Witam serdecznie
Przepis jak upiec domowe rogaliki
drożdżowe z nadzieniem . Są bardzo dobre , puszyste i delikatne (
się nachwaliłam :) ale naprawdę są pyszne. Także polecam
wypróbowanie tego przepisu na rogaliki drożdżowe.
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 16
rogalików
650 g mąki pszennej ( użyłam
poznańskiej )
120 g cukru kryształu
250 ml letniego mleka
3 żółtka
1 jajko całe
100 g masła lub margaryny –
roztopionego i przestudzonego
30 g drożdży świeżych
30 g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
nadzienie :
krem czekoladowy , dżem , konfitura ,
marmolada
do pomalowania przed pieczeniem
białko
i mąką do podsypania podczas
wyrabiania
Link do filmu z przygotowaniem : Rogaliki drożdżowe
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję rozczyn :
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru (przyśpieszy fermentację), łyżkę mąki i około 50 ml mleka.
Całość mieszam , miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut .
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru (przyśpieszy fermentację), łyżkę mąki i około 50 ml mleka.
Całość mieszam , miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Po 15 minutach – przygotowanie ciasta na rogaliki :
Ciasto możemy przygotować robotem z hakiem lub
ręcznie tak jak ja.
Do miski z rozczynem dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę , cukier , jajko , żółtka, cukier waniliowy, sól, mleko (oprócz masła).Całość dokładnie mieszam łyżką tak żeby składniki się połączyły.
Do połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło i całość mieszam (wyrabiam) łyżką w misce aż tłuszcz wchłonie się w ciasto – chwilę to może trwać w zależności jak szybko mieszamy.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę
możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni
(wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.Do miski z rozczynem dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę , cukier , jajko , żółtka, cukier waniliowy, sól, mleko (oprócz masła).Całość dokładnie mieszam łyżką tak żeby składniki się połączyły.
Do połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło i całość mieszam (wyrabiam) łyżką w misce aż tłuszcz wchłonie się w ciasto – chwilę to może trwać w zależności jak szybko mieszamy.
Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko
podsypany mąką i wyrabiam dłonią około 3 minut . Jeżeli
zdarzyło by się , że ciasto jest zbyt luźne to należy podsypać
większą ilością mąki i nadal wyrabiać . Wilgotność ciasta
może zależeć od wielkości jajek lub wilgotności użytej mąki.Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko
oprószonej mąką , przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut
w ciepłe miejsce .
Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć , dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze i smaczniejsze. Miskę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut.
Po kolejnych 30 minutach :
Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką , przerabiam kilka razy i dzielę na dwa w miarę równe kawałki , jeden kawałek wkładam ponownie do miski i nakrywam ściereczką żeby nie obsechł podczas pieczenia pierwszej partii rogalików drożdżowych.
Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości od 20 do 25 cm i grubości około 4 mm . Aby ciasto nie kleiło się do wałka podczas wałkowania smaruję go mąką , blat również podsypuję delikatnie mąką.Z rozwałkowanego ciasta wykrawam za pomocą radełka (noża) trójkąty .
Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką , przerabiam kilka razy i dzielę na dwa w miarę równe kawałki , jeden kawałek wkładam ponownie do miski i nakrywam ściereczką żeby nie obsechł podczas pieczenia pierwszej partii rogalików drożdżowych.
Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości od 20 do 25 cm i grubości około 4 mm . Aby ciasto nie kleiło się do wałka podczas wałkowania smaruję go mąką , blat również podsypuję delikatnie mąką.Z rozwałkowanego ciasta wykrawam za pomocą radełka (noża) trójkąty .
