Witam
serdecznie
Podzielę
się przepisem na pyszne bułki pszenne lekko słodkie. Idealnie
nadają się na śniadanie na przykład z dżemem, miodem lub z kremem czekoladowym. Są lekko słodkie więc do wędlin nie pasują.
Będziemy
potrzebować :
z
podanych proporcji wyjdzie 12 bułek
500
g mąki pszennej ( poznańskiej )
250
ml letniego mleka
25
g świeżych drożdży
50
g cukru kryształ
50
g masła lub margaryny w pokojowej temperaturze
szczypta
soli
do
pomalowania bułek przed pieczeniem
kilka
łyżek mleka
1
jajko
Link do filmu z przepisem : Domowe bułki pszenne
Przygotowanie:
Najpierw
przygotuję rozczyn:
- Do miski rozkruszam drożdże, wsypuję około 1 łyżeczki cukru (przyśpieszy fermentację) dodaję około 1 dużej łyżki mąki i około 50 ml letniego mleka.
- Wszystko razem mieszam, miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Po
15 minutach:
- Do rozczynu dodaję pozostałą mąkę, sól , mleko i wszystko razem mieszam w misce łyżką do połączenia się składników.
- Gdy składniki się połączą dodaję masło (lub margarynę ) i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto.
- Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie dostawało od dłoni
- Wyrobione ciasto wkładam ponownie do miski lekko oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość - na około 40 minut
Po
40 minut – formowanie bułek:
- Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i przerabiam kilka razy.
- Z ciasta dłońmi formuję wałek o długości około 60 cm dzięki temu łatwiej będzie mi je podzielić na 12 w miarę równych kawałków z których uformuję bułeczki.
- Bułeczki formuję w dłoniach turlając kawałek ciasta aż zrobi się okrągły
- lub na blacie w ten sam sposób tylko że jedną dłonią turlając o blat ( dokładnie widać to na filmiku :) .
- Tak uformowane bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 cm , bo jeszcze wyrosną .
- Blachę z bułkami nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
Po 30 minutach – pieczenie bułek pszennych:
- Wyrośnięte bułeczki przed wstawieniem do piekarnika maluję rozmąconym jajkiem z mlekiem
- Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę
- po 5 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze około 10 minut
- W sumie piekłam bułki 15 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez termoobiegu.
Domowe
bułki pszenne lekko słodkie :) są gotowe , życzę smacznego i
udanych wypieków
Pozdrawiam
Babcia Ewa
świetne wyrosły, idealne na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńŚliczne Ewuś te Twoje bułeczki. Ja gdy robię wychodzą mi...każda inna,ale i tak się da zjeść. :)
OdpowiedzUsuńNie ważne jak wyglądają ważne jak smakują :)
Usuńdziękuję za miły komentarz
Kuszące bułeczki, puszyste i rumiane. Porywam jedną do moich powideł. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńprzepyszne bułeczki, oj zjadłabym taką ciepłą bułeczkę z masełkiem :-)
OdpowiedzUsuń