

Pieczenie paluchów drożdżowych:
Przed pieczeniem paluch maluję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem lub makiem.

Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 20 minut na lekko złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.


Paluchy drożdżowe są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa     

2 komentarze :

  1. Zrobiłam kiedyś coś podobnego z ciasta francuskiego - tez były spoko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z francuskiego też wychodzą bardzo smaczne paluchy :)
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.