Teraz na podstawę trójkąta nakładam około 1
łyżeczki nadzienia i zwijam rogalik ( dokładnie widać na filmie). Uformowane rogaliki układam w odstępach ( bo
jeszcze urosną ) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę nakrywam ściereczką i odstawiam
jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie rogalików drożdżowych :
Rogaliki przed pieczeniem maluję roztrzepanym białkiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę. Rogaliki piekły się około 20 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
Rogaliki przed pieczeniem maluję roztrzepanym białkiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę. Rogaliki piekły się około 20 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
Rogali drożdżowe są upieczone można się częstować . Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Mamamumina:Czy mi się wydaje, czy w ingrediencjach nie ma ilości drożdży? :)
OdpowiedzUsuńJuż dopisuję :) sprawdzałam 3 razy czy czegoś nie zapomniałam i nie zauważyłam . Dziękuję
Usuń30 gr.drozdzy..jest napisane
UsuńEwunia jakie ładne rogaliki. Właśnie się tak zastanawiałam czy nie zrobić rogalików z jabłkiem. Ale nie wiem jak jutro będzie z czasem. :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyrośnięte. Mniam :)
OdpowiedzUsuńWitam , robiłam rogaliki w sobotę . Ciasto wyrosło , w robieniu rogalików było tak elastyczne , że nie mogłam rozwałkować na stolnicy . Zatem w czym problem? Rogaliki po upieczeniu były twarde i trochę wydaje mi się nie dopieczone ; co zrobiłam nie tak ?
OdpowiedzUsuńTo bardzo dobrze że ciasto było elastyczne i sprężyste , żeby rozwałkować ciasto drożdżowe należy chwilę je wałkować aby się nie kurczyło i należy nie podsypywać z byt dużej ilości mąki ponieważ wtedy ciasto będzie jeździło po blacie i trudniej jest je rozwałkować .
UsuńOdnośnie pieczenia to w moim piekarniku piekły się około 20 minut a w innym mogą się piec dłużej na przykład 24 minuty to należy samemu ocenić czy są upieczone po wyglądzie i kolorze skórki na wierzchu i pod spodem rogalika . Bo każdy piekarnik inaczej piecze , podobnie ale inaczej :)
Pozdrawiam serdecznie
pychota:) super przepis. robiłam je dzisiaj i wyszły bardzo dobre, rodzinka zachwycona :) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńSuper że rogaliki wyszły i smakowały a przepis się przydał :) .
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miłe słowa
Cóż mogę napisać?Kocham panią i blogi oraz filmiki yt.Jest mistrzostwo świata. Sa to moje gusta w pieczeniu i gotowaniu.Wszystko wychodzi znakomicie ,a rodzinka się zajada:-) Dziękuje i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńA co ja mam napisać aż się zawstydziłam , Serdecznie dziękuję za miłe słowa i cieszę się że potrawy przygotowane z moich blogów smakują Pani jak i rodzince .
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Witam, zrobilam rogaliky pyszne udali sie miekuckie juz sobie ich wpisalam do mojich ulubionych
OdpowiedzUsuńMiło mi że rogaliki smakowały a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Rogaliki zrobiłam dzisiaj i wyszły pyszne! Rodzinka była zachwycona :) Polecam serdecznie przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMiód na me serce gdy czytam takie komentarze, dziękuję za miłe słowa.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Super przepis!! Robiłam wczoraj ale małe rogaliki i wyszło mi aż 65 sztuk!! Wszystkim smakuje.:)Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ze rogaliki smakują a przepis się przydał, Dziękuję za miłe słowa.
UsuńPozdrawiam serdecznie
anowi
OdpowiedzUsuńRobię właśnie te rogaliki patrząc na filmik i podziwiam dłonie Babci.
Mam nadzieję że rogaliki wyszły i smakowały, a taki ładny wygląd dłoni to pewnie zasługa mocnego oświetlenia i słabej jakości filmu :) Chociaż ja to nie jestem jeszcze taka wiekowa babcia bo mam dopiero sześćdziesiąt parę lat .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Czy myśli Pani, że można by zastąpić mleko rozcieńczonym jogurtem naturalnym? Nie przewidziałam, że w domu akurat dziś zabraknie mleka, a na deser upodobałam sobie właśnie te pyszności :) P.S. Pani strona jest świetna, przepisy i filmy precyzyjne - widać, że lubi Pani to, co robi. Serdeczne dzięki z góry za odpowiedź i za każdy przepis, którym się Pani podzieliła lub podzieli w przyszłości :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa mam nadzieję że rogaliki wyjdą i będą smakować.
UsuńOdnośnie pytania to tak można rozcieńczyć jogurt naturalny wodą i użyć zamiast mleka, nawet można użyć samej wody zamiast mleka jeżeli ktoś jest uczulony na mleko, chociaż według mnie z mlekiem są smaczniejsze.
