Witam
serdecznie
Podzielę
się przepisem na pyszny domowy chleb gryczany z siemieniem lnianym.
Chlebek jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.
Będziemy
potrzebować :
z
podanych proporcji wyjdzie chlebek o wadze około 1100 g
200
g mąki gryczanej
200
g mąki pszennej razowej typ 1850
200
g pszennej ( poznańskiej )
350
ml letniego mleka
300
ml letniej wody
50
g sezamu
50
g siemienia lnianego
30
g świeżych drożdży
2
łyżeczki soli
1
łyżeczka cukru
około
2 łyżek oleju
opcjonalnie
naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika podczas pieczenia
foremka
jakiej użyłam : 26 cm x 12 cm x 7 cm
Link do filmu z przygotowania : Chleb gryczany
Przygotowanie
:
Zaczynam
od namoczenia mąki gryczanej z siemieniem lnianym i sezamem
- Do miseczki wsypuję mąkę gryczaną, siemię lniane i sezam zalewam całą letnią wodą, mieszam i odstawiam na czas przygotowania rozczynu.
W
drugiej misce przygotuję rozczyn:
- Do miski rozkruszam drożdże , wsypuję cukier ( przyśpieszy fermentacje ) dodaję około 1 dużej łyżki mąki pszennej ( poznańskiej ) i około 50 ml letniego mleka.
- Wszystko razem mieszam , miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Po
15 minutach – przygotowanie ciasta:
- Do miski z rozczynem dodaję pozostałe składniki, namoczoną mąkę gryczaną z sezamem i siemieniem, pozostałe mleko, sól, mąkę pszenną razową, pozostałą mąkę pszenną. I wszystko razem dokładnie mieszam za pomocą łyżki.
- Ciasta nie wykładam na blat bo jest bardzo luźne i można je dokładnie ''wyrobić'' ( wymieszać) w misce.
- Tak wyrobione ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.
Po
około 1 godzinie:
- Foremkę wykładam papierem do pieczenia , papier smaruję olejem za pomocą pędzelka.
- Teraz do foremki wykładam wyrośnięte ciasto, foremkę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Chlebek od góry maluję olejem.
- Foremkę z chlebkiem wstawiam do piekarnika na drugą od dołu półkę, na dolną półkę dodatkowo wstawiłam naczynie z wodą (jeżeli nie możemy wstawić naczynia z wodą to też chlebek będzie pyszny).
- Piekarnik mam nagrzany do 200 stopni po 10 minutach pieczenia temperaturę zmniejszam do 180 stopni i nadal piekę około 55 minut.
- Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb gryczany jest upieczony to możemy wbić patyczek (od szaszłyka lub wykałaczkę) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.
- W sumie piekłam chleb około 65 minut – 10 minut w temperaturze 200 stopni i około 55 minut w temperaturze 180 stopni , piekarnik miałam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu
Chleb
gryczany z siemieniem lnianym jest gotowy Życzę smacznego oraz
udanych wypieków.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
takiego chlebka jeszcze nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała bo wygląda bardzo smakowicie :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry polecam :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Bardzo dobry chlebek!!! Jestem zachwycona !
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakował :)
UsuńPozdrawiam serdecznie