Witam
serdecznie
Tym
razem propozycja na smaczny domowy chleb orkiszowy na drożdżach .
Będziemy
potrzebować :
z
podanych proporcji wyjdzie chlebek o wadze około 750 g
250
g mąki orkiszowej – grubo mielonej
250
g mąki pszennej chlebowej typ 750
100
ml letniego mleka
250
ml letniej wody
30
g drożdży świeżych
2
łyżki oleju
10
g soli
1
łyżeczka cukru
Foremka
27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm
Link do filmu z przygotowania : Chleb orkiszowy na drożdżach
Przygotowanie
:
Najpierw
przygotuję rozczyn :
- Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier (przyśpieszy fermentację) mleko , jedną dużą łyżkę mąki pszennej.
- Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli
w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego
piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić
rozczyn do wyrośnięcia .
Po 15 minutach :
- Do rozczynu dodaję pozostałe składniki: pozostałą mąkę pszenną, mąkę orkiszową, sól, wodę i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą.
- Gdy składniki się połączą dodaję olej i nadal mieszam ciasto w misce aż olej wchłonie się w ciasto .
- Teraz ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie odstawało od dłoni - jeżeli zdarzyło by się że ciasto bardzo by się kleiło do blatu i ciężko było by wyrabiać to należy podsypać blat większą ilością mąki )
- Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość , w moim przypadku ciast odstawiłam na około 60 minut .
Jeżeli
w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego
piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić
ciasto do wyrośnięcia .
Po
około 60 minutach, formowanie chlebka.
- Foremkę wykładam papierem do pieczenia.
- Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką , kilka razy przerabiam i formuję chlebek na wielkość foremki.
- Uformowany chlebek przekładam do foremki i nacinam od góry w kliku miejscach żyletką ( ostrym nożem ).
- Teraz foremkę z chlebem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.
Po około 30 minutach – pieczenie chleba :
- Chleba przed wstawieniem do piekarnika maluję od góry olejem.
- Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę . Po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i nadal piekę.
- W sumie piekłam chleb około 60 minut – 10 minut w temperaturze 200 stopni – i około 50 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu.
- Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony,
- lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.
Chleb
orkiszowy jest gotowy . Życzę udanych wypieków i smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Ewunia jaki ładny, kształtny chlebek. :)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;))
OdpowiedzUsuńKromeczka albo dwie na weekendowe śniadanie, i nic mi więcej nie trzeba :)
OdpowiedzUsuńJestem w trakcie pieczenia :-) bardzo lubię ten "babciny blog" - jestem drugi tydzień na emeryturze i cieszę się, że mogę wykazać się w kuchni. Próbowałam już Pani bułeczek maślanych i grahamek, a dzisiaj piekę chlebek orkiszowy :-) Mam nadzieję, że będzie równie udany. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWidzę że nie próżnuje Pani na emeryturze:) mam nadzieję że chlebek się udał i smakował. Bardzo dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam serdecznie
UsuńW tytule Domowy Chleb Orkiszowy na drożdżach a w przepisie mąka pszenna? co to ma być?
OdpowiedzUsuń