Nowe Przepisy

sobota, 22 marca 2014

Chleb Gryczany z Siemieniem Lnianym na Drożdżach

Chleb Gryczany
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszny domowy chleb gryczany z siemieniem lnianym. Chlebek jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie chlebek o wadze około 1100 g

200 g mąki gryczanej
200 g mąki pszennej razowej typ 1850
200 g pszennej ( poznańskiej )
350 ml letniego mleka
300 ml letniej wody
50 g sezamu
50 g siemienia lnianego
30 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
około 2 łyżek oleju

opcjonalnie naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika podczas pieczenia

foremka jakiej użyłam : 26 cm x 12 cm x 7 cm


Link do filmu z przygotowania : Chleb gryczany 


Przygotowanie :

Zaczynam od namoczenia mąki gryczanej z siemieniem lnianym i sezamem
  1. Do miseczki wsypuję mąkę gryczaną, siemię lniane i sezam zalewam całą letnią wodą, mieszam i odstawiam na czas przygotowania rozczynu.
W drugiej misce przygotuję rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam drożdże , wsypuję cukier ( przyśpieszy fermentacje ) dodaję około 1 dużej łyżki mąki pszennej ( poznańskiej ) i około 50 ml letniego mleka.
  2. Wszystko razem mieszam , miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Po 15 minutach – przygotowanie ciasta:
  1. Do miski z rozczynem dodaję pozostałe składniki, namoczoną mąkę gryczaną z sezamem i siemieniem, pozostałe mleko, sól, mąkę pszenną razową, pozostałą mąkę pszenną. I wszystko razem dokładnie mieszam za pomocą łyżki.

  2. Ciasta nie wykładam na blat bo jest bardzo luźne i można je dokładnie ''wyrobić'' ( wymieszać) w misce.
  3. Tak wyrobione ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.
Po około 1 godzinie:
  1. Foremkę wykładam papierem do pieczenia , papier smaruję olejem za pomocą pędzelka.
  2. Teraz do foremki wykładam wyrośnięte ciasto, foremkę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.
Po 30 minutach – pieczenie chleba gryczanego:
  1. Chlebek od góry maluję olejem.
  2. Foremkę z chlebkiem wstawiam do piekarnika na drugą od dołu półkę, na dolną półkę dodatkowo wstawiłam naczynie z wodą (jeżeli nie możemy wstawić naczynia z wodą to też chlebek będzie pyszny).

  3. Piekarnik mam nagrzany do 200 stopni po 10 minutach pieczenia temperaturę zmniejszam do 180 stopni i nadal piekę około 55 minut.

  4. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb gryczany jest upieczony to możemy wbić patyczek (od szaszłyka lub wykałaczkę) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.

  5. W sumie piekłam chleb około 65 minut – 10 minut w temperaturze 200 stopni i około 55 minut w temperaturze 180 stopni , piekarnik miałam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu
Chleb gryczany z siemieniem lnianym jest gotowy Życzę smacznego oraz udanych wypieków.
Pozdrawiam Babcia Ewa









4 komentarze :

  1. takiego chlebka jeszcze nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała bo wygląda bardzo smakowicie :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry chlebek!!! Jestem zachwycona !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakował :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.