Nowe Przepisy

piątek, 3 marca 2023

Najprostszy domowy chleb orkiszowy / wystarczy wymieszać składniki i upiec


Witam serdecznie i zapraszam na przepyszny, chrupiący i wyjątkowo prosty w przygotowaniu chlebek graham. Ciasta, jak to bywa przy wypiekach drożdżowych, nie trzeba wyrabiać, a jedynie wymieszać. Przez co przygotowanie tego chlebka jest wyjątkowo proste i każdy sobie z nim na pewno poradzi. Polecam upiec chlebek, bo naprawdę warto.

Do przygotowania chleba graham będziemy potrzebowali:

Użyłam dwóch foremek o wymiarach: 20 cm x 10 cm x 8 cm wysokości

600 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 – około 4 szklanek o pojemności 250 ml

160 gramów mąki pszennej typ do 450 – około 1 szklanki 250 ml

600 mililitrów letniej wody – dla ułatwienia można odważyć 600 gramów

40 gramów drożdży świeżych

5 łyżek oleju – użyłam rzepakowego

2 płaskie łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

+ olej do posmarowania dłoni

Link do filmiku z przepisem na: Chleb orkiszowy



Przygotowanie:

Najpierw przygotuję rozczyn.

Do miski rozkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru, dużą łyżkę mąki pszennej oraz około 100 mililitrów letniej wody.


Mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.

Po 15 minutach:
Gdy rozczyn jest gotowy, dodaję do niego pozostałą wodę, dodaję pozostałą mąkę pszenną. Dodaję mąkę pszenną pełnoziarnistą, dwie łyżeczki soli i mieszam, tak żeby składniki wstępnie się połączyły.


Następnie dodaję 5 łyżek oleju i przez chwilę mieszam, żeby składniki dobrze się wymieszały.
Ciasto możemy przygotować ręcznie tak jak ja lub robotem, mikserem.


Wyrastanie ciasta:
Następnie miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia, tak żeby podwoiło swoją objętość.

Jeżeli w kuchni jest zbyt chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do piekarnika nagrzanego do około 30 stopni i pozostawić do wyrośnięcia.


Pieczenie:
Wyrośnięte ciasto przekładam do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Dłonie nawilżam olejem i dzielę na dwie równe części. Górę ciasta wyrównuję i smaruję olejem.

Tak przygotowany chlebek, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.

Po 15 minutach chlebki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na drugą od dołu półkę i piekę w tej temperaturze przez 10 minut.

Następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze około 40 minut do suchego patyczka – w sumie chlebek piekłam 50 minut.


Piekarnik miałam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.

Po pieczeniu:
Upieczony wyjmuję z foremek, dodatkowo żeby sprawdzić czy chlebek jest upieczony to możemy popukać od spodu, jeżeli jest głuchy odgłos to znaczy że chleb jest upieczony.

Ciepły chleb nakrywam ściereczką żeby skórka zmiękła i pozostawiam do wystudzenia.
Chleb jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.