Nowe Przepisy

środa, 8 października 2014

Domowy Chleb Orkiszowy na drożdżach

Chleb Orkiszowy
Witam serdecznie
Tym razem propozycja na smaczny domowy chleb orkiszowy na drożdżach .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie chlebek o wadze około 750 g

250 g mąki orkiszowej – grubo mielonej
250 g mąki pszennej chlebowej typ 750
100 ml letniego mleka
250 ml letniej wody
30 g drożdży świeżych
2 łyżki oleju
10 g soli
1 łyżeczka cukru

Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm


Link do filmu z przygotowania : Chleb orkiszowy na drożdżach


Przygotowanie :
Najpierw przygotuję rozczyn :
  1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier (przyśpieszy fermentację) mleko , jedną dużą łyżkę mąki pszennej.
  2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia .

Po 15 minutach :
  1. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki: pozostałą mąkę pszenną, mąkę orkiszową, sól, wodę i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą.
  2. Gdy składniki się połączą dodaję olej i nadal mieszam ciasto w misce aż olej wchłonie się w ciasto .
  3. Teraz ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie odstawało od dłoni - jeżeli zdarzyło by się że ciasto bardzo by się kleiło do blatu i ciężko było by wyrabiać to należy podsypać blat większą ilością mąki )
  4. Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość , w moim przypadku ciast odstawiłam na około 60 minut .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .


Po około 60 minutach, formowanie chlebka.
  1. Foremkę wykładam papierem do pieczenia.
  2. Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką , kilka razy przerabiam i formuję chlebek na wielkość foremki.
  3. Uformowany chlebek przekładam do foremki i nacinam od góry w kliku miejscach żyletką ( ostrym nożem ).
  4. Teraz foremkę z chlebem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.


Po około 30 minutach – pieczenie chleba :
  1. Chleba przed wstawieniem do piekarnika maluję od góry olejem. 
  2. Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę . Po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i nadal piekę.

  3. W sumie piekłam chleb około 60 minut – 10 minut w temperaturze 200 stopni – i około 50 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu.

  4. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony,
  5. lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.
Chleb orkiszowy jest gotowy . Życzę udanych wypieków i smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa







7 komentarzy :

  1. Ewunia jaki ładny, kształtny chlebek. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kromeczka albo dwie na weekendowe śniadanie, i nic mi więcej nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem w trakcie pieczenia :-) bardzo lubię ten "babciny blog" - jestem drugi tydzień na emeryturze i cieszę się, że mogę wykazać się w kuchni. Próbowałam już Pani bułeczek maślanych i grahamek, a dzisiaj piekę chlebek orkiszowy :-) Mam nadzieję, że będzie równie udany. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę że nie próżnuje Pani na emeryturze:) mam nadzieję że chlebek się udał i smakował. Bardzo dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. W tytule Domowy Chleb Orkiszowy na drożdżach a w przepisie mąka pszenna? co to ma być?

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.