Witam Serdecznie na moim drugim blogu
:)
Będę na nim zamieszczała moje
domowe wypieki chleba i bułek oraz procesy przygotowania różnego
rodzaju zakwasów .
Moim pierwszym wpisem będą domowe
bułki grahamki na drożdżach w przyszłości będą również bułki
grahamki na zakwasie :)
Zachęcam do domowego wypieku bułek
ponieważ są o wiele lepsze , zdrowsze bo bez polepszaczy
piekarskich . Są o wiele tańsze , większe bo około 100 g po
upieczeniu niż ze sklepu bo na przykład koszt bułki grahamki to
około 0,33 PLN bez wliczenia energii lub gazu zużytego podczas
pieczenia .
Będziemy potrzebować :
Z podanych proporcji wyjdzie 9 bułek
około 100 g
300 g mąki pszennej razowej typ 1850
250 g mąki pszennej ( poznańskiej )
330 ml mleka ciepłego – możemy użyć
wodę zamiast mleka
4 łyżki oleju
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
35 g drożdży świeżych
kilka łyżek mleka do pomalowania
bułek przed pieczeniem
Link do filmu z przygotowania : Domowych bułek grahamek
Przygotowanie :
Zaczynam od przygotowania rozczynu :
- Do miski rozkruszam drożdże dodaję cukier ( przyśpiesza fermentacje ) około 50 ml ciepłego mleka i dużą łyżkę mąki pszennej.
- Składniki mieszam , miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut.
- Po tym czasie rozczyn powinien przypominać wyglądem piankę
Po 15 minutach przygotowuję ciasto :
- Do miski z rozczynem dodaję : mąkę pszenną , mąkę razową , pozostałe mleko , sól i wszystko razem mieszam.
- Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję olej i nadal mieszam ciasto w misce aż olej wchłonie się w ciasto.
- Teraz ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłońmi przez około 4 minuty, do momentu aż ciasto stanie się gładkie lśniące i nie będzie kleiło się do dłoni, ( jeżeli ciasto jest za luźnie ale nie powinno być to wtedy podsypujemy więcej mąki podczas wyrabiania ).
- Tak wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia – tak żeby podwoiło swoją objętość
- Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i kilka razy przerabiam, następnie z ciasta robię wałek i kroję na 9 w miarę równych części.
- Z każdego kawałka formuję okrągłą bułeczkę .
- Bułeczki formuję w dłoniach turlając kawałek ciasta aż zrobi się okrągły lub na blacie w ten sam sposób tylko że jedną dłonią turlając o blat ( dokładnie widać to na filmiku :)
- Tak uformowane bułki grahamki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – układamy je w odstępach bo jeszcze wyrosną podczas pieczenia
- Blachę z bułkami nakrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia
Pieczenie bułek grahamek :
- bułki przed pieczeniem maluję mlekiem
- blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu
- Bułki piekłam około 25 minut
Domowe bułki grahamki są gotowe życzę
smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
super przepis na domowe bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki- do tego moje ulubione grahamki!!
OdpowiedzUsuńwspaniałe bułeczki, muszę dorwać tą mąkę ! :)
OdpowiedzUsuńEwo, z prawdziwą przyjemnością dowiaduję się o Twoim drugim adresie blogowym, fanie,że wyodrębniłaś swoje doświadczenia kulinarne, łatwiej będzie z nich korzystać.Bułeczki prima sort! Jak wrócę z nart, od razu zabieram się za nie.Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie:) takie bułeczki muszą smakować wyśmienicie:) mniam:)
OdpowiedzUsuńPysze bułeczki. Dziś zrobiłam. Moja trzyletnia córka powiedziała, że są pyszne, mój roczny synek jeszcze nic nie powiedział:) ale porwał jedną ze stołu i też schrupał.
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze że bułeczki smakowały i się udały :) Pozdrawiam serdecznie małych smakoszy .
