Nowe Przepisy

czwartek, 13 marca 2014

Domowe Bagietki na drożdżach

Domowe Bagietki na drożdżach
Witam serdecznie
Robiłam już bagietki na zakwasie pszennym to tym razem upiekłam bagietki na drożdżach. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają tak naprawdę dużo pracy aby cieszyć się domowymi pysznymi bagietkami.

Będziemy potrzebować :
przepis na 3 bagietki o wadze każda około 230 g

500 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej )
350 ml letniej wody
5 g drożdży instant
2 płaskie łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru

jeżeli mamy to foremka ( rynienka ) do wypieku bagietek
naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika podczas pieczenia


Link do filmu z przygotowaniem : Domowych bagietek na drożdżach 


Przygotowanie :
Ciasto na bagietki można przygotować robotem, mikserem lub ręcznie, Ja przygotuję ręcznie. W każdym przypadku kolejność przygotowania ciasta jest taka sama.
  1. Do miski wsypuję drożdże , cukier i wlewam wodę, mieszam i dostawiam miskę na 5 minut.
  2. Po 5 minutach dodaję pozostałe składniki mąkę i sól i za pomocą łyżki mieszam aby składniki się połączyły.
Wyrabianie ciasta:
  1. Ciasto wyrabiam łyżką około 5 minut.
  2. Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne i musiała bym użyć dużo mąki do podsypania aby dało się wyrobić ręką (przez co ciasto straciło by na swojej pulchności było by bardziej sztywne), dlatego cały proces wyrabiania przeprowadzam w misce za pomocą łyżki.
  3. Wyrobione ciasto jest luźne ale nie klei się do dłoni.

  4. Teraz miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam od 1,5 do 2 godzin aby wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Po około 2 godzinach – formowanie bagietek:
  1. Ciasto ładnie wyrosło, podwoiło swoją objętość, wykładam je na blat podsypany mąką, delikatnie spłaszczam rozciągając na kształt prostokąta (żeby się nie kleiło od góry oprószam je odrobiną mąki).

  2. Ciasto zwijam w rulonik, tak złożone dzielę na trzy w miarę równe części, każdy kawałek ponownie spłaszczam i rozciągam na kształt prostokąta zwijam w rulonik i formuję bagietkę.

  3. Bagietkę formuję dłońmi turlając kawałek ciasta na blacie rozwałkowując na coraz to dłuższy wałek o długości blachy na której będę je piekła.

  4. Tak uformowaną bagietkę układam na blasze wyłożonej papierem
  5. z pozostałymi kawałkami robię tak samo – bagietki na blasze układam w kilku centymetrowych odstępach ponieważ jeszcze wyrosną.
  6. Na blasze oprószam bagietki mąką , przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Pieczenie:
  1. Do piekarnika wstawiam naczynie z wodą - wlałam około 1 kubka wody (w moim przypadku wstawiłam małe naczynie żaroodporne 
  2. Jeżeli nie możemy wstawić naczynia do piekarnika to bagietki przed pieczeniem malujemy wodą lub spryskujemy spryskiwaczem i po około 10 – 15 minutach pieczenia powtarzamy ten proces spryskując bagietki wodą. 
  3. Bagietki przed pieczeniem od góry nacinam żyletką (można ostrym nożem) w 3 – 4 miejscach ale nacinać możemy według uznania.

  4. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na środkową półkę
  5. po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 200 stopni i pikę jeszcze około 20 minut.

  6. W sumie piekłam około 30 minut - 10 minut w temperaturze 220 stopni i 20 minut w temperaturze 200 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu.
Domowe bagietki są gotowe pięknie pachną są delikatne , pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują, czy wspominałam że skórka jest chrupiąca, jeżeli nie to jest bardzo chrupka
Życzę smacznego i udanych wypieków.

Pozdrawiam Babcia Ewa 








4 komentarze :

  1. Co tu dużo mówić, domowe bagietki to najlepsze, co może być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają smacznie, nie ma jak domowe pieczywo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ apetycznie wyglądają te bagietki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewunia ale wypasione te Twoje bagietki. Kiedyś miałam zamiar zrobić, ale wymiękłam :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.