Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na prosty
domowy chleb pszenny na zakwasie .
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie chleb o
wadze około 800 g
500 g mąki pszennej ( użyłam
poznańskiej )
260 ml letniej wody
250 g aktywnego dokarmionego zakwasu
pszennego
15 g cukru
10 g soli
mąka do podsypania blatu
użyłam foremki o wymiarach : 27 cm x
7,5 cm x 6,5 cm
naczynie z wodą do wstawienia do
piekarnika
Link do filmu z przepisem : Chleb pszenny
Przygotowanie :
Ciasto na chleb można przygotować
robotem lub ręcznie, ja przygotuję ręcznie ale jeżeli używamy
robota to kolejność przygotowania jest taka sam.
- Do miski daję zakwas, wlewam letnią wodę i mieszam tak długo aż zakwas rozpuści się w wodzie.
- Do rozpuszczonego zakwasu dodaję pozostałe składniki chleba: mąkę, sól, cukier i mieszam łyżką aż składniki wstępnie się połączą.
- Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ręką przez kilka minut (około 4 minut).
- Ciasto mam ładnie wyrobione nie klei się do dłoni teraz wkładam je do miski oprószonej mąką
- Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak żeby podwoiło swoją objętość (moje ciasto wyrastało 2 godziny)
Po 2 godzinach – formowanie chlebka:
- Ciasto podwoiło swoją objętość wykładam je na blat podsypany mąką
- górę oprószam mąką (żeby nie kleiło się do dłoni) i delikatnie rozciągam na kształt prostokąta.
- Teraz ciasto zwijam w rulon o długości foremki w jakiej będę piekła chleb
- Ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, oprószam górę mąką i nakrywam ściereczką, chleb odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Chleb przed wstawieniem do piekarnika nacinam w kilku miejscach żeby nie popękał podczas pieczenia (dzięki temu też ładniej wygląda po upieczeniu).
- Do piekarnika wstawiam naczynie z wodą na dolną półkę jeżeli nie wstawiam naczynia z wodą to maluję wodą górę chlebka przed wstawieniem do piekarnika
- Chleb piekę w temperaturze 190 stopni przez około 50 minut na drugiej od dołu półce, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb pszenny jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony
- lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.
Domowy chleb pszenny na zakwasie jest
gotowy . Jest pachnący i ma chrupiącą skórkę :) Życzę udanych
wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
mmm... chętnie bym spróbowała!:)
OdpowiedzUsuńWitam. Bardzo ładnie i łatwo wygląda ten chleb. Ja już zepsułam 5 chlebów i powoli się zniechęcam. Może spróbuję tego, ale czy temperatura pieczenia nie jest za niska. Kiedy piekłam jeden z chlebów pszennych w takiej temp to wyszedł mocno niedopieczony. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa pewno piekłam w takiej temperaturze jak opisałam . Jeżeli nie jest Pani pewna czy chleb jest upieczony , to najlepiej sprawdzić patyczkiem , wbić w chleb i jak po wyjęciu jest suchy to na pewno chleb jest upieczony .
UsuńA jeżeli góra chlebka jest zbyt spieczona ( to zależy od piekarnika ) a chleb nadal nie upieczony to górę można nakryć folią aluminiową i dalej piec .
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku .
Jutro bede probiwac :) mam nadzirjecze bedzie pyszny
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że wyszedł i smakował .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Wyszedl i smakowal. Jutro robie powtorke ;)
UsuńBardzo się cieszę :)
UsuńWitam.super przepis.pierwszy, w którym jest napisane odnośnie grzałek, które trzeba włączać. :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWitam. Czy zamiast zakwasu pszennego mogę użyć żytniego. Reszta, jak w przepisie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTak oczywiście można użyć zakwasu żytniego . Pozdrawiam serdecznie
UsuńWitam! Dziekuje za ten przepis ! Chleb jest nieziemski i do tego tent zapach w domu podczas pieczenia! Jestem poczatkujaca i robilam juz kilka chlebow, ale jak na razie ten jest najlepszy! Dziekuje i Pozdrawiam Milena
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że chlebek smakuje i dziękuję za tak miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńWitam. Dziękuję serdecznie za wspaniałe przepisy na chlebki. Polecam. Chlebek na, zakwasie przepyszny. Ja zrobilam na mące orkiszowej typ 680 i tez jest przepyszny. Zakwas choduje sama.
OdpowiedzUsuńŚwietny chlebek. Prosty i smaczny. Piekę go już od jakiegoś czasu i zawsze wychodzi. Dziękuję Pani Ewo. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ujmuje mnie w tym przepisie to,że nie trzeba robić zaczynu na całą noc ..
OdpowiedzUsuńWiec jestem mega zachęcona i jutro wyprobuję przepis .
Pozdrawiam 💙💙💙
Dziękuję bardzo za przepis 💙
OdpowiedzUsuńCzy mozna uzyc mieszanych mak? Na przyklad pszenna z chlebowa I razowy zakwas?
OdpowiedzUsuńTak, można użyć innej mąki i innego zakwasu.
UsuńWWitam jak Pani to robi że to ciasto się nie klei ja po wstępnym wymieszaniu nie mogę go od rąk odkleic! I to mnie właśnie zniechęca.
OdpowiedzUsuń