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku rogalików:)
Pani Ewo, rogaliki wyszły przepyszne! Serdecznie dziękuję raz jeszcze za przepis :)
UsuńCiasto było takie rzadkie :( Nie wiem co zrobiłam nie tak. Zaczęłam dodawać więcej mąki. No cóż może następnym razem się uda.
OdpowiedzUsuńNo nie wiem dlaczego było za luźne, robię tak jak pokazałam na filmiku. Może to wina mąki.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Jak ja się cieszę, że trafiłam dzisiaj na ten przepis. Rogaliki są najlepsze na świecie :) Pozdrawiam. Basia
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że przepis się przydał a rogaliki smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie. Rogaliki wyszły znakomite. Cieszę się że natrafiłam na Pani blog, sposób prowadzenia krok po kroku dał znakomite efekty. Pozdrawiam serdecznie Babcia Grażka
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że rogaliki drożdżowe się udały a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Namordowałem się bo nie miałem styczności wcześniej z ciastem drożdżowym ale rogale wyszły - i to pyyyyyszne! Babciu - jesteś mistrzynią.
OdpowiedzUsuńNamordowałem się bo nie miałem wcześniej styczności z ciastem drożdżowym ale rogale wyszły - i to pyyyyszne! Użyłem jako nadzienia prażonych jabłek (z Twojego przepisu na szarlotkę) bo je uwielbiam. Babciu, jesteś mistrzynią!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się że rogaliki wyszły i smakowały, co znaczy że męki z ciastem nie poszły na marne :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
witam.kiedyś robiłem Pani rogaliki- wyszly mega i po dlugim czasie powrocilem aby dopisac komentarz bo warto je upiec:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz ale jeszcze bardziej się cieszę że rogaliki się udały a przepis przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Pierwszy raz w życiu wyszły mi rogaliki i to IDEALNE :) Goście byli zachwyceni :) Dziękuję :*
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się że rogaliki smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
No to biorę się za te rogaliki :) Mam nadzieję,że "wyjdą pyszne" :) Tyle pochlebnych słów przeczytałam,że nie ma co ,biorę się za robotę !!! :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że rogaliki się udały i smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Rogale pierwsza klasa. Muszę jeszcze poćwiczyć ich zwijanie ale smak wyśmienity. Dziękuję za przepis i filmik :-)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się że rogaliki smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę dużo prezentów od Mikołaja ♥ ♥ ♥
Rewelacyjny przepis. Rogaliki piekę juz tylko z Pani przepisu. Dzieciaki zachwycone i w koncu zjadaja moje powidlo sliwkowe bo mowia ze tylko w rogalikach im smakuje. Dziękuję i pizdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się że rogaliki smakują a przepis się przydał
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥
Najlepsze rogaliki jakie kiedykolwiek jadłam. Mięciutkie, pulchne, o delikatnym środku, o smaku niebiańskim. Rogaliki na drugi dzień są tak samo miękkie jak w pierwszym. Idealne. Dziękuję serdecznie za podzielenie się tym przepisem. Jestem bardzo wdzięczna.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za tak miły komentarz i jest mi bardzo miło że rogaliki smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥
Rogaliki z tego przepisu wychodzą super! Dzis znów je robię,całej rodzince posmakowaly😄 Pozdrawiam🤗
OdpowiedzUsuńCzy rogaliki wyjdą w piekarniku gazowym?
OdpowiedzUsuńTak oczywiście, kiedyś były tylko piekarniki na gaz
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam serdecznie, przepis wypróbowany... rogaliki wyszły bardzo dobre, choć nie mam dużego doświadczenia w wypiekach drożdżowych. Dziękuję Pani Ewo :-)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, cieszę się że rogaliki się udały i smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Rogaliki zrobione🙂 wyszły przepyszne :* pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper że przepis się przydał, ale wydaje mi się, że jeżeli Pani kopiuje słowo w słowo mój przepis i umieszcza na swoim blogu (opis wykonania jest taki sam), to wypadałoby podać link do źródłowej strony z przepisem.
UsuńSuper przepis,wyszly mi dokladnie takie cudenka jak na zdjeciu.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że rogaliki się udały.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
To moje pierwsze ciasto drozdzowe. Bardzo sie balam,ale rogaliki wyszly rewelacyjne!!
OdpowiedzUsuńPulchne,smaczne zarowno dla oka jak i kupkow smakowych!!
