Nowe Przepisy

czwartek, 16 stycznia 2014

Chleb Wiejski na zaczynie Poolish

Chleb Wiejski  na zaczynie Poolish
Witam Serdecznie
Dzisiaj pokaże jak przygotować domowy chleb wiejski na zaczynie poolish .Pomimo tego że
przygotowanie chleba wymaga odrobinę czasu to smak i jakość chleba to rekompensuje .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 850 g

na zaczyn poolish:
300 g mąki pszennej typ 650
300 ml ciepłej wody
1 g drożdży instant ( około 1/3 łyżeczki )

do ciasta :
300 g mąki pszennej typ 650
110 ml ciepłej wody
3 g drożdży instant
12 g soli

mąka do podsypania około 3 łyżek

Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm

Link do filmu z przygotowania : Chleba wiejskiego na zaczynie poolish 


Przygotowanie :

Ciasto na chleb przygotuję ręcznie ale można użyć do tego robota . Jeżeli używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sama.

Najpierw przygotuję zaczyn poolish
  1. Do miski wlewam wodę dodaję drożdże i je rozpuszczam
  2. do rozpuszczonych drożdży dodaję mąkę i mieszam aż powstanie jednolity gładki zaczyn
  3. Tak przygotowany zaczyn odstawiam w miejsce o temperaturze około 21 stopni
  4. Zaczyn poolish powinien stać nie krócej jak 12 godzin ale nie dłużej niż 16 godzin
  5. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam
Przygotowanie ciasta ( po 12 -16 godzinach )
  1. Zaczyn poolish jest już gotowy ( mój zaczyn stał około 14 godzin , wcześniej nie mogłam się nim zająć )
  2. Zaczyn powinien być pokryty pęcherzykami powietrza i delikatnie się marszczyć
  3. Do zaczynu dodaję wodę i mąkę i dokładnie mieszam aż się ładnie połączą
  4. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut

po 30 minutach
  1. Do ciasta dodaję drożdże i sól i wyrabiam ciasto w misce około 3 minut do połączenia się składników, wyrobione ciasto powinno być dość gęste i klejące się.
  2. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 25 stopni na 25 minut
Po 25 minutach – Pierwsze składanie ciasta
  1. Ciasto wykładam na blat obsypany mąką , będę je składała
  2. Ciasto delikatnie rozciągam , jeden z brzegów łapię za rogi i składam do środka z drugiej strony robię tak samo żeby nałożyć je na łączenie poprzedniego złożenia, boki ciasta składam też do środka tak żeby powstał pakuneczek ( składamy na kopertę :)
  3. złożone ciasto wkładam do miski łączeniami ciasta do dołu
  4. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 25 stopni na 50 minut
Po 50 minutach – drugie składanie ciasta
  1. Składam w ten sam sposób jak podczas pierwszego składania.
  2. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam tym razem tylko na 10 minut
Po 10 minutach – formowanie chlebka
  1. Ciasto wykładam na blat oprószony mąką i formuję na kształt blaszki w której będę piekła chleb
  2. Ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut
  3. Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę , nacinamy i pieczemy
Pieczenie chleba :
  1. Ciasto w foremce nacinam w kilku miejscach dość głęboko i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na druga półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 15 minut.

  2. Po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 30 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu.

  3. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony, a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :)
Chleb wiejski jest gotowy pięknie pachnie a jeszcze lepiej smakuje a do tego ta chrupiąca skórka :)

Chleb po upieczeniu ważył 850 g przeliczając koszt surowców na wypieczenie chleba bez energii wynosi 1,50 PLN czyli jest tańszy , smaczniejszy i zdrowszy .

Pozdrawiam Babcia Ewa











5 komentarzy :

  1. chlebuś po prostu prezentuje się wyśmienicie, aż nabrałam ochoty na taki pyszny domowy chleb, hmm jutro sobota więc pewnie skuszę się na zrobienie chlebka z Twojego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wysmienity chlebek. Wyszedł bajecznie do masełka i powideł. Pozdrawiam i życzę powodzenia w prowadzeniu nowego bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moj ulubiony przepis na zaczynie polish. Do ciasta wlasciwego daje pol na pol make chlebowa i pelnoziarnista, czasem tez troche ziol, len zlocisty i czarnuszke! Pychotka! Polecam

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.