UsuńUpiekłam dziś te przepyszne bułeczki :) rewelacja!! Dziękuję za przepis i pozdrawiam, Renia :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że bułeczki wyszły i smakowały a przepis się przydał .
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Wspaniale się prezentują! :) Czy można podmienić mąkę pszenną razową na żytnią razową oznaczoną jako "do wypieku chleba", bo akurat taką mamy w swoich zapasach?
OdpowiedzUsuńTak można bez problemu zastąpić mąkę pszenną na żytnią . Mąkę pewnie ma Pani TYP 2000 czyli powinna wchłonąć tyle samo płynu . A bułki nie będą grahamki tylko żytniówki :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Dziękujemy za odpowiedź! ;) Jest to mąka firmy Melvit do wypieku chleba, niestety na opak. nie ma oznaczonego typu tylko inf., że można przygotować ciasto w termomixie.
UsuńJest informacja jaki jest to typ mąki , znajduje się na drugim wąskim boku :) Wiem bo trzymam ją w ręku :) także na pewno jest to typ 2000
UsuńRzeczywiście, to teraz nie pozostaje nic innego jak zabrać się za przygotowanie takich smakowitych bułeczek ;)
UsuńDziękuję za przepis. Bułki są pyszne! Robiłam je już kilkanaście razy i zawsze wychodzą idealne i wszystkim smakują :)
OdpowiedzUsuńCzy mogłaby Pani podać przepis na grahamki na zakwasie?
Pozdrawiam, Roma :)
Bardzo się ciesze że grahamki smakują i przepis się przydał :) Postaram się w najbliższym czasie umieścić przepis na grahamki na zakwasie
UsuńPozdrawiam serdecznie
Jestem w trakcie robienia tych bułeczek. Wkrótce napiszę jak wyszły. To moje kulinarne postanowienie :) Co sobotę nowy wypiek z dziedziny: pieczywo :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że grahamki wyszły i trzymam kciuki w wytrwaniu w postanowieniu :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Bułeczki przepyszne. Łatwe do zrobienia. Super i gratuluje przepisu:)
OdpowiedzUsuńMiło mi że smakowały i przepis się przydał .
UsuńPozdrawiam serdecznie
W końcu udało mi się upiec fantastyczne grahamki :D
OdpowiedzUsuńWcześniejsze próby ( 2 ) zakończyły się " ciasteczkami " grahamkowymi...
Dziękuję za świetny przepis :)
PS. dodałem zioła prowansalskie POLECM !
Pozdrawiam Arek 31l.
Cieszę się że przepis się przydał a grahamki w końcu się udały . Pozdrawiam serdecznie
Usuńps, Będę musiała spróbować z ziołami
czy mozna zamiast swiezych drozdzy uzyc suszonych????
OdpowiedzUsuńTak można użyć suszonych.
UsuńGrahamki wyszły PRZEPYSZNE! Bardzo Dziękujemy za przepis :) Robi się je niezwykle łatwo, ciasto jest przyjemne do wyrabiania, szczerze polecamy :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że grahamki wyszły i smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥ ♥ ♥
Już dwa razy piekłam grahamki z Pani przepisu. Wyszły smaczne ale nie wiem dlaczego po wstawieniu do piekarnika(180C) opadły i wyjęłam duże placuszki(piekłam przed chwila. Chleb graham też mi opada w piekarniku. Co robię źle? Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCzy bułki trzeba odrazu wyjąć po 25 min, czy zostawić w piekarniku?
OdpowiedzUsuńwyjmuje od razu z piekarnika. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuńi ja zrobiłam :) super przepis, nie czuć drożdży, jedyne co dodałabym odrobinę więcej mleka/wody. chyba najlepsze bułki ze wszystkich jakie piekłam, dziękuję
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że bułeczki się udały. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuńbułki są super, dziś piekę po raz drugi!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że bułeczki smakują. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńPyszne bułki, świetny przepis, robiłam już wielokrotnie, dziękuję!
OdpowiedzUsuń