Witam
serdecznie
Robiłam
już bagietki na zakwasie pszennym to tym razem upiekłam bagietki na
drożdżach. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają tak
naprawdę dużo pracy aby cieszyć się domowymi pysznymi bagietkami.
Będziemy
potrzebować :
przepis
na 3 bagietki o wadze każda około 230 g
500
g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej )
350
ml letniej wody
5
g drożdży instant
2
płaskie łyżeczki soli
1
płaska łyżeczka cukru
jeżeli
mamy to foremka ( rynienka ) do wypieku bagietek
naczynie
z wodą do wstawienia do piekarnika podczas pieczenia
Link do filmu z przygotowaniem : Domowych bagietek na drożdżach
Przygotowanie
:
Ciasto
na bagietki można przygotować robotem, mikserem lub ręcznie, Ja
przygotuję ręcznie. W każdym przypadku kolejność przygotowania
ciasta jest taka sama.
- Do miski wsypuję drożdże , cukier i wlewam wodę, mieszam i dostawiam miskę na 5 minut.
- Po 5 minutach dodaję pozostałe składniki mąkę i sól i za pomocą łyżki mieszam aby składniki się połączyły.
Wyrabianie
ciasta:
- Ciasto wyrabiam łyżką około 5 minut.
- Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne i musiała bym użyć dużo mąki do podsypania aby dało się wyrobić ręką (przez co ciasto straciło by na swojej pulchności było by bardziej sztywne), dlatego cały proces wyrabiania przeprowadzam w misce za pomocą łyżki.
- Wyrobione ciasto jest luźne ale nie klei się do dłoni.
- Teraz miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam od 1,5 do 2 godzin aby wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Po
około 2 godzinach – formowanie bagietek:
- Ciasto ładnie wyrosło, podwoiło swoją objętość, wykładam je na blat podsypany mąką, delikatnie spłaszczam rozciągając na kształt prostokąta (żeby się nie kleiło od góry oprószam je odrobiną mąki).
- Ciasto zwijam w rulonik, tak złożone dzielę na trzy w miarę równe części, każdy kawałek ponownie spłaszczam i rozciągam na kształt prostokąta zwijam w rulonik i formuję bagietkę.
- Bagietkę formuję dłońmi turlając kawałek ciasta na blacie rozwałkowując na coraz to dłuższy wałek o długości blachy na której będę je piekła.
- Tak uformowaną bagietkę układam na blasze wyłożonej papierem
- z pozostałymi kawałkami robię tak samo – bagietki na blasze układam w kilku centymetrowych odstępach ponieważ jeszcze wyrosną.
- Na blasze oprószam bagietki mąką , przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Do piekarnika wstawiam naczynie z wodą - wlałam około 1 kubka wody (w moim przypadku wstawiłam małe naczynie żaroodporne
- Jeżeli nie możemy wstawić naczynia do piekarnika to bagietki przed pieczeniem malujemy wodą lub spryskujemy spryskiwaczem i po około 10 – 15 minutach pieczenia powtarzamy ten proces spryskując bagietki wodą.
- Bagietki przed pieczeniem od góry nacinam żyletką (można ostrym nożem) w 3 – 4 miejscach ale nacinać możemy według uznania.
- Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na środkową półkę
- po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 200 stopni i pikę jeszcze około 20 minut.
- W sumie piekłam około 30 minut - 10 minut w temperaturze 220 stopni i 20 minut w temperaturze 200 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu.
Domowe
bagietki są gotowe pięknie pachną są delikatne , pięknie się
prezentują i jeszcze lepiej smakują, czy wspominałam że skórka
jest chrupiąca, jeżeli nie to jest bardzo chrupka
Życzę
smacznego i udanych wypieków.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Co tu dużo mówić, domowe bagietki to najlepsze, co może być :)
OdpowiedzUsuńwyglądają smacznie, nie ma jak domowe pieczywo:)
OdpowiedzUsuńależ apetycznie wyglądają te bagietki :-)
OdpowiedzUsuńEwunia ale wypasione te Twoje bagietki. Kiedyś miałam zamiar zrobić, ale wymiękłam :)
OdpowiedzUsuń