Witam Serdecznie
Dzisiaj pokaże jak przygotować
domowy chleb wiejski na zaczynie poolish .Pomimo tego że
przygotowanie chleba wymaga odrobinę
czasu to smak i jakość chleba to rekompensuje .
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie chleb o
wadze około 850 g
na zaczyn poolish:
300 g mąki pszennej typ 650
300 ml ciepłej wody
1 g drożdży instant ( około 1/3
łyżeczki )
do ciasta :
300 g mąki pszennej typ 650
110 ml ciepłej wody
3 g drożdży instant
12 g soli
mąka do podsypania około 3 łyżek
Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm
Link do filmu z przygotowania : Chleba wiejskiego na zaczynie poolish
Przygotowanie :
Ciasto na chleb przygotuję ręcznie
ale można użyć do tego robota . Jeżeli używamy robota to
kolejność przygotowania jest taka sama.
Najpierw przygotuję zaczyn poolish
- Do miski wlewam wodę dodaję drożdże i je rozpuszczam
- do rozpuszczonych drożdży dodaję mąkę i mieszam aż powstanie jednolity gładki zaczyn
- Tak przygotowany zaczyn odstawiam w miejsce o temperaturze około 21 stopni
- Zaczyn poolish powinien stać nie krócej jak 12 godzin ale nie dłużej niż 16 godzin
- Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam
Przygotowanie ciasta ( po 12 -16
godzinach )
- Zaczyn poolish jest już gotowy ( mój zaczyn stał około 14 godzin , wcześniej nie mogłam się nim zająć )
- Zaczyn powinien być pokryty pęcherzykami powietrza i delikatnie się marszczyć
- Do zaczynu dodaję wodę i mąkę i dokładnie mieszam aż się ładnie połączą
- Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut
- Do ciasta dodaję drożdże i sól i wyrabiam ciasto w misce około 3 minut do połączenia się składników, wyrobione ciasto powinno być dość gęste i klejące się.
- Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 25 stopni na 25 minut
Po 25 minutach – Pierwsze składanie
ciasta
- Ciasto wykładam na blat obsypany mąką , będę je składała
- Ciasto delikatnie rozciągam , jeden z brzegów łapię za rogi i składam do środka z drugiej strony robię tak samo żeby nałożyć je na łączenie poprzedniego złożenia, boki ciasta składam też do środka tak żeby powstał pakuneczek ( składamy na kopertę :)
- złożone ciasto wkładam do miski łączeniami ciasta do dołu
- Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 25 stopni na 50 minut
Po 50 minutach – drugie składanie
ciasta
- Składam w ten sam sposób jak podczas pierwszego składania.
- Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam tym razem tylko na 10 minut
Po 10 minutach – formowanie chlebka
- Ciasto wykładam na blat oprószony mąką i formuję na kształt blaszki w której będę piekła chleb
- Ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut
- Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę , nacinamy i pieczemy
Pieczenie chleba :
- Ciasto w foremce nacinam w kilku miejscach dość głęboko i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na druga półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 15 minut.
- Po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 30 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu.
- Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony, a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :)
Chleb wiejski jest gotowy pięknie
pachnie a jeszcze lepiej smakuje a do tego ta chrupiąca skórka :)
Chleb po upieczeniu ważył 850 g
przeliczając koszt surowców na wypieczenie chleba bez energii
wynosi 1,50 PLN czyli jest tańszy , smaczniejszy i zdrowszy .
Pozdrawiam Babcia Ewa
chlebuś po prostu prezentuje się wyśmienicie, aż nabrałam ochoty na taki pyszny domowy chleb, hmm jutro sobota więc pewnie skuszę się na zrobienie chlebka z Twojego przepisu :-)
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo smaczny :)
UsuńNa pewno wysmienity chlebek. Wyszedł bajecznie do masełka i powideł. Pozdrawiam i życzę powodzenia w prowadzeniu nowego bloga.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMoj ulubiony przepis na zaczynie polish. Do ciasta wlasciwego daje pol na pol make chlebowa i pelnoziarnista, czasem tez troche ziol, len zlocisty i czarnuszke! Pychotka! Polecam
OdpowiedzUsuń