To dzieki Pani przekonalam sie do drozdzowego ciasta.Bardzo dziekuje!! Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat.
Super, że ciasto się udało i że rogaliki wyszły.
UsuńBardzo dziękuję za miły komentarz i serdecznie pozdrawiam ♥
ile musze uzyc drozdzy w papierku, nie mam swiezych. dziekuje
OdpowiedzUsuń1 opakowanie (jeżeli jest na 500 g mąki) i jeszcze około 1 łyżeczki.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Kolejny wspaniały przepis z którego korzystam . Wcześniej korzystałam z innego przepisu ale na drugi dzień rogaliki były okropnie twarde. A z Babci przepisu to nawet na 3dzień o ile zostanie coś są dobre w smaku. Wszystko wspaniale opisane pokazane takie przepisy lubię. Ja osobiście robię mniejsze rogaliki ostatnio piekłam z prawdziwą różą kupioną na targu były pyszne delikatne mniam a ciasto sama przyjemność w dotykaniu tak pięknego ciasta i delikatnego.
OdpowiedzUsuńJest mi bardzo miło, że rogaliki smakowały i że przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za tak miły komentarz ♥
Kochana Pani Babciu,wczoraj właśnie upiekłam rogaliki-mięciutkie jak puch a jakie smaczne.Zresztą z Pani przepisów wszystko wychodzi super.Mam pytanie:czy z tego przepisu można upiec np.plecionkę-warkocz?Z góry dziękuję za odp.
OdpowiedzUsuńKochana Pani Babciu,rogaliki wyszły mięciutkie jak puch,super-połowy już nie ma.Mam pytanie:czy z tego przepisu można również plecionkę upiec(warkocz)?
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał i rogaliki smakowały. A odnośnie pytania, to tak można z tego ciasta upiec warkocz.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Z tego przepisu zrobiłam dwa warkocze. Wyszły rewelacyjne, puszyste i bardzo smaczne. Pani Babciu bardzo dziękuję. To kolejny Pani przepis na którym się nie zawiodłam. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miły komentarz i ciesze się, że przepis na ciasto się przydał. Pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńChcialam zapytac czy piec rogaliki na 2 blachach razem w czasie jednego pieczenia
OdpowiedzUsuńczy lepiej piec osobno kazda blache ?
Zależy od piekarnika, jeżeli piecze równo, to można piec od razu na dwóch blachach. Pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńUwielbiam Pani przepisy, ogólnie nigdy nie lubiłam gotować ani piec, ale odkąd wypróbowałam Pani przepis na rogaliki rozkochałam się w pieczeniu. Poza rogalikami wypróbowałam już przepis na chleb i jagodzianki, wszystko wyszło pycha a mam dwie lewe ręce. Dziękuje bardzo i ściskam mocno! <3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że przepisy się przydają. Pozdrawiam serdecznie
UsuńDziękuję serdecznie za przepis, rogaliki są pyszne.
OdpowiedzUsuńW czasie kwarantanny odkrył Pani stronę mój chłopak z warmińsko-mazurskiego, a tu się okazało po rozmowie z rodzicami, ze Pani z tak bliska ;) W czasie kwarantanny piekę z Panią, ostatnio rogaliki, przepyszne, a dziś szarlotka siedzi w piekarniku. Dziękuję za pyszne przepisy, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis! Rogaliki udały sie znakomicie. Nawet na suchych drożdżach (12g), bo tu gdzie mieszkam nie ma świeżych i w piecu z termoobiegiem (160C).Polecamy! Dziękujemy i pozdrawiamy serdecznie!
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam rogaliki z Pani przepisu. Pierwsza partia (8 szt) rosła w piekarniku jak szalona. Drugą część ciasta podzieliłam na więcej trójkątów. Wszystkie pięknie wyrosły, są przepyszne. Po prostu idealne. Domownicy zajadali się jeszcze ciepłymi. Bardzo dziękuję za możliwość skorzystania z tego rewelacyjnego przepisu. Zapisuję go do zeszytu, bo jest świetny. Pozdrawiam ☺️
OdpowiedzUsuńRogaliki piekę po raz drugi. Za pierwszym razem nie zdążyłem spróbować, tak szybko się rozeszły. Przepis i porada rewelacyjne. Dziękuję.
OdpowiedzUsuń