Witam Serdecznie
Tym razem upiekłam chleb domowy
mieszany na zaczynie . Przepis na chleb pochodzi z książki
J.Hamelman „Chleb” z małymi moimi modyfikacjami . Zachęcam do
domowego wypieku chleba :)
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie chleb o
wadze około 630 g
na zaczyn :
230 g mąki pszennej typ 650
140 ml ciepłej wody
5 g soli
1 g drożdży instant ( około 1/3
łyżeczki )
do ciasta :
130 g mąki pszennej typ 650
50 g mąki żytniej razowej typ 720
40 g mąki pszennej razowej typ 1850
170 ml ciepłej wody
2 g drożdży instant
5 g soli
mąka do podsypania około 3 łyżek
folia spożywcza lub woreczek do
nakrycia naczynia z zaczynem i ciastem aby ciasto nie obsychało
Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm
Link do filmu z przepisem: Domowy chleb na zaczynie
Przygotowanie :
Ciasto na chleb przygotuję ręcznie
ale można użyć do tego robota . Jeżeli używamy robota to
kolejność przygotowania jest taka sama.
Najpierw przygotuję zaczyn:
- Do miski wlewam wodę dodaję drożdże i je rozpuszczam,do rozpuszczonych drożdży dodaję mąkę i mieszam na początku łyżką a potem zagniatam ręką w misce aż powstanie jednolity gładki zaczyn.
- Tak przygotowany zaczyn odstawiam w miejsce o temperaturze około 21 stopni
- Zaczyn powinien stać nie krócej jak 12 godzin ale nie dłużej niż 16 godzin
- Miskę nakrywam folią spożywczą ( można nakryć woreczkiem ) i ściereczką i odstawiam
Przygotowanie ciasta ( po 12 -16
godzinach )
- Zaczyn jest już gotowy , ładnie wyrósł.
- Teraz do zaczynu dodaję pozostałe składniki : wodę , mąkę pszenną , mąkę pszenną razową , mąkę żytnią , sól , drożdże i dokładnie mieszam aż się wszystko ładnie połączy około 3 minut ( jeżeli używamy robota to wyrabiamy ciasto na wolnych obrotach )
- Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i ściereczką i odstawiam na 50 minut w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni
Po 50 minutach – Pierwsze składanie
ciasta
- Ciasto wykładam na blat obsypany mąką , będę je składała
- Ciasto delikatnie rozciągam ( żeby się nie kleiło można oprószyć delikatnie mąką ) , jeden z brzegów łapię za rogi i składam do środka z drugiej strony robię tak samo żeby nałożyć je na łączenie poprzedniego złożenia
- boki ciasta składam też do środka tak żeby powstał pakuneczek ( składamy na kopertę :)
- złożone ciasto wkładam do miski łączeniami ciasta do dołu
- Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni na 50 minut
- Składam w ten sam sposób jak podczas pierwszego składania.
- Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni na 50 minut.
Po kolejnych 50 minutach – trzecie
składanie ciasta
- Składam w ten sam sposób jak podczas pierwszego składania.
- Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni tym razem tylko na 10 minut .
Po 10 minutach – formowanie chlebka
- ciasto wykładam na blat oprószony mąką i formuję na kształt blaszki w której będę piekła chleb
- ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na 90 minut
- Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy
Pieczenie chleba
- Foremkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut
- po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 25 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu
- jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony
- a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :)
- W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni i 25 minut w temperaturze 200 stopni - razem 35 minut
Chleb domowy mieszany jest gotowy
pięknie pachnie a jeszcze lepiej smakuje a do tego ta chrupiąca
skórka :)
Pozdrawiam Babcia Ewa
bardzo apetyczny chlebuś :-)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywko, dziś kazdy powinien na to znależć czas. Ładniutki i pulchny chlebus . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńchlebek jest super bardzo dobry.
OdpowiedzUsuń