Witam
serdecznie
Przepis
na pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem, drożdżówki są
bardzo puszyste a ciasto delikatne.
Będziemy
potrzebować :
z
podanych proporcji wyjdzie około 10 drożdżówek
na
ciasto:
500
g mąki pszennej
250
ml letniego mleka
30
g drożdży świeżych
30
g roztopionego masła
40
g cukru
2
jajka
2
łyżeczki cukru waniliowego
szczypta
soli
na
nadzienie:
około
600 g rabarbaru
2
łyżki cukru
na
kruszonkę:
4
łyżki mąki pszennej
2
łyżki cukru
2
łyżki masła
kilka
łyżek mleka do pomalowania drożdżówek przed pieczeniem
mąka
do podsypania blatu podczas wyrabiania ciasta
Link do filmu z przygotowaniem : Drożdżówek z rabarbarem
>
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
rozczyn:
- Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki
- wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut
- rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka
Po 15 minutach :
- Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę , sól , mleko , jajka , cukier i wszystko razem mieszam w misce łyżką aż składniki się połączą.
- Następnie dodaję rozpuszczone i przestudzone masło i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto.
- Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 3 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni
- Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Umyty rabarbar obieram z włókien i kroję na mniejsze
kawałki ( około 1 cm)
- Pokrojony zasypuję cukrem i odstawiam na czas dalszego
przygotowania ciasta na drożdżówki
- Przed formowaniem drożdżówek odsączam rabarbar na sicie ze zgromadzonego soku
Po 30 minutach :
- Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć , dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze i smaczniejsze
- Miskę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na jeszcze 30 minut
Po kolejnych 30 minutach :
- Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i przerabiam kilka razy.
- Z ciasta formuję wałek o długości około 50 – 60 cm dzięki temu łatwiej będzie mi podzielić ciasto na 10 w miarę równych części z których uformuję drożdżówki .
- Z każdego kawałka ciasta robię kulkę , turlając ciasto w dłoniach
- Teraz z kulki palcami formuję placuszek tak żeby w środku zrobiło się gniazdko w które nałożę odsączony rabarbar.
- Uformowanego drożdżówki kładę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na środek nakładam łyżkę rabarbaru dociskając rabarbar do ciasta łyżką – drożdżówki układam w odstępach około 2-3 cm bo jeszcze wyrosną
- Blachę z drożdżówkami odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie kruszonki:
- Na blat wysypuję mąkę , masło , cukier
- i pocierając dłońmi składniki łącze je tak żeby
powstały grudki – kruszonka jest gotowa
Pieczenie drożdżówek z rabarbarem :
- Przed wstawieniem blachy do piekarnika ,
brzegi drożdżówek maluję za pomocą pędzelka mlekiem i
posypuję drożdżówkę obficie kruszonką
- Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika
do 200 stopni na środkową półkę
- Drożdżówki piekłam około 20 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu
Domowe drożdżówki z rabarbarem są gotowe można
się częstować życzę udanych wypieków i smacznego.
- Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Pozdrawiam Babcia Ewa
wyglądają świetnie:) bardzo lubię drożdżówki domowe:)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć do drożdżówek innych owoców sezonowych?
OdpowiedzUsuńNo pewnie że można do tego ciasta nadają się różne nadzienia takie jakie lubimy
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku
Swietny przepis! Mam pytanko, czy można czymś zamienić jajka w cieście? Poszukuję takiego przepisu dla alergika. Dzięki!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Galina
Można nie dodawać jajek, jeżeli nie możemy ich jeść tylko wtedy trzeba dodać odrobinę więcej płynu
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